Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Από Δευτέρα δεκαήμερο βολών S-400 της Τουρκικής Αεροπορίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η τουρκική ιστοσελίδα “Turkish Minute” αποκάλυψε ότι η Τουρκία πρόκειται να προβεί σε δοκιμαστικές βολές του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, πλησίον της πόλεως Σινόπη. Πριν δε τις δοκιμαστικές βολές, προηγήθηκε ενεργοποίηση του συστήματος το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση του Μουρτέντ που έχει μετονομασθεί “Βάση Εκπαιδεύσεως & Υποστηρίξεως S-400” και εδρεύει εκεί η Σμηναρχία S-400. Η ενεργοποίηση απέβλεπε στην δοκιμή – αξιολόγηση των σταθμών ραντάρ του συστήματος.

Λόγω του ότι η συγκεκριμένη αεροπορική βάση υπήρξε κεντρική διοικητική υποδομή των δυνάμεων που οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, όλες της οι δραστηριότητες υπόκεινται σε αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο και σύμφωνα με το “Turkish Minute” ένας αξιωματικός θα βρίσκεται στον πύργο ελέγχου για την συνεχή ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και την έγκριση από αυτήν δύο ώρες πριν, της κάθε βολής πυραύλου που θα εκτελεσθεί στο πεδίο βολής.

Η αποκάλυψη βασίζεται σε αλληλογραφία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων με την Προεδρία Αερομεταφορών & Διοικητικών Θεμάτων που αναφέρει: “Δοκιμαστικές βολές του οπλικού συστήματος S-400 θα πραγματοποιηθούν στο Πεδίο Βολής Σινόπης μεταξύ 5-16 Οκτωβρίου 2020 προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ικανότητα εμπλοκής του συστήματος, η ικανότητα εντοπισμού και ιχνηλατήσεως των ραντάρ του συστήματος, οι ικανότητες επικοινωνιών και ο έλεγχος βολής και οι ικανότητες διοικήσεως και ελέγχου“.

Για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής δραστηριότητος, θα μεταφερθούν στο πεδίο βολής από την αεροπορική βάση Μουρτέντ 10 ιπτάμενοι στόχοι τύπου Banshee, ένας επίγειος σταθμός ελέγχου UAV και άλλος απαραίτητος εξοπλισμός.

Ο μεγάλος αριθμός ιπταμένων στόχων, υποδηλώνει περίπου και τον αριθμό των βολών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, δηλαδή πρακτικώς μία ανά ημέρα, εφόσον δεκαήμερο είναι το δηλωθέν διάστημα της εκπαιδευτικής δραστηριότητος. Ο αριθμός αυτός, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εάν εφαρμοσθεί η τυπική διαδικασία σύμφωνα με την ρωσική τακτική εκτοξεύσεως δύο πυραύλων ανά στόχο, θα πυροδοτηθούν 20 βλήματα! Αυτό σημαίνει ότι θα αξιολογηθεί το σύστημα S-400 σε περισσότερα από ένα σενάρια ως προς τα υψόμετρα και τις ταχύτητες των ιπταμένων στόχων, όσο και στην ταυτόχρονη εμπλοκή περισσοτέρων της μιας απειλής. Ο μεγάλος αριθμός πυραύλων, σημαίνει ενδεχομένως ότι έχουν αποκτηθεί περισσότεροι του ενός τύποι πυραύλων, γεγονός που αυτομάτως αυξάνει τον απαιτούμενο αριθμό βολών.

Χρονικώς, η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, αποκλείει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συνέπειες για την Τουρκία. Έρχεται όμως επίσης και μετά από την χαρακτηριστική κρίση με την Ελλάδα, η οποία επί της ουσίας διήρκεσε από το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, περίοδος κατά την οποία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε αυξημένο βαθμό επιφυλακής και κινητοποιήσεως. 

Όπως έχουμε αναφέρει από την άνοιξη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ανακοινώνονται επισήμως, η Τουρκική Αεροπορία έχει πλήρως ενεργοποιημένο στο σύστημα S-400 και είναι δεδομένο ότι είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια για μια πιθανή πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα. Οι βολές που προγραμματίσθηκαν για τον Οκτώβριο, φανερώνουν την σπουδή για επιβεβαίωση των επιδόσεων του συστήματος και της εκπαιδεύσεως του προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί και τυπικώς Πλήρης Επιχειρησιακή Ικανότητα.

Η Σμηναρχία S-400 της Τουρκικής Αεροπορίας αποτελείται από δύο Μοίρες των δύο Σμηνών εκάστη. Κάθε Σμήνος διαθέτει 8 μονάδες βολής με 4 πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση, συνεπώς κάθε Μοίρα διαθέτει 16 μονάδες βολής και 64 πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση. Αυτό σημαίνει σύνολο 128 πύραυλοι έτοιμοι προς βολή και συμβαδίζει με δηλώσεις Τούρκων και Ρώσων όσο και του πρακτορείου ειδήσεων TASS που έχουν αναφέρει ότι ο αριθμός παραληφθέντων πυραύλων υπερβαίνει τους 120.

“Στάχτη στα μάτια” των ΗΠΑ τα περί μη ενεργοποίησης των τουρκικών S-400

Tags

Related Articles

Back to top button
Close