Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η τραγωδία περί “εθνικού τυφεκίου” καλά κρατεί

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνεχίζονται κατά διαστήματα τα δημοσιεύματα επιλεκτικών διαρροών από κύκλους του ΥΠΕΘΑ για το διαβόητο πρόγραμμα “εθνικού τυφεκίου” που όμως κάποιοι θέλουν να είναι ξένο, για να εφοδιάσουν με αυτό τον Ελληνικό Στρατό, αντικαθιστώντας το G3.

Μια διαφοροποίηση που παρατηρείται σε σχέση με την έναρξη από πέρυσι της σχετικής “διαφημιστικής καμπάνιας” με δημοσιεύματα διαρροών από τους αρμοδίους, είναι ότι πλέον έχει εξαφανισθεί η προεξόφληση ότι το “εθνικό τυφέκιο” θα είναι το ισραηλινό Tavor. Παρά ταύτα, συντηρείται η κοροϊδία περί “εθνικού”.

Έχουν περάσει μήνες από την εμπειρία της συζητήσεως με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΕΘΑ, κατά την οποία ο συνομιλητής μας προεξόφλησε χωρίς περιστροφές ότι “η υπόθεση είναι τελειωμένη, θα πάρουμε το Tavor“.

Αναρωτηθήκαμε ευθέως, ποιος ο λόγος τότε να συγκροτηθεί επιτροπή από το ΓΕΣ που ανέλαβε δήθεν την “αξιολόγηση” υποψηφίων όπλων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς δαπανών) και προσπαθήσαμε να καταδείξουμε ότι είναι ανορθολογικό και σε τελική ανάλυση εξευτελιστικό για την χώρα, να επιδιώκει δήθεν στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, ζητώντας άδεια κατασκευής προϊόντων χαμηλής τεχνολογίας αντί να επιλεγούν στρατηγικές συνεργασίες για οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας που θα κάνουν την διαφορά σε μια αναμέτρηση με την Τουρκία.

Πάρτε SPIKE NLOS, με βεληνεκές 30 χλμ. να σφραγίσετε τον Έβρο και να δημιουργήσετε πλέγματα ζωνών απαγόρευσης στα νησιά“, είπαμε. “Να εμπλέξετε έτσι και τα ΕΑΣ, να αναλάβουν βιομηχανικό έργο που ενέχει πυραυλική τεχνολογία, όχι τεχνολογία φυσοκάλαμου“.

– “Δεν θα μπλέξουμε με τους συνδικαλιστές των ΕΑΣ“, ήλθε η αφοπλιστική απάντηση.

– “Και που θα παράξετε το Tavor“;

– “Θα μας πουν οι Ισραηλινοί“!!!!!!

Δεν άργησε να γίνει αντιληπτό ότι το σχέδιο περιείχε την παρανοϊκή ιδέα της δημιουργίας γραμμής παραγωγής του Tavor στην προς ιδιωτικοποίηση ΕΛΒΟ, ως “προίκα” μαζί με το ισραηλινό-“εθνικό όχημα” που επίσης διαφημιζόταν από πέρυσι. Πράγματι, ετέθη κάποια στιγμή το θέμα της μεταφοράς στην (υπό ιδιωτικοποίηση) ΕΛΒΟ μηχανουργικού εξοπλισμού από το (κρατικό) εργοστάσιο του Αιγίου των ΕΑΣ!

Έκτοτε, το Tavor “κάηκε”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικώς ανώτερος αξιωματικός με γνώση των διεργασιών. Ενδεικτικό του χαρακτήρα της υποθέσεως, είναι ότι από πέρυσι το ΓΕΣ είχε στείλει αξιωματικούς σε ταξίδι στο Ισραήλ για να γνωρίσουν τους κατασκευαστές και τα προϊόντα. Όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Κύπρου. Στην Κύπρο βεβαίως, το Tavor δεν υποβλήθηκε σε αξιολόγηση αλλά ήλθε η άνωθεν… συμβουλή “Ισραηλινό είναι, καλό θα είναι, πάρτε το“! Για τα μάτια του κόσμου, στην Ελλάδα ήταν το πρώτο όπλο (τυχαίο;) με το οποίο ασχολήθηκε η συγκροτηθείσα επιτροπή του ΓΕΣ αλλά είχε την ατυχία να αποτύχει σε μια από τις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε. Πέραν τούτου όμως, το όπλο γενικότερα δεν έκανε καμμία ιδιαίτερη “αίσθηση”. Μέτρησε επίσης αρνητικώς η προεξοφλητική υπερέκθεση στην δημοσιότητα.

Έκτοτε, έφθασε στην Ελλάδα το τσεχοεθνικό υποψήφιο τυφέκιο, κατόπιν το γερμανοεθνικό και ακολουθούν το αμερικανοεθνικό, το βελγοεθνικό κ.λπ.

Αφού το Tavor ατύχησε, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι δεν υπάρχει “εκλεκτός”, το τελευταίο δημοσίευμα διαρροής επισημαίνει για τα υποψήφια όπλα ότι “κανένα δεν δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιλογής και ελέγχονται προϋποθέσεις και δυνατότητες“. Διευκρινίζεται επίσης με σαφή παραπλανητική υποκρισία ότι “η όποια συμφωνία γίνει θα έχει διακρατικό χαρακτήρα, σε περίπτωση που αφορά πρόταση από το εξωτερικό“… (Προφανώς στο συγκεκριμένο σημείο δεν γεννάται η απορία να ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι που τους πλασάρουν το κείμενο, εάν υπάρχουν ελληνικές προτάσεις).

Ανώτερος αξιωματικός στον οποίο ζητήσαμε να εκτιμήσει την εξέλιξη των πραγμάτων, κατέληξε με νόημα:Θα το δώσουν σε όποιον μοιράζει τα περισσότερα βαλιτσάκια“!!! 

Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά με τους εμπνευστές και πως τα κατάφεραν έτσι. Αν στις τάξεις των στελεχών, έχει ενσταλαχθεί η εικόνα, η εντύπωση, η αίσθηση, η πεποίθηση, ότι όλα περί “εθνικού” είναι ένα θέατρο και η τελική επιδίωξη καταλήγει στο πονηρό, δεν μπορεί κανείς παρά να συγχαρεί γι’ αυτό το επίτευγμα τους σκηνοθέτες στο ΥΠΕΘΑ.

Δεν έχουν κανέναν σκοπό να επιτρέψουν την ανάπτυξη έστω και βίδας από ελληνικά χέρια. Τα 10 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα διοχετευθούν με το βλέμμα σε αντιπροσώπους και μεσάζοντες. Σε αντίθεση με τους Τούρκους που έχουν λάβει αποφάσεις προ καιρού και εργάζονται πιστά στις εθνικές κατευθύνσεις για απεξάρτηση που έχει χαράξει κεντρικά η κυβέρνηση, οι δικοί μας δεν είναι μόνο πιο λίγοι. Αποδεικνύεται ότι είναι και λιγότερο πατριώτες.

“Εθνικό” όχημα και τυφέκιο – Ένα χρόνο μετά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close