Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Μετάβαση και των Τούρκων πεζοναυτών στο ΜΡΤ-55

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίδειξη της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού, που προβλήθηκε εκτενώς στα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στην βάση της Φώκαιας. Στην επίδειξη επιβεβαιώθηκε ότι η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αντικατέστησε το τυφέκιο ΜΡΤ-76 των 7,62 mm με το ΜΡΤ-55 των 5,56 mm καθώς όλο το προσωπικό, στο σύνολο των αντικειμένων που παρουσιάσθηκαν, έφερε το δεύτερο. Kατά τα σχετικά ρεπορτάζ, διαφαίνεται ότι την επίδειξη πραγματοποίησε προσωπικό του 2ου Τάγματος Πεζοναυτών.

Την σταδιακή απομάκρυνση των Τούρκων από το ΜΡΤ-76 υπέρ του ΜΡΤ-55, είχαμε επισημάνει στις αρχές του έτους. Στους πεζοναύτες, η αντικατάσταση πραγματοποιήθηκε πέρυσι, καθώς στην τελετή ενάρξεως του “Έτους Εκπαιδεύσεως Ταξιαρχίας Πεζοναυτών” στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 οι πεζοναύτες εμφανίσθηκαν επίσης με το νέο τυφέκιο. Στις αρχές του 2020 πάντως, δημοσιοποιηθέν φωτογραφικό υλικό του τάγματος πεζοναυτών που συμμετείχε σε επιχειρήσεις στην Συρία, εμφάνιζε το προσωπικό με ατομικό όπλο το ΜΡΤ-76.

Για την υποστήριξη της Ομάδος, διατηρείται όμως το πολυβόλο Minimi των 7,62 mm που ως επιλογή, εξασφάλιζε προηγουμένως τυποποίηση πυρομαχικού με το τυφέκιο ΜΡΤ-76. Η χορήγηση του ΜΡΤ-76 είχε επισημανθεί το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι δεν άργησαν να αναγνωριστούν τα μειονεκτήματα από την αντικατάσταση του προηγουμένου ΗΚ-33 των 5,56 mm. Ενδιαφέρον στοιχείο στην επίδειξη, ήταν ο μεγάλος αριθμός τυφεκίων ΜΡΤ-55Κ, δηλαδή βραχείας κάννης.

Για την υποστήριξη από πλευράς ελευθέρων σκοπευτών, έχει χορηγηθεί στους πεζοναύτες το ημιαυτόματο τυφέκιο ακριβείας ΚΝΤ-76 των 7,62 mm. Προηγουμένως το προσωπικό με την σχετική ειδικότητα είχε εξοπλισθεί με το επίσης εγχώριο JNG-90 των 7,62 mm με λειτουργία κινητού ουραίου.

Η Ταξιαρχία Πεζοναυτών εμφανίζεται πλήρως εξοπλισμένη με σύγχρονα υλικά, καθώς τα τελευταία έτη έχει ενισχυθεί το τροχαίο υλικό της με την ένταξη σε υπηρεσία τεθωρακισμένων οχημάτων Kobra II (4×4) ενώ σε επίπεδο ειδικού υλικού έχουν αποκτηθεί μέχρι και φορητά συστήματα παρεμβολής μικρών drone.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της επιδείξεως των πεζοναυτών, ήταν η χρησιμοποίηση μικρών τετρακόπτερων drone για επιθετικούς σκοπούς. Όπως αναφέρθηκε, τα drone μπορούν να προσβάλλουν επιγείους στόχους σε απόσταση μέχρι 5 χλμ. Στην επίδειξη χτυπήθηκαν στόχοι με την κατεύθυνση των drone επί εντοπισθέντων στόχων και εκτόνωση της μικρής πολεμικής κεφαλής που είναι επαρκής για την πρόκληση απώλειας ζωής σε προσωπικό.

Το Μαυροβούνιο με εθνικό τυφέκιο η Ελλάς με “πακέτo” 10 δισ. € σε ξένους

Tags

Related Articles

Back to top button
Close