“Χαμένο έτος” το 2019 και για την Εθνική Άμυνα;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Μια πρώτη ένδειξη φάνηκε στις 17 Μαΐου, στην τελετή παραδόσεως του πρώτου αεροσκάφους Ρ-3Β Ενδιάμεσης Λύσης για το Πολεμικό Ναυτικό, στην οποία δεν προσκλήθηκε ο πρώην ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, επί των ημερών του οποίου υπεγράφη η σχετική σύμβαση το 2015.
Στις 20 Μαΐου, ο Π. Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο OPEN TV, επιβεβαίωσε την “ρήξη” με τον διάδοχό του Ευάγγελο Αποστολάκη, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε για την θέση του Α/ΓΕΕΘΑ το 2015. “Ο κ. Αποστολάκης αυτή την στιγμή, δεν κάνει κουμάντο. Λυπάμαι που το λέω. Αυτή την στιγμή στο ΥΠΕΘΑ έχουν παγώσει τα πάντα“, είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, για να συμπληρώσει: “Αυτά που υπέγραψε ο Αποστολάκης όταν ήταν Α/ΓΕΕΘΑ, δεν τα κάνει“. Για την εικόνα που επικρατεί, είπε χαρακτηριστικώς, “αυτή την στιγμή στο ΥΠΕΘΑ που θα έπρεπε να προχωράνε όλα με ρυθμούς γρήγορους, γιατί είμαστε μπροστά σε μια κρίση, δεν κάνει κανείς τίποτα“.
Όταν ρωτήθηκε εάν αυτό οφείλεται στις επικείμενες εκλογές, ο Π. Καμμένος το απέρριψε. Περιοριζόμενος να καυτηριάζει την πίεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να περάσουν διάφορα “αιτήματα” και θέσεις τους στο ΥΠΕΘΑ, δεν έδωσε κάποια εξήγηση για την κατάσταση. Ουσιαστικώς πάντως υποβάθμισε τον ρόλο του κ. Αποστολάκη σε περίπου διακοσμητικό, αναδεικνύοντας την γενικότερη αίσθηση που επικρατεί, ότι ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας είναι ο “κομισάριος” του κόμματος που διευθύνει πραγματικά.
Όντως, η αδράνεια που παρατηρείται σε κάθε τομέα του Δημοσίου πριν από την εκλογική διαδικασία, φρενάρει τις εξελίξεις. Αυτό ισχύει και τώρα στο ΥΠΕΘΑ. Δεν είναι μόνο η κραυγαλέα περίπτωση της προσωρινής ματαιώσεως της μετακινήσεως της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αττική, λόγω πιέσεων της τοπικής κοινωνίας. Το ζήτημα της αναδιοργανώσεως των Ειδικών Δυνάμεων υπό το κεντρικό σχήμα της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, παρέμβαση χωρίς ουσιαστικό οικονομικό κόστος, έχει “εξαφανισθεί”. Σε όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, επικρατεί αδράνεια. Οι αξιωματικοί σε θέσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχουν “κατεβάσει τα στυλό”, αναμένοντας τις εξελίξεις και μη θέλοντας να εκτεθούν στην διαφαινόμενη πολιτική μεταβολή που στην χειρότερη περίπτωση είναι θέμα μηνών.
Στην αρχή, ο ΥΕΘΑ επεδίωξε να εξασφαλίσει κάποια ελάχιστη συναίνεση από εκπροσώπους άλλων κομμάτων, ώστε να επαναφέρει στην Βουλή την Σύμβαση ΑΩ για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών F-16, η οποία δεν ψηφίσθηκε στις αρχές του χρόνου. Σύντομα όμως φάνηκε ότι είχε χαθεί η δυναμική. Το ίδιο και με κάποιες διαδικασίες προωθήσεως προγραμμάτων για τα οποία μπορεί να μιλάει δημοσίως σε διάφορες ευκαιρίες ο υπουργός αλλά δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος. Στις 19 Μαρτίου, σε συνάντηση με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία εν συνεχεία συνοδευόμενη από τον ΑΚΑΜ επισκέφθηκε τον Α/ΓΕΕΘΑ, γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη οπλικών συστημάτων που έχουν αποσυρθεί από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και μπορεί να διατεθεί σε χαμηλές τιμές. Κανένα ενδιαφέρον, ούτε καν για την εξέταση του υλικού που προσφέρεται. Θα έλεγε κανείς ότι το ΥΠΕΘΑ επιδίδεται μόνο σε “δημόσιες σχέσεις”.
Είναι δεδομένο ότι η δημόσια παρέμβαση του Π. Καμμένου έχει πολιτικά κίνητρα και αποβλέπει σε μεγάλο βαθμό διά της “κινδυνολογίας”, να διατηρηθεί στην επικαιρότητα, ως πολιτικό πρόσωπο και χώρος υπό εξαφάνιση. Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, τείνουν να επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι το 2019 θα είναι ένα “χαμένο” έτος για την Εθνική Άμυνα, όπως και για την Οικονομία, ιδίως στην περίπτωση που οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.
Τρεις οι προτεραιότητες με MH-60R, Aegean Hawk και τορπίλες υποβρυχίων