Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου Leopard 2A7V με 10% ελληνική συμμετοχή!

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 29 Οκτωβρίου η γερμανική Krauss-Maffei-Wegmann παρέδωσε στον Γερμανικό Στρατό το πρώτο αναβαθμισμένο άρμα στην έκδοση Leopard 2A7V. Το πρόγραμμα αφορά συνολικώς 104 άρματα Leopard 2A4/A6/A7 είναι ύψους 760 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκε από την γερμανική Βουλή στις 23 Απριλίου 2017.

Αυτό που ελάχιστα είναι γνωστό, είναι το γεγονός ότι τα γερμανικά άρματα που αναβαθμίζονται, έχουν πλήρες πακέτο θωρακίσεως ελληνικής κατασκευής! Πρόκειται για λύση που προσφέρει η ελληνική ΕODH με έδρα την Χαλκιδική και το ποσοστό που αντιπροσωπεύει στο συνολικό έργο ανέρχεται σε 10%! 

Πριν αναλάβει την συγκεκριμένη σύμβαση από την KMW, η ελληνική εταιρεία υποβλήθηκε σε διαδικασία αξιολογήσεως τον Σεπτέμβριο του 2017, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εξοπλισμών της Γερμανίας (BAAINBw) επιτροπή της οποίας περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της. Οι διαπιστώσεις ήταν θετικότατες και σήμερα οι παραδόσεις προς την KMW εξελίσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σημειώνεται ότι η EODH προμηθεύει στην ΚΜW και το πακέτο θωρακίσεως των τεθωρακισμένων οχημάτων Boxer.  

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού αφορά 20 Leopard 2A7, 16 -A6 (επαναγορασθέντα από την Δανία) και 68 -A4 (πρώην Strv 121 που επαναγοράσθηκαν από την Ολλανδία) μέχρι το 2023.

Τον Μάρτιο του 2019 όμως, η γερμανική Βουλή ενέκρινε την αναβάθμιση στο ίδιο επίπεδο 101 επιπλέον Leopard 2A6/A6MA2, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ. Συνολικώς, μέχρι το 2026 αναμένεται ο Γερμανικός Στρατός να έχει “επανεξοπλισθεί” με 205 Leopard 2A7V.

Από το πρόγραμμα αναβαθμίσεως, η KMW εξασφαλίζει 1.500 θέσεις εργασίας στην επαρχία Άλας του Μονάχου. Για την EODH και την Ελλάδα, η ανάμειξη στο πρόγραμμα, εξασφαλίζει σοβαρό έργο που διατηρεί τις θέσεις εργασίας, δημιουργεί νέες και εξασφαλίζει στα κρατικά ταμεία έσοδα μέσω των φόρων.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close