Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα πρόταση συνολικής αναβαθμίσεως Leopard 2 παρουσίασε η τουρκική BMC

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια νέα πρόταση ολικής αναβαθμίσεως του άρματος μάχης Leopard 2 παρουσίασε σήμερα η τουρκική BMC, στο πλαίσιο εκδηλώσεως για παρουσίαση της σειράς προϊόντων γενικότερα που προσφέρει η εταιρεία.

Η πρόταση δεν έχει καμμία σχέση με το πρωτότυπο αναβαθμισμένου άρματος Leopard 2A4 που παρουσιάσθηκε την άνοιξη του 2019 από το 2ο Κύριο Εργοστάσιο Συντηρήσεως του Τουρκικού Στρατού, που ήταν πιο περιορισμένου βαθμού αναβάθμιση αλλά ούτε και με την παλαιότερη της Aselsan με την ονομασία Leopard 2NG.

Όπως φαίνεται καθαρά στο πρώτο υλικό που δημοσιοποιήθηκε από την επίδειξη, στο άρμα ο πύργος έχει τροποποιηθεί εκτενώς, σε βαθμό που ομοιάζει πλέον με αυτόν του Altay. Αυτό οφείλεται στην πλήρη αντικατάσταση του παλαιού θώρακα με σύγχρονο πακέτο αντίστοιχης τεχνολογίας που φέρεται στο Altay, με πλήρη συστήματα και υποσυστήματα που επίσης έχουν προβλεφθεί για το άρμα εγχώριας αναπτύξεως.

Σε αυτά ξεχωρίζουν εξωτερικώς υποσυστήματα της Aselsan που αποτελούν προϊόντα δικής της αναπτύξεως ή προϊόν συμφωνίας συμπαραγωγής με ξένες εταιρείες. Αυτό οδηγεί στην βάσιμη υπόθεση ότι στο αναβαθμισμένο Leopard 2 φέρονται όλες οι λύσεις που προσφέρει η Aselsan για το Altay, όπως:

  • Σύστημα Ελέγχου Πυρός που περιλαμβάνει και ανεξάρτητο πανοραμικό θερμικό περισκόπιο για τον Αρχηγό Πληρώματος που εξασφαλίζει ικανότητα “Hunter – Killer”.
  • Σύστημα Διοικήσεως Ελέγχου Επικοινωνιών & Πληροφοριών.
  • Σταθεροποιημένος Τηλεχειριζόμενος Σταθμός Οπλισμού με πολυβόλο Μ2ΗΒ.
  • Ενεργό Σύστημα Προστασίας AKKOR, με δύο δίδυμους εκτοξευτές επί του πύργου.
  • Σύστημα Προειδοποιήσεως Λέιζερ.
  • Σύστημα Αναγνωρίσεως & Ταυτοποιήσεως Περιοχής Μάχης.
  • Σύστημα Περισκοπίων Εγγύς Παρατηρήσεως.
  • Περισκόπια Οδηγού.

Τα ανωτέρω συστατικά εξασφαλίζουν ανώτερη επίγνωση τακτικής καταστάσεως στο πλήρωμα και αυξημένο βαθμό επιβιώσεως έναντι πυραυλικών απειλών.

Πέραν τούτων, στον πύργο διακρίνονται 8 εκτοξευτές καπνογόνων σε κάθε πλευρά και στο οπίσθιο μέρος, όπως και στο σκάφος όπου υφίστανται οι σχάρες εξαερισμού του κινητήρα, υφίσταται μονίμως προσαρμοσμένο πολυφασματικό δίχτυ παραλλαγής για την υποβάθμιση της υπογραφής θερμικού ίχνους. Στα πλευρά, διακρίνονται επίσης “ποδιές” βαρέως τύπου για την προστασία της ερπύστριας.

Η συνολική πρόταση, παρουσιάζεται πιο εξελιγμένη από ανάλογες προτάσεις, ακόμη και γερμανικές, αναβαθμίσεως Leopard 2, λόγω της υπάρξεως του Ενεργού Συστήματος Προστασίας AKKOR. Αντιπροσωπεύει δε το αποτέλεσμα της σοβαρής ενασχολήσεως της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των αρμάτων, η οποία εγκαινιάσθηκε με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Leopard 1A3 με γερμανική βοήθεια κι εν συνεχεία το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 170 αρμάτων Μ60 από το Ισραήλ. Από την τελευταία συμφωνία, οι Τούρκοι απέκτησαν την πρώτη πρόσβαση σε τεχνογνωσία για Συστήματα Ελέγχου Πυρός και εξελιγμένους τύπους θωρακίσεων.

Επόμενος “σταθμός” της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στις τεχνολογίες αρμάτων, ήταν η συνεργασία με τους Γερμανούς που είχε ως αποτέλεσμα την παρουσίαση του πρωτοτύπου Leopard 2NG από την Aselsan το 2014. Επάνω σε αυτή την εμπειρία, μπορούμε να εικάσουμε ότι βασίζεται το πακέτο θωρακίσεως που προσφέρει τώρα η BMC. Όμως η σχέση με την Γερμανία στον τομέα διακόπηκε το 2017, όταν οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν πως η συνεργασία τους με τους Τούρκους είχε δημιουργήσει έναν δυνητικό πολύ καλό ανταγωνιστή των γερμανικών προϊόντων και δόθηκε εντολή πλήρους διακοπής των συνεργασιών γερμανικών οίκων αλλά και ατομικών σχέσεων εργασίας Γερμανών με τουρκικές εταιρείες. Οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν ότι μετά την θωράκιση, το τελευταίο “οχυρό” που τους έμενε ως προς την τεχνολογία αρμάτων μάχης ήταν ο κινητήρας κι έκτοτε προσπαθούν να το διαφυλάξουν μην επιτρέποντας την άδεια εξαγωγής του σε τουρκικής προελεύσεως τεθωρακισμένα που προορίζονται για τρίτες χώρες.

Έπειτα από δύο δεκαετίες και με την σταδιακή ανάμειξη και συνεργασία με τους Ουκρανούς για το ενεργό σύστημα αυτοπροστασίας, είναι φυσιολογικό σήμερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία να είναι σε θέση να παρουσιάσει αξιόλογες προτάσεις όπως αυτή. Το κεφάλαιο της θωρακίσεως το έχουν πλέον “κατακτήσει” και προσπαθούν εντατικά για τον κινητήρα με βοήθεια αυτή την φορά από την Ιταλία. Όλα αυτά τα αποτελέσματα, στηρίζονται στην σταθερή κυβερνητική πολιτική αναπτύξεως της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, που υποστηρίζεται από ειδικό προϋπολογισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως για την χρηματοδότηση προτάσεων αναπτυξιακών προγραμμάτων που παρουσιάζουν οι εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές. 

Διευκρινίζεται ότι μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί η αναβάθμιση 84 Leopard 2A4 του Τουρκικού Στρατού σύμφωνα με το πακέτο θωρακίσεως της Roketsan, ενδεχομένως σε δύο φάσεις υλοποιήσεως, δηλαδή μία συν μία Επιλαρχία. Η επιλογή αποδίδεται σε οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, η πρόταση της BMC είναι όπως είπαμε ολιστική και πολύ πιο προηγμένη, καθιστάμενη ελκυστική και για την διεθνή αγορά, εφόσον μάλιστα συνοδεύεται από ανταγωνιστικό κόστος. Στο μέλλον και εφόσον η Γερμανία συνεχίσει να θέτει εμπόδια στην αποδέσμευση του κινητήρα MTU για το πρόγραμμα Altay, είναι πιθανό να αποφασισθεί η εφαρμογή ενός προγράμματος συνολικής αναβαθμίσεως των υπολοίπων Leopard 2Α4 του Τουρκικού Στρατού με βάση την πρόταση της BMC.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των Leopard 2A4

Related Articles

Back to top button