Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

“Τυχαία συνάντηση” Τούρκου αρχηγού αεροπορίας με Typhoon

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 12 Μαΐου, ο αρχηγός της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανταποκρινόμεως σε σχετική πρόσκληση του Βρετανού ομολόγου του και συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας. Στο πρόγραμμα της επισκέψεως, περιλαμβανόταν επίσκεψη στην Αεροπορική Βάση Κόνσιγκπυ όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για για επίδειξη στην Μοίρα Συναγερμού Ταχείας Αντιδράσεως της Βασιλικής Αεροπορίας (UK QRA) με μαχητικά Typhoon.

Το Λονδίνο επιδιώκει, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας, να εκμεταλλευθεί τυχόν ευκαιρία πωλήσεως μαχητικών Typhoon στην Άγκυρα και η συγκεκριμένη επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού, σε μια περίοδο που αναμένεται η απόφαση της Ουάσιγκτον για πώληση F-16 Block 70, λειτουργεί σε έναν βαθμό ως ένα είδος μηνύματος.

Στην πραγματικότητα η τουρκοβρετανική συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία ενισχύεται διαρκώς και η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Τουρκία, στην ανάπτυξη του μελλοντικού μαχητικού της. Όλα δείχνουν ότι το τουρκικό μελλοντικό μαχητικό θα στηρίζεται στο Tempest που αναπτύσσουν Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Σουηδία, έχοντας απευθύνει πρόσκληση επίσης σε Ινδία ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την Ιαπωνία, στοιχεία που αναδεικνύουν το πρόγραμμα ως το “ευρωπαϊκό F-35”.

Από το 2017 ήδη, η βρετανική BAE Systems έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την Turkish Aerospace για την ανάπτυξη του τουρκικού μελλοντικού μαχητικού ενώ το 2020 η τουρκική εταιρεία ανέθεσε σύμβαση στην βρετανική Stirling Dynamics για συνεργασία στην φάση Κρίσιμης Σχεδιαστικής Ανασκοπήσεως του προγράμματος αναπτύξεως του αεριωθουμένου αεροσκάφους εκπαιδεύσεως και κρούσεως HURJET. Η τουρκοβρετανική συνεργασία επεκτείνεται και στο σκέλος της αναπτύξεως του κινητήρα για το τουρκικό μαχητικό, με τον πρωτεύοντα ρόλο να ανήκει στην Rolls Royce.

Περαιτέρω εξειδίκευση της συνεργασίας αναμένεται στην επικείμενη επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας στο Λονδίνο. Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, αναδεικνύονται στις δύο σημαντικότερες χώρες της Ευρώπης με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία σε προγράμματα συναναπτύξεως οπλικών συστημάτων και για τους τρεις Κλάδους. Τα πρωτεία κατείχε η Γερμανία αλλά ιδίως από το δεύτερο ήμιση της δεκαετίας του 2010, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ατονίσει η σχέση αυτή, όταν διαπιστώθηκε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που λειτουργεί πλέον ανταγωνιστικά.

Εκπαίδευση τουρκικών F-16 από βρετανικά Typhoon στην αντιμετώπιση του Meteor

Tags

Related Articles

Back to top button
Close