Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέα σύμβαση για συλλογές θωρακίσεως του Puma ανέλαβε η EODH

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέα σύμβαση, η οποία συνεχίζει την μακρά συνεργασία της με κυρίαρχους κατασκευαστές τεθωρακισμένων στην Ευρώπη, συνήψε η ελληνική EODH στις 15 Δεκεμβρίου. Η νέα σύμβαση υπεγράφη με την γερμανική KMW και αφορά την προμήθεια συλλογών θωρακίσεως του Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης Puma, που υπηρετεί στον Γερμανικό Στρατό.

To Puma είναι προϊόν της Projekt System Management GmbH (PSM), κοινοπραξία μεταξύ των γερμανικών KMW και Rheinmetall Landsysteme, που σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1990 για τον Γερμανικό Στρατό (Heer). Σε υπηρεσία βρίσκονται ήδη 350 οχήματα ενώ τον Μάιο του 2023 ανατέθηκε νέα σύμβαση για 50 επιπλέον οχήματα.

Η σύμβαση που ανατέθηκε στην EODH, αφορά τα σύνολα θωρακίσεως για 50+50 οχήματα Puma, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα ακολουθήσει και νέα σύμβαση. Της αναθέσεως, προηγήθηκε τον Νοέμβριο επίσκεψη – επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της ελληνικής εταιρείας από επιτροπή γερμανικών υπηρεσιών. Η EODH είχε ήδη εξασφαλισμένο έργο βάσει υφισταμένων συμβάσεων μέχρι το 2032 και με την νέα σύμβαση, αυτό επεκτάθηκε μέχρι το 2035.

Ιδίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα γενικώς, με αποτέλεσμα ανάλογη να είναι η απαίτηση για την θωράκισή τους. Το ευνοϊκό περιβάλλον έχει βρει προετοιμασμένη την ελληνική εταιρεία, με αποτέλεσμα να δέχεται κρούσεις για βολιδοσκόπηση ετοιμότητος συνεργασίας από διάφορες χώρες, με τελευταία το Ισραήλ.

Η EODH εμπλέκεται τα τελευταία έτη στην παραγωγή θωρακίσεων για άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων. Στην διάρκεια του 2023 ολοκλήρωσε τις παραδόσεις συλλογών θωρακίσεως για τα 54 άρματα Leopard 2Α7 της Ουγγαρίας και από τον Απρίλιο ξεκίνησε την παραγωγή για τα 58 Leopard 2A7 NOR της Νορβηγίας, η οποία διατηρεί δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 18. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργασίες για τις θωρακίσεις των 104 Leopard 2A7V του Γερμανικού Στρατού ενώ ήδη διεξάγονται συζητήσεις στην βάση των προοπτικών για νέες παραγγελίες αρμάτων από την KMW, που μπορούν να κυμανθούν από τουλάχιστον 300 μονάδες, μέχρι και 700, όπως και πιθανών αναβαθμίσεων συνολικώς 300 αρμάτων Leopard 2A4 και Leopard 1A5.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο που υλοποιεί η EODH, είναι οι συλλογές θωρακίσεως του τεθωρακισμένου οχήματος Boxer (8×8) με τελευταίο αγοραστή τον Βρετανικό Στρατό. Το έργο της EODH σε αυτό το πρόγραμμα που αφορά σε πρώτη φάση 500 οχήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021.

Το 2021 η εταιρεία παρουσίασε το τεθωρακισμένο όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ (4×4) για το οποίο βρίσκεται σε συζητήσεις με χώρες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον.

Όλες αυτές οι ανάγκες και προοπτικές, έχουν οδηγήσει την εταιρεία στην απόφαση επαυξήσεως της παραγωγικής της ικανότητος κατά 300%. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2023 με την απόκτηση δεύτερης μονάδος παραγωγής που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2024 και νέου αποθηκευτικού χώρου. Παραλλήλως, γίνονται επενδύσεις σε νέες εργαλειομηχανές CNC πέντε αξόνων, μηχανές υδροκοπής κ.λπ. με τις παραδόσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα.

Στις 14 Δεκεμβρίου η EODH βραβεύτηκε στο πλαίσιο της DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY μεταξύ 37 ελληνικών εταιρειών που ξεχώρισαν. Η EODH βραβεύτηκε για την επί 20ετία διαρκή κατά 100% εξωστρεφή πορεία της αφού οι συμβάσεις που αναλαμβάνει προέρχονται από το εξωτερικό και για την συνεχή ανοδική της πορεία.

Μακροπρόθεσμες συμφωνίες – πλαίσιο και ανάπτυξη Αμυντικής Βιομηχανίας

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close