Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ετήσια εκδήλωση ΣΕΚΠΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην ετήσια εκδήλωση για το νέο έτος και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στη ΛΑΕΔ την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2023 χτύπησε η καρδιά της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Με την συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών, φορέων, εκπροσώπων της Βουλής και κομμάτων, πρεσβευτών και διπλωματών πολλών χωρών και κυρίως της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή εκδήλωση αναδείχτηκε ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει ο ΣΕΚΠΥ στον κλάδο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την αδιάκοπη προσπάθεια ανάπτυξης του.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από τον χώρο της διπλωματίας ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George James Tsunis , η Γαλλίδα Πρέσβης Auer Laurence, ο Πρέσβης της Τσεχίας Jakub Kafrik, ο Αιγύπτιος πρέσβης Omar Amer Youssef αλλά και ΑΚΑΜ και διπλωμάτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ουγγαρία και Ισραήλ.

Από τον πολιτικό κόσμο στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, ο Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Αθανάσιος Δαβάκης και εκπρόσωποι από τους τομείς Άμυνας των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΙΚΗ.

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ οι Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπης, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρας ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, τον Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη, τον Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης ΣΞ στο ΓΕΕΘΑ/Συντονιστής Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών/Διοικητής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών Αντιστράτηγο Μιχαήλ Κλούβα και πλήθος ακόμα Αξιωματικών και αποστράτων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία από τον π. υπουργό Εθνικής Άμυνας, Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ  κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ κ. Ιωάννη Δρυμούση και τον Επίτιμο Α/ΓΕΝ Νικόλαο Τσούνη.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Αθανάσιος Δαβάκης.

Τάσος Ροζολής: Σταθερός στόχος του ΣΕΚΠΥ για την ΕΑΒΙ η λειτουργικότητα, ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια

Στον κεντρικό χαιρετισμό της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προσέλευση στη σημερινή εκδήλωση κοπής της πίτας του ΣΕΚΠΥ αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους μας, για τους εκπροσώπους της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, πρωτοπόρους επιχειρηματίες και εξαγωγικούς μοχλούς της χώρας.

Η σημερινή εκδήλωση λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον, όπου τεκτονικές αλλαγές πραγματοποιούνται τόσο στον γεωπολιτικό, όσο και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβανόμενη πλέον ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με διπλωματία, κινητοποιεί πλέον τις επιχειρηματικές, βιομηχανικές και επιστημονικές δυνάμεις της Ευρώπης με την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η Ευρώπη τρέχει τώρα να δημιουργήσει μία άμυνα made in Europe, με το 2024 να είναι προπομπός των όσων έπονται.

Στα εν Δήμω, το έτος 2023 αποτέλεσε μια πολλά υποσχόμενη την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τις ελληνικές Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις να πρωταγωνιστούν στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF).

Ειδικότερα, οι συνολικές συμμετοχές των Ελληνικών Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων στα EDF21 και EDF22 καταγράφονται ως αριθμός και ως ποσόστωση στην 1η θέση μεταξύ των Κρατών – Μελών.

Σταθερός στόχος του ΣΕΚΠΥ είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒΙ) να επιτύχει λειτουργικότητα, ανταγωνιστικότητα και κυρίως εξωστρέφεια, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των εγχώριων αναγκών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο ΣΕΚΠΥ στηρίζοντας τα μέλη του και όντας αρωγός στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους, επιθυμεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη τους και εν γένει στην ανάπτυξη του κλάδου και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το 2023.

Ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει και δεσμεύεται να στηρίξει έμπρακτα την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διεύρυνση και την ανανέωση της προσέγγισής μας στην εθνική ασφάλεια, καθώς και τη πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έχει ως προτεραιότητα την καινοτομία και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εν έτη 2023, ο ΣΕΚΠΥ, προωθώντας τα συμφέροντα της εγχώριας βιομηχανίας εκτός των ελληνικών συνόρων, αποτελεί υπερήφανο μέλος τόσο του Συνδέσμου AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD), όσο και του European Network for Rural Development (ENRD), όπου συμμετέχει με εκπροσώπους στις αντίστοιχες επιτροπές εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, επεκτείνεται η εξωστρέφειά του τόσο με τη συνδιοργάνωση μαζί με τη ΡΟΤΑ της έκθεσης DEFEA – Defence Exhibition Athens, όσο και με το υψηλού επιπέδου συνέδριο για την Άμυνα, την Ασφάλεια και την Αμυντική Βιομηχανία DEFEA CONFERENCE, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος στις 15 Μαΐου, και το οποίο θα αποτελέσει το σημαντικότερο συνεδριακό αμυντικό  γεγονός στη Χώρα μας για το 2024.

Η ανάληψη δε της οργάνωσης των ελληνικών περιπτέρων στις παγκοσμίως μεγαλύτερες αμυντικές εκθέσεις EUROSATORY και EURONAVAL, υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας και με την ουσιαστική στήριξη του Enterprise Greece τα οποία και ευχαριστούμε, επικυρώνουν την στρατηγική της εξωστρέφειας.

Τα δύο σημαντικότερα γεγονότα για τον κλάδο μας το έτος 2023 ήταν:

  1. τον περασμένο Μάιο η ιδιαίτερα επιτυχημένη 2η Έκθεση DEFEA, στην οποία συμμετείχαν 346 εκθέτες από 28 χώρες του εξωτερικού και – το σημαντικότερο – 144 εκθέτες από την Ελλάδα, και την οποία επισκέφθηκαν 24.000 επισκέπτες από 91 χώρες,  αποδεικνύοντας την δυναμική του κλάδου, αλλά και δικαιώνοντας την στρατηγική του ΣΕΚΠΥ να ανοίξει την άμυνα στο σύνολο της Ελληνικής βιομηχανίας χωρίς στεγανά, αποκλεισμούς και μικροσκοπιμότητες.
  2. τον περασμένο Δεκέμβριο, η εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση του ΣΕΚΠΥ με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα επιστημονικής αριστείας της ανώτερης εκπαιδευτικής κλίμακας της χώρας μέσω της σύστασης της «Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας» με διακριτικό τίτλο «DefencEduNet», που είναι το πρώτο DEFENCE CLUSTER.
  3.  Πέραν αυτών ο ΣΕΚΠΥ «ανοίγει τα φτερά του» και 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη παρουσίαση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες στα Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά Όργανα.

 Σε εγχώριο επίπεδο, οι βασικοί στρατηγικοί μας στόχοι παραμένουν :

  1. Η δημιουργία κρατικής δομής επιπέδου Γ.Γ. / Υφυπουργείου αποκλειστικά  αρμόδιου για τα ζητήματα της ΕΑΒΙ ιδεατά με τη μεγαλύτερη διακομματική αποδοχή (όπως πχ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  και
  2. Η Επίτευξη Βιομηχανικών Επιστροφών (Συμπαραγωγές, Υποκατασκευαστικό Έργο, Ουσιαστική συμμετοχή στην Εν συνεχεία Υποστήριξη (Follow On Support), Κοινά Ερευνητικά Προγράμματα, Συμμετοχή στην Διεθνή Αλυσίδα των ξένων κατασκευαστών, αξίας τουλάχιστον με το 30% των εξοπλιστικών. Στόχος εφικτός και διεθνώς αποδεκτός.

Έτσι ώστε επιπλέον η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία να συμμετέχει και να υποστηρίζει την Αμυντική Αυτονομία, την Ασφάλεια Εφοδιασμού και εν τέλει την Εθνική και Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική και Τεχνολογική Βάση. 

Όμως, η στόχευση του κλάδου μας για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μονοδιάστατη και δεν συναρτάται μόνο με τα υποκατασκευαστικά έργα από προμήθειες, που υλοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά βασίζεται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό με έντονες Ευρωπαϊκές, Νατοϊκές και Διεθνείς διαστάσεις.

Συνεπώς, υφίσταται προτεραιότητα για συμμετοχή σε Συνεργατικά / πολυεθνικά  προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων πχ νέο άρμα μάχης, νέο μαχητικό αεροσκάφος, νέα πλοία (για να μην επαναλάβουμε για τρίτη φορά τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, όπου αντί για συμπαραγωγοί των F-16 και F-35, καταλήξαμε απλοί αγοραστές, με ότι αρνητικά αυτό συνεπάγεται για την ΕΑΒΙ τις ΕΕΔ και την Εθνική Οικονομία).

Με εφαλτήριο το 2023, ο ΣΕΚΠΥ έχει θέσει σαφείς στόχους για το επόμενο έτος, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, σχετικοί και χρονικά δεσμευμένοι, βοηθώντας μας να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση της στρατηγικής του Συνδέσμου μας και ως προς αυτό, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η συσπείρωση από την πλευρά των μελών στην υποβοήθηση της προσπάθειας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, να εξουδετερώνει τα αντικίνητρα και να τα αντικαθιστά με κίνητρα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού:

«Ισχυρή Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σημαίνει Ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό σημαίνει Ισχυρή Ελλάδα».

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close