Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση της Naval Group για την BAFO των κορβετών Gowind HN

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό δελτίο Τύπου, η γαλλική Naval Group ενημερώνει επισήμως για την γενική αντίληψη της τελικής και βέλτιστης πρότασης που κατέθεσε για το πρόγραμμα προμήθειας κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τα στοιχεία που δίδονται, σημειώνουμε ότι εφόσον ανάθεση συμβάσεως λάβει χώρα στα μέσα του 2023, η πρώτη κορβέτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στα μέσα του 2026, δηλαδή σε χρόνο που θα ολοκληρώνεται η παράδοση των 3 φρεγατών FDI HN. Κατόπιν, η παράδοση των κορβετών που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, θα λαμβάνει χώρα με διαφορά 12 μηνών, δηλαδή η δεύτερη στα μέσα του 2027 και η τρίτη στα μέσα του 2028 και, αν υπάρξει, η τετάρτη στα μέσα του 2029.

Όπως είναι φυσικό, η εταιρεία στέκεται στην οικονομική της πρόταση που προβλέπει σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) με 30% της αξίας του προγράμματος και την δημιουργία και διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Αναφέρεται ότι περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή επίκειται η ένταξή τους στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, αυτό δεν σημαίνει πως καθίστανται αποκλειστικός προμηθευτής του Ομίλου αλλά ότι στην πραγματικότητα μελλοντικώς, πέραν του ελληνικού προγράμματος, μπορούν να διεκδικούν υποκατασκευαστικό έργο καταθέτοντας προσφορά (“έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς”).

Το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Η προσφορά της Naval Group με το επιτυχημένο και δοκιμασμένο στη θάλασσα, τύπο  κορβετών Gowind® προβλέπει τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα

Η γαλλική ομάδα υπέβαλε την 1η Δεκεμβρίου 2022 μια πολύ ελκυστική προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού. Βασισμένο στη δοκιμασμένη ήδη σε θαλάσσια υπηρεσία κορβέτα Gowind® και σε ένα βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης, περιλαμβάνει σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας με 30% της αξίας του προγράμματος στην Ελλάδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα επόμενα 40 χρόνια.

Αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Naval Group όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας, η πρώτη κορβέτα θα κατασκευαστεί στη Γαλλία σε 3 χρόνια και οι ακόλουθες μονάδες στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Η γαλλική προσφορά για τις κορβέτες είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό “πακέτο” σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα έχει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βελτιστοποιημένο κόστος και το υψηλότερο επίπεδο κοινών χαρακτηριστικών με τις φρεγάτες FDI. Στο πλαίσιό της περιλαμβάνει:

 • 4 κορβέτες Gowind® με 3 να ναυπηγούνται στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και η πρώτη να παραδίδεται σε 3 χρόνια.
 • Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή χάρη στην απαράμιλλη τεχνογνωσία και το επιτυχημένο ιστορικό της Naval Group.
 • 30% της αξίας της σύμβασης με ελληνική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία και πρόβλεψη για εκατοντάδες θέσεις εργασίας μακροχρόνια.
 • μια μακροχρόνια συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και το εθνικό αμυντικό οικοσύστημα στη συνέχεια του προγράμματος FDI HN για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής αξίας.
 • Μια πολύ ελκυστική πρόταση χρηματοδότησης που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες ετεροχρονισμένες καταβολές πληρωμών.

Ασφαλής μεταφορά τεχνολογίας και βελτιστοποιημένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Η Naval Group διαθέτει απαράμιλλη εμπειρία όσον αφορά την επιτυχημένη κατασκευή πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε τοπικό επίπεδο. Χάρη στην τεχνογνωσία δεκαετιών του, ο Όμιλος έχει αναπτύξει μια ισχυρή και αξιόπιστη διαδικασία για να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη και ασφαλή μεταφορά τεχνολογίας στους συνεργάτες του.

Αυτή η μοναδική τεχνογνωσία είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών και την επιτυχία του “Made in Greece”, ενώ θα εγγυάται στο Ελληνικό Ναυτικό την ποιότητα, την έγκαιρη παράδοση και τις επιδόσεις των πλοίων. Από αυτή την άποψη, η Naval Group υπερέχει ως  επιλογή για τη διασφάλιση μιας παραγωγής χωρίς κινδύνους στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

Η κατασκευή της 1ης κορβέτας Gowind® στη Γαλλία θα διασφαλίσει την επιχειρησιακή ένταξή της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα με μεταφορά σημαίας μόνο 3 χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Οι επόμενες μονάδες θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα από τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την πρώτη κορβέτα που θα κατασκευασθεί τοπικά στην Ελλάδα να παραδίδεται μόνο ένα χρόνο μετά την πρώτη μονάδα και στη συνέχεια με ρυθμό μία Gowind® κάθε 12 μήνες.

Η εκπαίδευση των Ελλήνων εταίρων κατά την παραγωγή του πρώτου πλοίου θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην Ελλάδα. Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας και για την εφοδιαστική αλυσίδα στην Ελλάδα.

Ένα ισχυρό σχέδιο συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας με πρόβλεψη για τη διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας

Η Naval Group δεσμεύεται να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος των κορβετών καθώς και να στηρίξει την ελληνική κυριαρχία υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος.

Με το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) για το πρόγραμμα Gowind® HN, η Naval Group θα εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της αξίας του προγράμματος με:

 • Μεγιστοποίηση της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας μέσω της εμπλοκής της ελληνικής βιομηχανίας στην παραγωγή στην Ελλάδα των κορβετών GWD ξεκινώντας από το 2ο πλοίο της σειράς.
 • Ανάπτυξη της αυτονομίας της Υποστήριξης Παρακολούθησης (FOS) για την απρόσκοπτη χρήση των κορβετών.
 • Επέκταση της βιομηχανικής συμμετοχής Ελλήνων βιομηχανικών εταίρων που είναι ενταγμένοι στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group και σε άλλα προγράμματα που πραγματοποιεί η Naval Group (εγχώρια και διεθνή).
 • Ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας R&D με Έλληνες εταίρους, ιδίως για ευρωπαϊκά έργα.
 • Ανάπτυξη καινοτομιών στον ναυτικό/ ναυτιλιακό τομέα.

Το πρόγραμμα Gowind® HN θα συμβάλει στην ενεργοποίηση και την ενίσχυση ενός πυκνού δικτύου βιομηχανικών και R&D συνεργασιών, επιτρέποντας στην ελληνική βιομηχανία να αντιμετωπίσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ναυτικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και θα διατηρήσει θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

Η κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα θα συμβάλλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών. Καθώς τα πλοία θα είναι σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, η υποστήριξη που θα ακολουθήσει θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για έως και 500 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Πέρα από το πρόγραμμα των κορβετών, το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) της Naval Group θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες ανάπτυξης στην Ελλάδα χάρη σε μια μεγάλη μεταφορά παραγωγής.

Είναι γεγονός ότι, η γαλλική ομάδα έχει σχεδιάσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας που θα συμβάλει και θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση και τη κερδοφορία της ναυτικής βιομηχανίας ενώ θα αυξήσει σημαντικά την αυτονομία και την κυριαρχία της Ελλάδας. Θα ενισχύσει τη διεθνή αναγνώριση της αριστείας της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας, προσφέροντας παράλληλα τα καλύτερα πολεμικά πλοία “Made in Greece” για την υπεράσπιση των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας.

Πέρα από την κατασκευή των κορβετών Gowind®, το τοπικό οικοσύστημα θα αποκτήσει σταδιακά την τεχνογνωσία και θα επωφεληθεί από τα πιο σύγχρονα και κορυφαίας τεχνολογίας μεθόδους και εργαλεία συντήρησης που απαιτούνται για την αποτελεσματική συντήρηση των φρεγατών FDI HN καθώς και των κορβετών Gowind® HN σε όλη τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής. Εκτός από τη διασφάλιση της κυριαρχίας του Πολεμικού Ναυτικού, αυτή η μακροπρόθεσμη προσέγγιση θα αναπτύξει τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών παρέχοντάς τους ευκαιρία για συνεχή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των πλοίων, συνθήκες δυναμικής ανάπτυξη, απασχόλησης και αποδοτικότητας εργασιών τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερες από 55 ελληνικές εταιρείες έχουν προεπιλεγεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group. Όλες οι εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού της γαλλικής βιομηχανικής ομάδας και έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε άλλους μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυξάνοντας έτσι τις δυνατότητές τους καθώς και το πιθανό οικονομικό τους όφελος και δυνατότητες προβολήσ στην παγκόσμια ναυτική αγορά.

Σχετικά με τη GOWIND® HN

Η Gowind® είναι μια ισχυρή μονάδα επιφανείας εξοπλισμένη με διαλειτουργικά από το ΝΑΤΟ και δοκιμασμένα συστήματα μάχης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Naval Group, τον γαλλικό ναυτικό ηγέτη εξειδικευμένο στα πολεμικά πλοία, προμηθευτή πλοίων υψηλού επιπέδου για το γαλλικό και τα συμμαχικά ναυτικά.

 • Η Gowind® έχει επιλεγεί από τέσσερα ναυτικά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία στον αιγυπτιακό στόλο.
 • Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από τους καλύτερους αρχιτέκτονες της Naval Group και ενσωματώνει απαιτήσεις και αναπληροφόρηση που διασφαλίζουν την αξιοπιστία της και την ικανότητά της να πλέει σε όλες τις θάλασσες παγκοσμίως.
 • Η Gowind® προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπερσύγχρονων προτύπων του ΝΑΤΟ και δοκιμασμένων σε μάχη συστημάτων για επιχειρήσεις ASW, ASuW και AAW.
 • Η πρώτη του τύπου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό μόλις 38 μήνες μετά την παραγγελία. Ο σχεδιασμός και οι βιομηχανικές διαδικασίες μεταφέρθηκαν και διασφαλίσθηκαν με τα Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας να έχουν κατασκευάσει με επιτυχία άλλες 3 κορβέτες Gowind® στην Αίγυπτο.
 • Η Naval Group είναι σχεδιαστής και κατασκευαστής πολεμικών πλοίων για περισσότερα από 400 χρόνια. Λόγω αυτού του πολύτιμου υποβάθρου, που σχετίζεται με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία του Γαλλικού Ναυτικού, η Naval Group κατέχει όλες τις τεχνολογίες που απαιτούνται για να προτείνει ένα συμπαγές και ισχυρό μαχητικό πλοίο επιφανείας, καλά προσαρμοσμένο για το Αιγαίο και εξοπλισμένο για να αντιμετωπίζει κάθε είδους απειλές. 

Η Gowind® ενσωματώνει εξελιγμένους και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και όπλα ικανά να αντιμετωπίσουν όλους τους τύπους συμβατικών και ασύμμετρων απειλών σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες. Αισθητήρες (σόναρ, συστήματα EW, σύστημα ελέγχου πυρός) και όπλα (πύραυλοι επιφανείας, τορπίλες, σύστημα RAM) ως κύρια σημαντικά παραδείγματα, είναι κοινά με ή από την ίδια οικογένεια συστημάτων Belharra/FDI. Το Gowind® έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ασφάλεια, να απονηώνει και να ανακτά την ίδια κατηγορία βαρέων ελικοπτέρων με το Belharra/FDI. Το πλοίο λειτουργεί επί του παρόντος και επιτυχώς στα διάφορα περιβάλλοντα της Μεσογείου, η οποία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά περιβάλλοντος με το Αιγαίο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Gowind® ενσωματώνει τις ίδιες αποδεδειγμένες τεχνολογίες μάχης και τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ όπως οι φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού που επιχειρούν σε κρύα και ζεστά νερά, ανοιχτούς ωκεανούς με υψηλούς κυματισμούς καθώς και σε παράκτιες περιοχές με πιο ήπιους κυματισμούς.

Στην επιφάνεια, η Gowind® ενσωματώνει μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης Setis® ένα ραντάρ παρακολούθησης 3D S-band με αποδεδειγμένη απόδοση έναντι μικρών στόχων καθώς και όλων των τύπων αεροσκαφών, σε συνδυασμό με παθητικούς αισθητήρες που παρέχουν άμεσες προειδοποιήσεις και αντίμετρα. Ένα κάθετα εκτοξευόμενο σύστημα πυραύλων RF και IR παρέχει στη Gowind® μια εκτεταμένη ικανότητα αεράμυνας, σε μεσαία έως πολύ μικρή εμβέλεια.

Επιχειρησιακά για κάτω από την επιφάνεια, η Gowind® ενσωματώνει μια σταθερή ανθυποβρυχιακή ικανότητα (ASW) με μια φημισμένη σουίτα σόναρ, ικανή να καλύψει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων ASW σε ανοιχτές και κλειστές θάλασσες. Δοκιμασμένα με περισσότερες από 300 θαλάσσιες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών βολών, και περισσότερες από 1.000 μονάδες να έχουν παραχθεί, η ελαφριά τορπίλη MU90 εγγυάται πλήρη επιχειρησιακή ωριμότητα και αξιοπιστία. Λόγω της απαράμιλλης απόστασης εμπλοκής της και της μοναδικής της ικανότητας σε πολύ ρηχά νερά, είναι το αποτρεπτικό όπλο για την προστασία των θαλάσσιων οδεύσεων και των ναυτικών δυνάμεων. Η MU90 θα κρατήσει οποιοδήποτε σύγχρονο υποβρύχιο σε ασφαλή απόσταση και το σύστημα άμυνας τορπιλών που είναι τοποθετημένο επί του σκάφους είναι η μόνη ικανή λύση να προστατεύει τα πλοία επιφανείας από τις πιο προηγμένου τύπου και τις τορπίλες προηγούμενης γενιάς».

Αντίληψη κορβετών δύο διαμορφώσεων για το Πολεμικό Ναυτικό

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close