Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Βίντεο: Τουρκική αεροκίνητη ενέργεια στο Ιράκ με Black Ηawk και ένα UFO…

Rheinmetall Lynx

Βίντεο από τη δράση Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού στο Ιράκ δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, πρόκειται για πλάνα από επιχείρηση στο πλαίσιο καταπολέμησης του κουρδικού PKK στην περιοχή Harkuk στο Βόρειο Ιράκ.

Η επιχείρηση Pençe, όπως αποκαλείται, ξεκίνησε στις 27 Μαΐου με υποστήριξη πυροβολικού, μαχητικών αεροσκαφών, UAV και το βίντεο δείχνει μια αεροκίνητη ενέργεια καταδρομέων.

Το μονταρισμένο βίντεο σχεδόν 1,5 λεπτού αποτελεί συρραφή πλάνων από διαφορετικές φάσεις της επιχείρησης ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων που προβάλλονται περιφερειακά της οθόνης. Η εστιασμένη εικόνα προέρχεται από την θερμική κάμερα εναέριου μέσου που βρίσκεται σε απόσταση 2.682 μέτρων (πιθανότατα από μη επανδρωμένο UAV), το οποίο μαζί με επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 παρείχαν κάλυψη στην φάση ανάπτυξης των Ειδικών Δυνάμεων.

Αρχικά απεικονίζεται ένα μεταφορικό UH-60 Black Hawk το οποίο αποβιβάζει 9μελή ομάδα καταδρομέων, οι οποίοι αναπτύσσονται γραμμικά, για την παροχή προστασίας από τυχόν εχθρικά πυρά.

Ακολουθεί πλάνο από δεύτερο ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο αναπτύσσει 6μελη ομάδα καταδρομέων σε μικρή απόσταση από την πρώτη ομάδα που βρίσκεται ταγμένη σε αμυντική θέση και εν συνεχεία το ελικόπτερο αποχωρεί. Το βίντεο ολοκληρώνεται με μια ακόμη ανάπτυξη προσωπικού από δύο Black Hawk που προσγειώθηκαν ταυτόχρονα αυτή τη φορά, σε διαφορετική όμως Ζώνη Προσγείωσης, όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό από το διαφορετικό υπόβαθρο τοπίου σε βραχώδες έδαφος.

Τα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι τόσο η διάταξη της δύναμης που αποβιβάζεται από τα ελικόπτερα όσο και η ταχεία απογείωση και αποχώρηση των ελικοπτέρων, προκειμένου να εκτεθούν στον ελάχιστον δυνατό χρόνο σε τυχόν εχθρικά πυρά.

Σε όλα τα στάδια της επιχείρησης παρέχεται εναέρια κάλυψη από επιθετικά ελικόπτερα ενώ αρκετά περίεργο είναι και ένα ιπτάμενο μέσο το οποίο διακρίνεται στο 0’42’’ να διασχίζει με ταχύτητα τον εναέριο χώρο μεταξύ των προσγειωμένων στο έδαφος ελικοπτέρων και του μέσου που καταγράφει την ανάπτυξη των Ειδικών Δυνάμεων με τη θερμική κάμερα.

Το “Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενο Αντικείμενο”, είναι στην πραγματικότητα ένα Black Hawk το οποίο όμως -προφανώς για λόγους σκοπιμότητας- αποτελεί προϊόν επιτηδευμένου μοντάζ με προσθήκη ανάποδου βίντεο, αφού το ελικόπτερο εμφανίζεται να πετάει με την… “όπισθεν”.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η «επιχείρηση με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων συνεχίζεται όπως σχεδιάστηκε». Στόχος είναι η εξάλειψη καταφυγίων σε κτίρια και σπήλαια που χρησιμοποιεί το PKK για προστασία του προσωπικού αλλά και αποθήκευση εφοδίων και πυρομαχικών.

Σημειώνεται τέλος ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους βρίσκονται σε εξέλιξη αδιάκοπα από το 2015 και στοχεύουν σε δυνάμεις του PKK τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και σε ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς των τουρκικών αρχών, ο απολογισμός ανέρχεται σε 10.000 νεκρούς μαχητές του PKK, αν και το νούμερο αυτό αμφισβητείται καθώς δεν είναι εύκολο να επαληθευτεί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο προπαγάνδας υιοθετεί συχνά ισχυρισμούς και στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.   

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close