Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σταϊκούρας για ΑΡΧΥΤΑΣ – Γιατί όχι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και με τα ΕΑΣ;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη σήμερα στην παρακάτω ανακοίνωση για την πρόοδο των εργασιών του προγράμματος αναπτύξεως μη επανδρωμένου αεροχήματος “Αρχύτας” από την ΕΑΒ.

«Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, τέθηκε σε λειτουργία η συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας, για το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών.

Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα.

Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη».

Είναι επαινετό και εντελώς ασύνηθες στην χώρα μας ένας υπουργός όχι μόνο να δρομολογεί με δική του πρωτοβουλία ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και να αισθάνεται ο ίδιος την υποχρέωση να ενημερώνει τακτικώς για την πρόοδό του. Το πρόγραμμα που είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ από τον περασμένο Ιούλιο, προχωράει με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. € από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί στον υπουργό Οικονομικών είτε στον συναρμόδιο υπουργό Εθνικής Αμύνης, είναι για ποιον λόγο δεν επιδεικνύεται το ίδιο ενδιαφέρον ώστε να αναληφθεί παρόμοια πρωτοβουλία για ανάλογο αμιγώς ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με την άλλη κρατική εταιρεία του χώρου, τα ΕΑΣ.

To 2024 έτοιμο για δοκιμές το UAV ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close