Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

S-400 Vs F-35 – Αρνήθηκε την ύπαρξη τελεσίγραφου από τις ΗΠΑ ο Ακάρ

Την τακτική του «αποπροσανατολισμού» φαίνεται ότι χρησιμοποιεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει τελεσίγραφο στην Τουρκία για να ακυρώσει την προμήθεια του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Με τον χρόνο ουσιαστικά να «στερεύει» για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν, θα κριθεί σύντομα τόσο η τύχη της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα του F-35 όσο και η μορφή που θα λάβει o συσχετισμός ισορροπίας δυνάμεων πάνω από Αιγαίο στην περίπτωση που τελικά ολοκληρωθεί η προμήθεια του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Οι επικείμενες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού πρακτικά θα καθορίσουν το επίπεδο απειλής που θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε ενδεχόμενη κρίση ή σύρραξη με την Τουρκία. Ταυτόχρονα θα θέσουν τις απαιτήσεις για τη μορφή που θα πρέπει να λάβει η ενίσχυση των ικανοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν απέναντί τους μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή, τόσο σε ποιοτικό όσο και αριθμητικό επίπεδο.

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αντιαεροπορικό σύστημα S-400;

Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έχει γίνει αποδέκτης τελεσίγραφου ενώ αρνήθηκε όπως είπε να σχολιάσει «εικασίες», όταν ρωτήθηκε για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα, αν επιβληθούν κυρώσεις μετά από την προμήθεια του S-400.

Νέα “άσφαιρη” απαγόρευση των ΗΠΑ για τα F-35 της Τουρκίας – Πλήρης παρανόηση στην Ελλάδα

Ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε: «Η Τουρκία διεξάγει τις δραστηριότητές της με τέτοιον τρόπο, ώστε να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της» ενώ υπενθύμισε ότι «η Άγκυρα έχει πληρώσει το χρηματικό τίμημα για την προμήθεια του F-35 στην Ουάσιγκτον».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα με την γείτονα χώρα να ετοιμάζεται να παραλάβει τα προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα S-400, διακινδυνεύοντας τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς. Ήδη υπάρχουν πάρα πολλές φωνές για επιβολή κυρώσεων μέσα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και πλησιάζει η ώρα των οριστικών αποφάσεων αναφορικά με την άδεια εξαγωγής του στην Τουρκία.

Τί σημαίνει πρακτικώς η προσωρινή αναστολή παραδόσεων F-35 στην Τουρκία;

Πάντως σύμφωνα με τον Ακάρ, τα 4 μαχητικά F-35A που έχουν παραδοθεί στην Τουρκία και βρίσκονται αυτή τη στιγμή επί αμερικανικού εδάφους «συνεχίζουν αδιάκοπα την δραστηριότητά τους». Ο ίδιος ανέφερε ότι 4 Τούρκοι ιπτάμενοι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των τεχνικών που ολοκλήρωσαν ήδη την εκπαίδευσή τους σε διαδικασίες συντήρησης του προηγμένου μαχητικού κι έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Διευκρινίζεται ότι 2 F-35A παραδόθηκαν το 2018 στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα ενώ άλλα 2 ακολούθησαν τον Απρίλιο του 2019. Παράλληλα, η πρώτη ομάδα Τούρκων χειριστών ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο νέο μαχητικό ενταγμένη στην 63η Μοίρα Μαχητικών (63rd Fighter Squadron) η οποία εκπαιδεύει χειριστές από όλες τις χώρες που έχουν αποκτήσει F-35. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μια δεύτερη ομάδα ιπταμένων ξεκίνησαν την αρχική φάση εκπαίδευσης (entry-level training).

Δύο επιπλέον F-35A στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αναστολή παράδοσης υλικού και υπηρεσιών που σχετίζονται με το πρόγραμμα του F-35 στην Τουρκία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Άγκυρας ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί σε ΝΑΤΟικές δομές και ως εκ τούτου δεν θα αποτελέσει «απειλή» για τη Συμμαχία (σε ό,τι αφορά την διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς τρίτες χώρες όπως η Ρωσία).

Πηγές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι σε περίπτωση “εκδιώξεως” της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την παρέλευση 2ετίας μέχρι την οριστική επίλυση των θεμάτων που θα ανακύψουν, με παράλληλη εξεύρεση νέων προμηθευτών που θα αντικαταστήσουν τις τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν στην βιομηχανική παραγωγή του F-35.

Αμφιβολίες για την ομαλή ένταξη του F-35 στην Τουρκική Αεροπορία

Είναι προφανές ότι η παραγωγή του F-35 μπορεί να αντιμετωπίσει με σχετική άνεση ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ εγείρονται πλέον και μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον η Τουρκία, είναι πλέον σε θέση (ακόμη και αν δεν εκδιωχθεί από το πρόγραμμα του F-35) να υποστηρίξει την διατυπωμένη απαίτηση προμήθειας 100 μαχητικών, έπειτα από τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας.

Τέλος σε ό,τι αφορά την υποδομή εγκαταστάσεων στην Τουρκία για παροχή υπηρεσιών συντήρησης για τον κινητήρα F-135, πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο που δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη, εφόσον η Άγκυρα -όχι μόνο καθίσταται ένας αμφιβόλου αξιοπιστίας σύμμαχος για τις ΗΠΑ- αλλά «φλερτάρει» απευθείας με τη Ρωσία, εγείροντας αυτομάτως ζήτημα πιθανής διαρροής τεχνολογίας με ανυπολόγιστες συνέπειες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί στη πράξη.

Κατά συνέπεια η οριστική επιλογή τοποθεσίας για τις υπηρεσίες συντήρησης του κινητήρα του F-35, θα έχει καθοριστικές επιπτώσεις και στο ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας του μαχητικού 5ης γενιάς από την Ελλάδα.

Αναμφίβολα το σενάριο μεταφοράς του έργου υποστηρίξεως σε ένα επισκευαστικό κέντρο εντός Ευρώπης, θα ήταν η πλέον λογική και συμφέρουσα λύση για όλους τους σημερινούς αλλά και μελλοντικούς χρήστες του F-35, εξυπηρετώντας τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την προώθηση υποψηφιότητας του μαχητικού για την κάλυψη των μελλοντικών επιχειρησιακών απαιτήσεων της ΠΑ.

Γιατί η προμήθεια F-35 είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close