Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα “άσφαιρη” απαγόρευση των ΗΠΑ για τα F-35 της Τουρκίας – Πλήρης παρανόηση στην Ελλάδα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με το Hellas Journal (https://hellasjournal.com/2019/02/nea-anastoli-paradosis-ton-machitikon-f-35-stin-toyrkia-provlima-i-agora-ton-s-400/) “Εγκρίθηκε χθες (18 Φεβρουαρίου) από την κοινή επιτροπή των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, τo συγκερασμένο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, που περιλαμβάνει δύο διατάξεις που αναστέλλουν την μεταφορά στην Τουρκία των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019, λόγω της τουρκικής προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Μετά τον συγκερασμό των διαφορετικών κειμένων των νομοσχεδίων, το ενιαίο κείμενο προωθήθηκε προς τελική έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας“.

Κατά το δημοσίευμα, η μία εκ των δύο διατάξεων, προβλέπει: Όχι αργότερα της 1ης Νοεμβρίου 2019 αλλά όχι νωρίτερα από 6 μήνες μετά την ενεργοποίηση αυτού του Νόμου, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, πρέπει να υποβάλουν ενημερωτικό για την εξέλιξη της εκθέσεως που είχε ζητηθεί από τον περυσινό νόμο με τον οποίο εγκρίθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός του Οικονομικού Έτους 2019, σχετικώς με την προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία“.

Η νέα έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή σχεδίων για την επιβολή κυρώσεων, εφόσον απαιτηθεί, για μια τέτοια προμήθεια αντίθετη με την παράγραφο 231 του Νόμου Αντιμετωπίσεως Ρωσικής Επιρροής στην Ευρώπη και Ευρασία του 2017 (Νόμος 115-44)“.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι την υποβολή της νέας εκθέσεως, “κανένα από τα κονδύλια που διατίθενται από την παρούσα Πράξη και από προηγούμενες Πράξεις για τη διάθεση πιστώσεων για το Υπουργείο Εξωτερικών, ξένες επιχειρήσεις και τα συναφή προγράμματα, δεν μπορεί να διατεθεί για την παράδοση αεροσκαφών F-35 στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας“. 

Η νέα κίνηση συνεχίζει την άσκηση πιέσεως στην Τουρκία να ακυρώσει την συμφωνία του S-400, υπονοώντας την απειλή απαγορεύσεως της εξόδου των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ για μεταφορά τους στην Τουρκία. Ωστόσο, η διάταξη έχει το “αδύνατο σημείο” ότι η προθεσμία που θέτει για την υποβολή της νέας εκθέσεως, συνεπώς της περιόδου για την οποία ισχύει το “πάγωμα” της χρηματοδοτήσεως για μεταφορά F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λήγει πριν την ημερομηνία στην οποία έχει ορισθεί να εκτελεσθεί η συγκεκριμένη μεταφορά… 

Συγκεκριμένως, η πτήση του πρώτου ζεύγους F-35A για την Τουρκία, είναι καθορισμένη για την 30ή Νοεμβρίου 2019! Ως εκ τούτου, μετά την υποβολή της εκθέσεως, η αμερικανική κυβέρνηση θα έχει τουλάχιστον έναν μήνα περιθώριο μέχρι να λάβει την τελική απόφαση για άδεια πτήσεως των F-35 στην Τουρκία.

Λόγω της άγνοιας που επικρατεί γενικώς στα ελληνικά ΜΜΕ, η νέα εξέλιξη εμφανίσθηκε από την πλειοψηφία αυτών ως οριστική απόφαση επιβολής εμπάργκο στην Τουρκία και ακύρωση της μεταφοράς των F-35! Ίσως επειδή συγχέεται η επικείμενη παράδοση, επί του εδάφους των ΗΠΑ όμως, δύο ακόμη F-35 της Τουρκίας, τον προσεχή Μάρτιο.

Καμμία μέχρι σήμερα πράξη των ΗΠΑ, δεν στοιχειοθετεί απόφαση οριστικής ματαιώσεως των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία. Αντιθέτως, η αμερικανική προσπάθεια ως προς το S-400, εστιάζεται σαφώς στην εκβιαστική εξασφάλιση συμβάσεως από την Τουρκία και για το αμερικανικό σύστημα Patriot. Η αυτογελοιοποίηση των ΗΠΑ μάλιστα, δεν μπόρεσε να αποκρυφθεί αυτές τις ημέρες, όταν Αμερικανός αξιωματούχος, κατά το αμερικανικό Military Times.com δήλωσε στις 17 Φεβρουαρίου: “Έίμαστε σαφείς με την Τουρκία. Δεν θα παραλάβει το Patriot εάν αγοράσουν το S-400”!

Αναλυτικές λεπτομέρειες για την εξέλιξη του τουρκικού προγράμματος F-35, όπως και του προγράμματος S-400, στην έκδοση ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018 που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close