Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αμφίβολο να αναλάβει η Ελλάδα εκπαίδευση Ουκρανών ιπταμένων στα F-16

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση ιπταμένων της Ουκρανικής Αεροπορίας στο μαχητικό F-16 αλλά και στο αν κατέθεσε τέτοια πρόταση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εκφράζονται από αξιόπιστες πηγές. Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν γενικόλογος και αφιέρωσε ελάχιστες λέξεις για να πει απλώς ότι συζητήθηκε μεταξύ τους η συνέχιση της αμυντικής συνδρομής εκ μέρους της Ελλάδας. Στην Κοινή Δήλωση των δύο μερών για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας εξάλλου, η οποία προηγήθηκε, δεν αναφέρεται παρά μόνο ότι, «Η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική, τεχνική, αμυντική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία».

Εν τούτοις, ο πρόεδρος Ζελένσκι στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε: «Μας χρειάζεται η υποστήριξη της Ελλάδας και η προετοιμασία των πιλότων μας στο F-16. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. πρωθυπουργέ για την πρόταση αυτήν».

Αξιόπιστες πηγές, αμφισβητούσαν ευθέως την κατάθεση τέτοιας συγκεκριμένης προτάσεως από τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς οι δύο ηγέτες ασχολήθηκαν μάλλον σε γενικό επίπεδο με την πτυχή της αμυντικής συνδρομής και είναι φυσιολογικό να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο λεπτομερέστερη εξέταση προτάσεων από τους υπουργούς Αμύνης, βάσει πάντα των στρατιωτικών προτάσεων της Ουκρανίας και των επ’ αυτών εισηγήσεων της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε δηλώσεις του στις αρχές του μηνός, είχε αναφέρει σαφώς ως προς την κοινή δήλωση των ηγετών των G7 για την παροχή δεσμεύσεων ασφάλειας προς το Κίεβο, ότι ξεκινάει διμερείς επαφές για τον σκοπό αυτό, διευκρινίζοντας ταυτοχρόνως ότι το πακέτο δεσμεύσεων ασφαλείας που θα συμφωνηθεί με κάθε χώρα, θα συγκεκριμενοποιηθεί το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι φυσιολογικό ότι αυτό πρόκειται να γίνει τώρα και με την Ελλάδα, η οποία προσφάτως προσεχώρησε στις (14 μέχρι σήμερα) χώρες που ανέλαβαν δεσμεύσεις ασφαλείας έναντι του Κιέβου.

Μπορεί να υποτεθεί, ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε την αναφορά στα F-16, ώστε να επιδείξει κάποιον συγκεκριμένο απτό καρπό των συζητήσεων στην Αθήνα και να εκμεταλλευθεί τις εντυπώσεις από την προ ημερών έγκριση των ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών στον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών και την παραχώρηση αεροπλάνων από την Ολλανδία και την Δανία.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχο επικοινωνιακό ελιγμό φαίνεται να κατέφυγε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και στις κοινές δηλώσεις του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούττε στις 20 Αυγούστου. Ενώ ο Ρούττε ανέφερε ότι η Βασιλική Ολλανδική Αεροπορία διαθέτει 42 F-16, αποφεύγοντας να προσδιορίσει πόσα θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έγραψε σε ανάρτησή του συγκεκριμένα για παραχώρηση 42 αεροπλάνων.

Αντιστοίχως, στην ανάρτησή του μετά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προέταξε: «Η Ελλάδα εντάχθηκε στην αεροπορική συμμαχία: θα εκπαιδεύσει ιπταμένους μας να πετούν F-16. Η Ελλάδα προετοιμάζει επίσης ένα νέο πακέτο στρατιωτικής συνδρομής για την Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά της, η Δανία έχει ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει 19 αεροπλάνα: 6 εντός του τρέχοντος έτους, 8 το 2024 και 5 το 2025.

Τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, είχε ανακοινωθεί ότι μία “συμμαχία” 11 χωρών θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς ιπταμένους στο F-16 κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο θα δημιουργηθεί επί τούτου στην Ρουμανία. Οι χώρες, όπως ανακοινώθηκε τότε, ήταν: Βέλγιο, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία. Καθώς τέσσερις από τις χώρες αυτές δεν διαθέτουν F-16, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο περιλαμβάνει και την προοπτική να καλύψει μελλοντικώς εκπαίδευση και σε άλλους τύπους μαχητικών, όπως το JAS-39 Gripen της Σουηδίας. Επιπλέον, η “αεροπορική συμμαχία” μπορεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα, οικονομικώς.

Η Ελλάδα, διαθέτει μεν F-16 αλλά οι εκδόσεις της, δεν έχουν καμμία σχέση με τα F-16A/B Block 15 που διαθέτουν Ολλανδία και Δανία από πλευράς ηλεκτρονικών συστημάτων και μόνο, αφού μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχαν υποβληθεί σε σοβαρό πρόγραμμα αναβαθμίσεως (MLU). Ως αποτέλεσμα, είναι σαφώς ανωτέρων ικανοτήτων σε σχέση με τα παλαιότερα F-16 Block 30 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και με σημαντικές διαφορές σε συστήματα και υποσυστήματα με τις άλλες εκδόσεις του μαχητικού, σε ελληνική υπηρεσία.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα παραλάβει F-16A/B Block 15 MLU, θα ήταν παράδοξη η εκπαίδευση του προσωπικού σε αεροπλάνα άλλων εκδόσεων, περιπλέκοντας ασκόπως την διαδικασία. Ελληνική συνεισφορά στην εκπαίδευση, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την απόσπαση προσωπικού στο εξωτερικό για την εκπαίδευση και ειδικοτήτων τεχνικών, οπλουργών κ.λπ. Από την άλλη, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να αναλάβει την προκεχωρημένη πτητική εκπαίδευση νέων υποψηφίων ιπταμένων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα αλλά στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας διαδικασίας αναγεννήσεως της Ουκρανικής Αεροπορίας, σε βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την εκπαίδευση προσωπικού του Ουκρανικού Στρατού, αποφεύγοντας όμως να φιλοξενήσει την δραστηριότητα σε εγκαταστάσεις του Ελληνικού Στρατού και τηρώντας χαμηλό προφίλ. Για τον σκοπό αυτό, Έλληνες εκπαιδευτές εστάλησαν στην Γερμανία, όπου εκπαίδευσαν Γερμανούς στο άρμα μάχης Leopard 1, ώστε με την σειρά τους αυτοί να αναλάβουν την εκπαίδευση των Ουκρανών. Επιπλέον, στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων μετέβησαν στην Γερμανία για την εκπαίδευση Ουκρανών σε επιλεγμένα αντικείμενα αγώνα πεζικού.

Για το κόστος, τις υποδομές και το ορμητήριο των F-35 στον Άραξο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close