Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση του Αντιστρατήγου ε.α. Ν. Ζαχαριάδη για διαφωνία με τον ΥΕΘΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαχαριάδης παραιτήθηκε σήμερα, μετά από διαφωνία που είχε με τον ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. Χωρίς να είναι ακόμη διευκρινισμένο εάν η παραίτηση έγινε αποδεκτή, ο γενικός διευθυντής φέρεται να εκκένωσε το γραφείο του από τα προσωπικά του είδη και αντικείμενα.

Αιτία για την οποία οδηγήθηκε στην επιλογή αυτή ο Αντιστράτηγος ε.α. Ν. Ζαχαριάδης, φέρεται να είναι η διαφωνία του στο πρόγραμμα επισκέψεων του ΥΕΘΑ στο εξωτερικό, μέχρι τις αρχές Ιουλίου που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές. Το ενδεχόμενο της υποβολής παραιτήσεως από τον κ. Ζαχαριάδη, υπήρχε από ημερών. Πληροφορίες φέρουν τον γενικό διευθυντή να θεωρεί “άσκοπες” τις επισκέψεις στο εξωτερικό του πολιτικού του προϊσταμένου, εν όψει της ανυπαρξίας προοπτικών για κάτι ουσιώδες, όπως επί παραδείγματι, η υπογραφή κάποιας διμερούς συμφωνίας.

Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης πρόκειται να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη αρκετών ημερών στις ΗΠΑ και προγραμματίζονται ανάλογες επισκέψεις στο Παρίσι και την Ελβετία. Η “ατμόσφαιρα” στο ΥΠΕΘΑ είναι ότι πρόκειται για απλές “δημόσιες σχέσεις”, που επιδιώχθηκαν από τον υπουργό, χωρίς να σηματοδοτούν κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα. Η έφεση δε του υπουργού σε αυτό το πεδίο, με συναντήσεις διαφόρων πολιτικών, θρησκευτικών και όχι μόνο προσωπικοτήτων, είναι γνωστή. Ως προς την Τουρκία, δεν υπήρχε στο ορατό μέχρι τον Ιούνιο μέλλον, προοπτική επισκέψεως καθώς στην ελληνική αντιπροσωπεία που πρόκειται να μεταβεί εκεί δεν επρόκειτο να συμμετέχει ούτε και ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ.

Η παρουσία του Ευάγγελου Αποστολάκη στην θέση του ΥΕΘΑ, με διάφορες αφορμές, έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια στις τάξεις στελεχών και πολιτικού προσωπικού, όπως η επιλογή του μετά την αποστράτευση και υπουργοποίησή του, να διατηρήσει για διαμονή την οικία του Α/ΓΕΝ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Μόλις προ 15ημέρου εκκένωσε την οικία και με το προσωπικό που υπηρετούσε εκεί, μεταφέρθηκε σε οικία που ενοικίασε ο υπουργός στην Βούλα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η παραίτηση Ζαχαριάδη έρχεται ως μια πρώτη δημόσια έκφραση “αποδοκιμασίας” για μείζονα θέματα του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Αποστολάκη, τον περασμένο Μάρτιο, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Κλάδου Ε΄ (Πληροφορίες) του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Πολυχρόνης Τερεζάκης. Και τότε, οι φήμες μιλούσαν για πολιτικής φύσεως παρεμβάσεις και η όλη εξέλιξη δεν μπορεί να μην χρεωθεί αρνητικά στον υπουργό.

Σημειώνεται ότι ο Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ως επανελθόν εκ μονίμων, διατέλεσε επί τριετία Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στην Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) και μετά την αποστρατεία του πέρυσι τον Ιούλιο, τοποθετήθηκε στην θέση του γενικού διευθυντού της ΓΔΠΕΑΔΣ. Από την θέση του, συμμετείχε στις πρόσφατη συνάντηση με τουρκική αντιπροσωπεία για την συζήτηση των ΜΟΕ μεταξύ των δύο πλευρών.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, κύριο σημείο “τριβής” που ξεχείλισε το ποτήρι, απετέλεσε η διαφωνία του Αντιστράτηγου ε.α. Ζαχαριάδη με την εντολή του ΥΕΘΑ να μεταβεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Τουρκία προς συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Ο γενικός διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ ήταν της άποψης ότι εν όψει εκλογών, οι όποιοι χειρισμοί πρέπει να αφεθούν στην επομένη κυβέρνηση. Με την διαφωνία αυτή κορυφώθηκε η αντίθεση του γενικού διευθυντού με τους χειρισμούς του ΥΕΘΑ.

Το σκηνικό της παραίτησης στον Κλάδο Ε΄ του ΓΕΕΘΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close