Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πρόεδρος ΣΕΚΠΥ στον ΥΕΘΑ: Το ενδιαφέρον σας δεν αρκεί – Δεν κάνετε το βασικό

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής πραγματοποίησε παρέμβαση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Βουλή, την Τρίτη 11 Μαΐου 2021.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ροζολής επισήμανε τα παρακάτω:

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Βουλευτές,

Η σημερινή συνεδρίαση και η πρόσκληση της ΕΑΒΙ σε αυτήν δείχνουν την αγωνία και το ενδιαφέρον σας για την αμυντική βιομηχανία και θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό.

Έχω την τιμή να έχω προσκληθεί και άλλες φορές σε αυτή την επιτροπή για να εξετασθούν θέματα σχετικά με την ΕΑΒΙ.

Δυστυχώς όμως το ενδιαφέρον σας από μόνο του δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες θα σας αναφέρω σήμερα προκειμένου η αμυντική μας βιομηχανία όχι απλώς να διασωθεί αλλά να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και να αποτελέσει παράγοντα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Καταρχάς να δούμε την σημερινή κατάσταση όσον αφορά στις εταιρείες της ΕΑΒΙ. Η ΕΑΒΙ σήμερα αποτελείται από δύο κρατικές εταιρείες ΕΑΒ και ΕΑΣ και από μεγάλο αριθμό, 180 ιδιωτικές μεσαίες και μικρομεσαίες εταιρείες οι οποίες εν όλω ή εν μέρει απασχολούνται στον αμυντικό τομέα. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτές εκτιμάται σε 15.000 άτομα και ο ετήσιος αμυντικός τζίρος τους σε περίπου 150.000.000 €.

Η ΕΑΒΙ στο μεγαλύτερο μέρος της περιλαμβανομένης και της ΕΑΒ δεν παράγει κύρια ολοκληρωμένα συστήματα, άρματα, αεροσκάφη κ.λπ. αλλά παρέχει υπηρεσίες (MRO) συντήρησης, επισκευών, ανακατασκευών αλλά και σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο.

Λίγες εταιρείες παράγουν με επιτυχία και σημαντικές εξαγωγές ολοκληρωμένα προϊόντα όπως ηλεκτροπτικά, μπαταρίες, τηλεπικοινωνιακά και μικρά σκάφη, όπως και συγκεκριμένα πυρομαχικά από τα ΕΑΣ αλλά χωρίς άδειες εξαγωγών.

Η σωστή διάρθρωση μιας ΕΑΒΙ είναι να υπάρχουν οι μεγάλες εταιρείες ηγέτες σε κάθε κλάδο όπως π.χ. η ΕΛΒΟ για οχήματα/ άρματα, η ΕΑΒ για αεροσκάφη, Ναυπηγεία για πλοία, ΕΑΣ για πυρομαχικά και πυραύλους και γύρω από αυτές να υπάρχει σμήνος Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οι οποίες να στηρίζουν και να στηρίζονται σε αυτές προσφέροντας  καινοτομία, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.

Δυστυχώς η σημερινή ημέρα μετά την κρίση, μας βρίσκει χωρίς ΕΛΒΟ και Ναυπηγεία και πολλά προβλήματα σε ΕΑΒ και ΕΑΣ. Αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, η κατάσταση και στις δύο είναι τέτοια που χρειάζεται αρκετός χρόνος και χρήμα για να επανεκκινήσουν, πόσο δε για να μπουν μπροστά σε παραγωγικά σχήματα.

Η λύση που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου για την ΕΑΒΙ, είναι η εξασφάλιση μέσω κρατικών εξοπλιστικών του 60-70% του τζίρου των εταιρειών και το υπόλοιπο 30% από εξαγωγές. Ισχύει σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.λπ. Δυστυχώς στην χώρα μας, λόγω της κρίσης, χάθηκε εντελώς αυτό το 60%-70% του τζίρου της  τελευταίας δεκαετίας, λόγω μηδενισμού των ελληνικών εξοπλισμών ενώ το υπόλοιπο 30% που αφορούσε στις εξαγωγές μειώθηκε σημαντικά από την παγκόσμια κρίση και την προσπάθεια κάθε χώρας να στηρίξει την βιομηχανία της.

Το τελευταίο διάστημα με ικανοποίηση είδαμε να πραγματοποιούνται επιτέλους ουσιαστικοί εξοπλισμοί που θωρακίζουν την πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα η αγορά των Rafale και του οπλισμού τους αξίας 2.500.000.000 €.

Εκπαιδευτικό Κέντρο Καλαμάτας 1.500.000.000 €.

Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε καμία πρόνοια για έργο στην ΕΑΒΙ, 4 δισ. χωρίς ένα € στην εγχώρια βιομηχανία!

Θέλω να επισημάνω ως Έλληνας πολίτης την ικανοποίησή μου για την θωράκιση της χώρας με άμεσο, διαφανή και ουσιαστικό τρόπο. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε όλες τις χώρες, αντίστοιχα εξοπλιστικά θα επέστρεφαν στην ΕΑΒΙ τους ένα 30% τουλάχιστον σε συμβόλαια συμπαραγωγής και υποστήριξης.

Μας λείπει δηλαδή 1,2 δισ. €.

Εκτιμώ ότι πρέπει άμεσα το Υπουργείο να καλέσει τις ξένες εταιρείες και να ζητήσει να συνάψουν συμβάσεις με την ΕΑΒΙ.

Μην ξεχνάμε ότι οι μεν Γάλλοι επιθυμούν να δώσουν και άλλα Rafale τα οποία θα στηρίξουν την ΠΑ για τα επόμενα 30 τουλάχιστον έτη.

Οι δε Ισραηλινοί θα είναι εδώ για τα επόμενα 20+ χρόνια.

Όσον αφορά στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία αυτό των Φρεγατών πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε ώστε να εξασφαλίσουμε εκτός της εγχώριας ναυπήγησης που αφορά στο 20-30% τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο λοιπά συστήματά τους.

Η μη συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα προγράμματα των Rafale και του Εκπαιδευτικού Κέντρου της Καλαμάτας συνέβη κυρίως γιατί σήμερα δεν υπάρχει κυβερνητική δομή υπεύθυνη για την ΕΑΒΙ.

Τα Γενικά Επιτελεία σωστά προχωρούν σε εξοπλισμούς με βάση τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και η ΓΔΑΕΕ διεκπεραιώνει τους διαγωνισμούς. Δεν υπάρχει δηλαδή κανείς υπεύθυνος για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ στα εξοπλιστικά. Σε εκτιμώμενο εξοπλιστικό 15 δισ. το 30% = 4,5 δισ. για την Ελλάδα.

4,5 δισ. = 30 φορές ο ετήσιος τζίρος της ΕΑΒΙ σήμερα, οι δε 15.000 εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν 100.000 με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Σε όλο τον κόσμο υπάρχει ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ή Αναπληρωτής Υπουργός ΕΑΒΙ. Μόνο έτσι θα υπάρχει συνέχεια και στρατηγική και παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων π.χ. DRONES, αλλά και κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Όσον αφορά εσάς κύριε Πρόεδρε και την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας προτείνω με βάση την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (ΕΑΒΣ), να ζητά – να απαιτεί κάθε φορά που το υπουργείο θα φέρνει ένα εξοπλιστικό για έγκριση, να φέρνει και το πακέτο συμμετοχής της ΕΑΒΙ.

Ούτε αμαρτίες με αντισταθμιστικά, ούτε μεσάζοντες, αλλά συμβόλαια βιομηχανικών συνεργασιών.

Η ασφάλεια εφοδιασμού των ΕΔ και αυτάρκεια σε περιόδους κρίσεως δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα της ΕΑΒΙ αλλά σοβαρό ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας.

Επιγραμματικά οι προτάσεις μας είναι οι παρακάτω:

  • Υπουργείο ή Αναπληρωτής Υπουργός για ΕΑΒΙ.
  • 30% βιομηχανικές επιστροφές από εξοπλισμούς
  • Εξυγίανση άμεσα των κρατικών βιομηχανιών
  • Ενεργοποίηση ΣΑΕΤΒ / θεσμικής συνεργασίας Υπουργείου – ΕΑΒΙ
  • Συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα Ευρωπαϊκά ή Αμερικανικά

Στο σημείο αυτό να σας επισημάνω ότι μετά από 10 χρόνια, στις 13-15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην Χώρα μας η αμυντική Έκθεση DEFEA με την υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ και την αιγίδα ΥΕΘΑ. Είναι η καλύτερη ευκαιρία διαφήμισης της ΕΑΒΙ και πρέπει όλοι να κάνουμε το καλύτερο για να πετύχει.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Από τις αποφάσεις που θα παρθούν αυτήν την εποχή σχετικά με το παρόν εξοπλιστικό, θα κριθεί και το μέλλον της ΕΑΒΙ και αυτό εξαρτάται από εσάς. Είμαι σίγουρος ότι θα πράξετε το καθήκον σας.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close