KERVEROS από την MBDA και την ελληνική ALTUS
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
ΚΕΡΒΕΡΟΣ ονομάζεται το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα, που ως τελικό προϊόν θα παρουσιάσουν από κοινού η γαλλική MBDA και η ελληνική εταιρεία ALTUS LSA, βάσει της συμφωνίας συνεργασίας που ανακοινώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου.
Το εναέριο οπλικό σύστημα, αποτελείται από το βαρύ drone μεταφοράς φορτίων ATLAS 8/H (Ηeavylifter) της ελληνικής εταιρείας ως πλατφόρμας και τον αντιαρματικό πύραυλο AKERON MP (πρώην MMP) ως οπλικό φορτίο, που έχει αναπτύξει ο γαλλικός κολοσσός. Η συμφωνία αφορά την ολοκλήρωση του όπλου στην πλατφόρμα, με απώτερο στόχο όπως ανακοινώθηκε, την ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς τέτοιων συστημάτων.
Το ΚΕΡΒΕΡΟΣ ως ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα θα αποτελείται σε τακτική σύνθεση από 3 μονάδες drone τύπου ATLAS 8/H, με κάθε μία εξ αυτών να είναι οπλισμένη με δύο πυραύλους AKERON MP, συν ηλεκτροπτικό σύνολο αισθητήρα. Το όλο σύστημα θα φέρεται από όχημα (κατά προτίμηση θωρακισμένο) το οποίο θα λειτουργεί και ως κινητό Κέντρο Διοικήσεως & Ελέγχου (C2) με ικανότητα ελέγχου και συντονισμού της δράσεως πολλαπλών drone ευρισκομένων ταυτοχρόνως εν πτήσει. Η εταιρεία μάλιστα αναφέρει ότι η δράση των drone θα γίνεται με δυνατότητα μεταξύ τους επικοινωνίας και συντονισμού, σε καθεστώς σμήνωσης (swarming).
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε παρουσιάσει το πρωτοεμφανισθέν δημοσίως στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2023, Σύστημα Διοικήσεως M3NTOR, που ανέπτυξε η ALTUS LSA κι εξασφαλίζει δικτυοκεντρικές και ιεραρχημένες επιχειρήσεις πολλαπλών drone στα οποία έχουν ανατεθεί διαφορετικές αποστολές, επιχειρώντας μεμακρυσμένα το ένα από το άλλο. Ο χειριστής στο Κέντρο Διοικήσεως & Ελέγχου, έχει διά του M3NTOR άμεση αντίληψη των δεδομένων από κάθε drone, καθώς αυτά προβάλλονται συγκεντρωμένα στις πολλαπλές οθόνες του.
Από τα ανωτέρω δεδομένα, η τυπική σύνθεση του συστήματος KERVEROS θα περιλαμβάνει 6 πυραύλους AKERON MP στον αέρα, έτοιμους για βολή. Ο AKERON MP είναι διαμετρήματος 140 χιλ., βάρους 11 κιλών, φέρει πολεμική κεφαλή εν σειρά (tandem) 2,1 κιλών, έχει μέγιστο βεληνεκές που ξεπερνά τα 4.000 μέτρα και η διατρητική του ικανότητα ανέρχεται σε 1.000 χιλ. Ελατού Ομογενούς Χάλυβα (RHA) ή 2.000 χιλ. τσιμέντου. Το ATLAS 8/H από την πλευρά του, στην υβριδική μορφή του, δηλαδή στηριζόμενο σε καύσιμο και ηλεκτρική ενέργεια από συσσωρευτή, θα έχει εμβέλεια μεγαλύτερη των 50 χλμ. και αυτονομία πτήσεως πλέον των 3 ωρών. Η επίδοση αυτονομίας, αφορά την περίπτωση πτήσεως με φορτίο δύο πυραύλων. Το οκτακόπτερο φέρει 4 δίδυμα στροφεία αντίστροφης περιστροφής, με ωφέλιμο φορτίο οριζόμενο στα 40 κιλά.
Το χρονοδιάγραμμα του αναπτυξιακού προγράμματος, αναφέρεται ότι είναι μικρότερο των 24 μηνών. Η αρχική επαφή των δύο εταιρειών και οι συνεπακόλουθες συζητήσεις συνεργασίας, έγιναν στην διάρκεια της DEFEA 2023 και μερικούς μήνες μετά, το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε επιτυχής δοκιμή. Η δοκιμή που έλαβε χώρα στο Πεδίο Βολής Κρήτης, αφορούσε πτήση του ATLAS 8/H, φορτωμένου με δύο εκτοξευτές και αδρανή ομοιώματα πυραύλων, παρουσία εκπροσώπων των δύο εταιρειών.
Η αναφορά της MBDA στο ανακοινωθέν της συνεργασίας, για οικογένεια εξοπλισμένων drone με την ALTUS LSA, παραπέμπει σε μελλοντική έκδοση με οπλικό φορτίο τον υπό ανάπτυξη πύραυλο μακρού βεληνεκούς AKERON LP. Λόγω του αυξημένου βάρους 30-40 κιλών, θα φέρεται ένας μόνο από το ATLAS 8/H. Η επίδοση βεληνεκούς όμως είναι πολύ μεγαλύτερη και αναφέρεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 8-20 χλμ.
Σε σχετική εταιρική απεικόνιση της MBDA, το KERVEROS παρουσιάζεται στην τυπική του σύνθεση, να ενεργεί σε παράκτιο περιβάλλον. Τρία ATLAS 8/H ευρισκόμενα σε αιώρηση σε χαμηλό ύψος από δεσπόζουσες θέσεις, εκτελούν βολές επί της ακτής, εναντίον στόχων αμφιβίου αποβατικής δυνάμεως, σενάριο που παραπέμπει ευθέως στην άμυνα νήσων που ενδιαφέρει τον Ελληνικό Στρατό. Με βάση αυτή την αντιπροσωπευτική εικόνα, το KERVEROS προορίζεται να αποτελέσει συμπληρωματικό ή κύριο οπλικό σύστημα ενταγμένο στους λεγόμενους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Σχηματισμών του Ελληνικού Στρατού, προσδίδοντας αυξημένη τακτική κι επιχειρησιακή ευελιξία στην εκπομπή πυρών ακριβείας, καθώς η εναέρια πλατφόρμα επιτρέπει στον ΛΑΤ να αποκτήσει “μακρύ χέρι” δεκάδων χιλιομέτρων. To οπλισμένο ATLAS 8/H, θα διακρίνεται από επιχειρησιακή αυτονομία, καθώς θα δύναται να εντοπίζει το ίδιο στόχους χάρη στο ηλεκτροπτικό σύνολο αισθητήρα και να τους εμπλέκει άμεσα. Με διασπορά – προανάπτυξη ομάδων εφοδιασμού, για επανεξοπλισμό με βλήματα, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών εδαφών, ο ΛΑΤ θα μπορεί να επιτυγχάνει αποκεντρωμένη δράση με μειωμένο οργανικό αποτύπωμα ή ακόμη και να επιχειρεί συνδυασμένα με Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
Σύστημα Διοικήσεως M3NTOR της ALTUS για ταυτόχρονες επιχειρήσεις πολλαπλών UAV/drone