Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Για το βιομηχανικό – αναπτυξιακό σκέλος της πρότασης του Εθνικού Όπλου Άορ

Μετά την ανακοίνωση της επίσημης παρουσίασης στο ΓΕΣ της πρότασης για Εθνικό Όπλο από την Σχεδιαστική Ομάδα ΑΟΡ, ελήφθησαν όχι μόνο πολλά μηνύματα που απεικονίζουν την θετική αποδοχή από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και απλούς πολίτες, την κοινή γνώμη γενικότερα. Ελήφθησαν και συγκεκριμένες προσφορές για συνδρομή από επαγγελματίες διαφόρων χώρων, που αντιλαμβάνονται την προσπάθεια ως υπόθεση άξια υποστηρίξεως και θέλουν να αποτελέσουν μέλος μιας μεγάλης “εθνικής ομάδας”. Από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όμως, είναι η παρακάτω, προερχομένη από ένα πρόσωπο της Αμυντικής Βιομηχανίας, γι’ αυτό και κρίνουμε ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αγαπητέ κ. Βλάσση,

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την παρουσίαση της πρότασης για ένα εθνικό τυφέκιο μάχης και θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες απόψεις μου κυρίως ως προς το βιομηχανικό – αναπτυξιακό σκέλος της πρωτοβουλίας σας με την παράκληση να τις δημοσιεύσετε.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι το τυφέκιο θα παραχθεί σε κάποιους αριθμούς ως πρωτότυπο, θα δοκιμαστεί από τις ΕΕΔ και θα βρεθεί να πληροί τελικά τις επιχειρησιακές προδιαγραφές (ακόμα και μετά την ενσωμάτωση στην έκδοση παραγωγής των τροποποιήσεων που θα υποδειχθούν από τα επιτελεία) τότε πρόκειται για την Ελλάδα μόνο για μία αγορά των 100.000 όπλων το ελάχιστο.

Ένα τυφέκιο διαφέρει από όλα τα οπλικά συστήματα διότι μπορεί να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου εγχώρια χωρίς να απαιτείται εισαγωγή από το εξωτερικό υλικών και εξαρτημάτων. Τα πάντα είναι μεταλλικά εξαρτήματα που κατασκευάζονται μηχανουργικά. Ως εκ τούτου η παραγωγή μπορεί να καθετοποιηθεί εγχώρια κατά τρόπο ώστε η εφοδιαστική αλυσίδα των ΕΑΣ να αποτελείται αποκλειστικά από Ελληνικές επιχειρήσεις. Άρα το πρόγραμμα παραγωγής μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καμία εισαγωγή από το εξωτερικό, δηλαδή χωρίς εξαγωγή συναλλάγματος που θα προκαλούσε αρνητικό πρόσημο στο ΑΕΠ. Αντιθέτως η παραγωγή θα έχει σημαντικό θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ, πράγμα σημαντικό για την εθνική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα.

‘Εστω λοιπόν το τυφέκιο σε αυτούς τους αριθμούς παραγγελίας από το ΥΠΕΘΑ να κοστίζει 1.000€/τεμ. (έναντι των ξένων ανταγωνιστών που τοποθετούνται στα 1.500€/τεμ). Αυτό σημαίνει:

  1. Παραγωγή 10.000 τυφεκίων το χρόνο για 10 χρόνια, δημιουργεί ετήσιο έσοδο στα ΕΑΣ 10.000.000 €/έτος.
  2. Το παραπάνω θα δημιουργήσει περίπου 190 θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ στο Αίγιο (άμεσες θέσεις εργασίας), 170 θέσεις εργασίας στους υπο-κατασκευαστές/προμηθευτές των ΕΑΣ (έμμεσες θέσεις εργασίας) και 150 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία, κυρίως στον κλάδο της κατανάλωσης (επαγόμενες θέσεις εργασίας). Συνολικά 510 θέσεις εργασίας.
  3. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία εν είδη φόρων, εισφορών και εξοικονόμησης κόστους ανεργίας το ποσό των 9.100.000 €/έτος. Τα ΕΑΣ θα επιστρέψουν στο κράτος εν είδη φόρου εταιρικού κέρδους 200.000 €/έτος. Άρα από την παραγωγή του τυφεκίου κάθε χρόνο θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία 9.300.000 €. Για 10 χρόνια 93.000.000 €.
  4. Το συμπέρασμα είναι ότι οι ΕΕΔ μπορούν να εξοπλιστούν με ένα εθνικό τυφέκιο με το σχεδόν αμελητέο κόστος των 7.000.000 € (100.000.000 € δαπάνη προμήθειας – 93.000.000 € κρατικά έσοδα = 7.000.000 €) και μόνο.
  5. Το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογιστούν τα αναλώσιμα του τυφεκίου (γεμιστήρες και σφαίρες) και τα παρελκόμενα, κυρίως το βομβιδοβόλο των 40mm που θα το συνοδεύει και τα σύγχρονα σκοπευτικά όπως διόπτρες (ημέρας, νύχτας, θερμικές κ.λπ…) που κατασκευάζονται από άλλες Ελληνικές εταιρείες.
  6. Το έργο θα συνδράμει στην ανάπτυξη κατά 3,5‰ του ΑΕΠ. Μην σας φαίνεται καθόλου αμελητέο το ποσοστό αυτό. Γιατί αν η Ελλάδα επένδυε συστηματικά στην αμυντική της βιομηχανία όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνέδραμαν συσσωρευτικά και η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας μας στην ανάπτυξη μπορούσε άνετα να φτάσει στο 0.5% του ΑΕΠ, ακόμα και να το ξεπεράσει. Ως σύγκριση να σημειώσω το 2018 είχαμε ανάπτυξη 1,9% επί του ΑΕΠ και η μία ποσοστιαία μονάδα (το ήμισυ του ποσοστού ανάπτυξης) προέρχεται από τον τουρισμό. Δηλαδή με μια συστηματική αμυντική βιομηχανία αυτό το ποσοστό ανάπτυξης θα μπορούσε να είναι 2,4% για το 2018.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δρ. Αίθων – Οδυσσεύς Ναρλής

Υ.Γ. Ο αλγόριθμος υπολογισμού των θέσεων εργασίας και των εσόδων στα κρατικά ταμεία προέρχεται από την διπλωματική εργασία της Ανθυποσμηναγού (Ι) Μαρίνας Κωνσταντίνου από την Πάτρα, την οποία είχα την τιμή και τη χαρά να επιβλέψω, και από την παρουσίαση που είχα κάνει στις 11 Νοεβρίου 2019 στην Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος την οποία και σας την επισυνάπτω για δική σας ενημέρωση. 

Δόγμα οικονομικής αξιοποίησης της Άμυνας

Tags

Related Articles

Back to top button
Close