Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η πρόοδος στο πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα, αναφέρθηκε στην πρόοδο του προγράμματος αναπτύξεως UAV από την ΕΑΒ, υπό την ονομασία ΑΡΧΥΤΑΣ. Το δελτίο Τύπου ανέφερε:

«Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό. Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να καλυφθούν κατά το 3ο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου.
Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.

Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα “Αρχύτας” διά του Υπουργείου Οικονομικών, θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως.

Η Ελλάδα κάνει τα βήματα που πρέπει».

Είναι ενθαρρυντικό ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο έχει χρηματοδοτήσει αναπτυξιακό πρόγραμμα συναφές με την Αμυντική Βιομηχανία αλλά αισθάνεται και την υποχρέωση να ενημερώνει επί τακτικής βάσεως για την πρόοδο των εργασιών. Είναι μια συνεπής στάση. Όπως έχουμε σχολιάσει, φυσιολογικώς ανακύπτει το ερώτημα, για ποιον λόγο το εποπτεύον υπουργείο δεν έχει προβεί στην δρομολόγηση κάποιου αναλόγου αναπτυξιακού προγράμματος με την άλλη κρατική εταιρεία του χώρου, τα ΕΑΣ.

Σταϊκούρας για ΑΡΧΥΤΑΣ – Γιατί όχι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και με τα ΕΑΣ;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close