Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ανανέωση μνημονίου προγράμματος F-35 χωρίς την Τουρκία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε στις 21 Απριλίου ότι εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης δήλωσε σε ανταποκριτή του στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία ειδοποιήθηκε επισήμως για την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις επί τούτου.

Κατά τον αξιωματούχο, το αρχικό μνημόνιο συνεργασίας του 2006 για το πρόγραμμα του F-35, ανανεώθηκε χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας αλλά μόνο με τις υπόλοιπες 8 χώρες που συμμετέχουν σε αυτό: Αυστραλία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία.

Σύμφωνα με το Anadolu, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 οι ΗΠΑ βρήκαν εταιρείες για να αναθέσουν την παραγωγή των 1.005 απαρτίων του F-35 που είχαν αναλάβει να κατασκευάσουν τουρκικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι σε σχετικό βίντεο της Lockheed Martin με ημερομηνία Απριλίου, η Τουρκία απουσιάζει από τον πίνακα των χωρών με τους εταίρους αλλά και τους πελάτες του F-35. Παρομοίως, δεν υφίσταται καν η Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που περιλαμβάνει το παγκόσμιο δίκτυο του προγράμματος αλλά και οι χώρες που εξαρχής εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ως εταίροι, αναφέρονται ως οκτώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 1 Φεβρουαρίου 2021 το αμερικανικό νομικό γραφείο Arnold & Porter Kaye Scholar LLP ανέλαβε σύμβαση διαρκείας 6 μηνών, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στρατηγικών και νομικών συμβουλών στην τουρκική Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας και τις τουρκικές εταιρείες προκειμένου να παραμείνουν στο πρόγραμμα JSF.

Μακρινό ακόμη το τουρκικό μελλοντικό μαχητικό – Αντεπίθεση για το F-35

Tags

Related Articles

Back to top button
Close