Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Παράδοση των 4 τελευταίων CH-47F στην Τουρκία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 31 Ιουλίου, η Boeing παρέδωσε στην Τουρκία τα τελευταία 4 ελικόπτερα μεταφορών CH-47F Chinook. Πρόκειται για την δεύτερη παρτίδα ελικοπτέρων του τύπου, από σύμβαση που υπεγράφη το 2015 και αφορούσε 5 συνολικώς ελικόπτερα, εκ των οποίων το πρώτο είχε παραληφθεί στις 25 Αυγούστου 2018.

Η πρώτη σύμβαση που ανατέθηκε το 2011, αφορούσε 6 ελικόπτερα, συνεπώς πλέον η Αεροπορία Στρατού του Τουρκικού Στρατού διαθέτει συνολικώς 11 CH-47F Chinook.

Τα ελικόπτερα ξεφορτώθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο βίντεο που δημοσιοποίησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, διακρίνεται ένα Chinook με την σκούρα πρασινόμαυρη βαφή και όχι την τρίχρωμη καφεπράσινη παραλλαγή που έχει τυποποιηθεί στα ελικόπτερα του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα 4 από τα 11 CH-47F, προορίζονται για την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπώς είναι πιθανό ότι περί αυτών πρόκειται.

Η παράδοση δεν επηρεάσθηκε από τις διαταραγμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, μετά την απόφαση της Αγκύρας να προβεί στην παραλαβή του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumf.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close