Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Γεμιστήρα αυξημένης χωρητικότητας 5,56 mm παρουσίασε η τουρκική STM

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η τουρκική εταιρεία STM που ειδικεύεται στον ναυπηγικό τομέα ενώ έχει κάνει άνοιγμα και στον τομέα των drone και των περιφερόμενων πυρομαχικών, ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου την παρουσίαση του Γεμιστήρα Υψηλής Χωρητικότητας 60 φυσιγγίων που ανέπτυξε.

Ο γεμιστήρας αφορά πυρομαχικά 5,56 mm x 45 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως αναφέρει ο κατασκευαστής από 6 διαφορετικά όπλα. Στην κατασκευή χρησιμοποιείται πολυμερές υλικό και η σχεδίαση περιλαμβάνει στοίβαξη των φυσιγγίων σε τέσσερις στήλες. Ο γεμιστήρας προσφέρει το πλεονέκτημα του περιορισμού επαναλήψεως της διαδικασίας αλλαγής που χρειάζεται να κάνει ο πεζός μαχητής κάθε φορά που εξαντλούνται τα πυρομαχικά, ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει κρίσιμο χαρακτήρα ιδίως στον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών όπου οι αποστάσεις εμπλοκής είναι μικρές και μπορεί να εμφανισθεί απειλή αιφνιδίως και πολύ κοντά.

Κατά την STM, η πρώτη εμπλοκή του πεζού μαχητή είναι η πιο κρίσιμη καθώς σε αυτήν μπορεί να απαιτηθεί η κατανάλωση αρκετών φυσιγγίων για την εξουδετέρωση περισσοτέρων του ενός αντιπάλων στο πλαίσιο μιας σύντομης συμπλοκής, όπου η εξάντληση ενός τυπικού γεμιστήρα 30 φυσιγγίων και η εκτέλεση της διαδικασίας αλλαγής μπορεί να αποβεί μοιραία. Για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα, κατά την διάρκεια της εκπαιδεύσεως του προσωπικού αποδίδεται έμφαση στην τριβή ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος από την αυτοματοποιημένη εκτέλεση των κινήσεων ενώ ένα άλλο πρακτικό μέτρο είναι να ενώνονται δύο γεμιστήρες μεταξύ τους και να φέρονται έτσι επάνω στο τυφέκιο.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις χάνεται χρόνος και υπάρχει μια απαίτηση από τα στελέχη μονάδων είτε σωμάτων ασφαλείας είτε στρατιωτικών μονάδων για έναν γεμιστήρα αυξημένης χωρητικότητας που θα φέρεται στο όπλο τουλάχιστον κατά την είσοδο – πρώτη επαφή του μαχητού στον αγώνα, ώστε να έχει ένα τακτικό πλεονέκτημα. Στην συνέχεια, καθώς ο αγώνας παρατείνεται, μπορούν να χρησιμοποιούνται κοινοί γεμιστήρες 30 φυσιγγίων, δεδομένου ότι η μεταφορά γεμιστήρων αυξημένης χωρητικότητος στην ατομική εξάρτυση είναι ένα ζήτημα.

Η εξέλιξη μπορεί να αντιμετωπισθεί, τόσο ως προς την απευθείας συνεργασία και επαφή των επιχειρησιακών στελεχών με τα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να μοιραστούν απαιτήσεις που προκύπτουν από την συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις, όσο και ως προς την άνθιση της τουρκικής παραγωγής στον τομέα του φορητού οπλισμού, που επιδιώκεται η κάλυψη κάθε ανάγκης.

Η τραγωδία περί “εθνικού τυφεκίου” καλά κρατεί

Tags

Related Articles

Back to top button
Close