Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Έξι προγράμματα ύψους 400 εκατ. € περίπου ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ – Αναμονή για SPIKE NLOS

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με μια σύντομη και γενικόλογη ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, γνωστοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Στη διάρκεια της συνεδρίασης κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πορεία υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας στο πλαίσιο του οποίου επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των συστημάτων SPIKE με την υπογραφή των συμβάσεων, στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας“.

Παρά την γενικόλογη διατύπωση περί των αντικειμένων που εξετάσθηκαν, η πραγματικότητα είναι ότι εγκρίθηκαν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν πέντε εξοπλιστικά προγράμματα ενδιαφέροντος Πολεμικού Ναυτικού και ένα ενδιαφέροντος Πολεμικής Αεροπορίας. Από αυτά τα έξι προγράμματα, για τα πέντε είχε ενημερωθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2022 η αρμόδια Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 19 Δεκεμβρίου 2022 και για το ένα στις 18 Νοεμβρίου 2021:

  • Προμήθεια υπηρεσιών κρατικής διασφάλισης ποιότητας προγράμματος απόκτησης φρεγατών FDI HN, με διακρατική συμφωνία (Γαλλία).
  • Προμήθεια συσκευής ελέγχου/ συντήρησης (recertification) κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET.
  • Γενική επιθεώρηση – επισκευή (overhaul) κινητήρων Turbojet, ρύθμιση μονάδων αισθητήρων και αντικατάσταση ενεργητικών τμημάτων (renovation) των κατευθυνομένων βλημάτων EXOCET MM-40 Block3.
  • Υποστήριξη συστημάτων κατασκευής της ολλανδικής THALES Netherlands των φρεγατών τύπου “S” που έχουν υποβληθεί σε Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) και ραντάρ έρευνας τύπου MW08.
  • Προμήθεια ηχοσημαντήρων για τα Αεροσκάφη Ναυτικής Επιτήρησης P-3B με διακρατική συμφωνία (ΗΠΑ).
  • Κατακύρωση στην γαλλική MBDA France και έγκριση σχεδίων συμφωνίας – πλαισίου και πρώτης εκτελεστικής σύμβασης του προγράμματος εργοστασιακής συντήρησης πυραύλων SCALP EG και υποστήριξη συναφούς εξοπλισμού για χρήση από τα μαχητικά Mirage 2000-5 Mk2.

Η ειδική μνεία στο πρόγραμμα των πυραύλων SPIKE NLOS, προδίδει προφανώς το αυξημένο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς και την επιδίωξή της. Η αναφορά σε “επικείμενη” ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας, αφορά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, περαιτέρω χειρισμούς από πλευράς ΓΔΑΕΕ και Γενικών Επιτελείων.

Επενδύσεις στην Αμυντική Βιομηχανία: βλέποντας τα τραίνα να περνούν

Tags

Related Articles

Back to top button
Close