Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Τα 85 εκατ. € αγγίζουν οι συμβάσεις της INTRACOM Defence από το πρόγραμμα IRIS-T

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ύψος των 85 εκατ. € προσεγγίζουν πλέον οι συμβάσεις έργου που έχει αναλάβει η Intracom Defense (IDE) από την έναρξη συμμετοχής της στην κοινοπραξία του βλήματος αέρος – αέρος IRIS-T, από την στιγμή που η Ελλάδα δήλωσε συμμετοχή. Σε συνδυασμό με ανάλογες συμβάσεις που έχουν ανατεθεί στις ΕΑΒ και ΕΑΣ που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η Ελλάδα όχι μόνο δεν πλήρωσε τίποτα για την προμήθεια των βλημάτων αλλά έβγαλε και κέρδος! Επομένως, υπογραμμίζεται με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο το ευρύτερο οικονομικό και βιομηχανικό όφελος από την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε διεθνείς κοινοπραξίες για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που κρίνονται απαραίτητα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αυτή την πραγματικότητα “υπενθύμισε” σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο, η ανακοίνωση στις 24 Μαΐου από την IDE της επέκτασης της συνεργασίας της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, διά αναλήψεως νέων εργασιών που αφορούν παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T, καθώς και σχεδιασμό και παραγωγή σταθμών για την επίγεια υποστήριξή τους.

Τα καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα που σχεδιάζει και παράγει η IDE για πυραυλική και αεροπορική χρήση, παρέχουν απόλυτη αξιοπιστία σε ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας η οποία, μεταξύ άλλων, προέρχεται από:

  • Την τεχνολογία και εμπειρία διεθνούς επιπέδου της IDE στον τομέα αμυντικών συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας, με χρήση υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα της επικοινωνιακής ζεύξης, την ασφαλή μετάδοση της πληροφορίας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχομένων παρεμβολών.
  • Τις εξειδικευμένες και προηγμένες δυνατότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής που διαθέτει η IDE σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλών ταχυτήτων, καθώς και σε αντίστοιχες ηλεκτρομηχανολογικές μονάδες, που επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών με ιδιαίτερα απαιτητικούς όρους, τόσο ως προς το μέγεθος, το βάρος και την ισχύ, αλλά και ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους (SWaP-C).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πρόσφατα η IDE ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες δοκιμές πιστοποίησης του ανασχεδιασμένου και σύγχρονου εξοπλισμού ελέγχων πεδίου (Field Test Equipment – FTE) των πυραύλων, που εξαλείφει όλα τα υφιστάμενα θέματα τεχνολογικής απαξίωσης. Η νέα σχεδίαση, προσφέρει μια βελτιστοποιημένη λύση μειωμένου κόστους (με νέες ηλεκτρονικές μονάδες) και αυξημένης αξιοπιστίας.

O κ. Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος της IDE, δήλωσε: «Η επέκταση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας με την Diehl Defence στην οικογένεια πυραύλων IRIS-T πιστοποιεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα και το προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο της εταιρείας, αλλά επιβεβαιώνει και την πολύτιμη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη που παρέχει η εταιρεία μας προς τους βιομηχανικούς της εταίρους και πελάτες, καθώς και προς τις Ελληνικές και διεθνείς Ένοπλες Δυνάμεις».

Η Πολεμική Αεροπορία είχε παραγγείλει 350 βλήματα και η συνολική δαπάνη για την εθνική συμμετοχή της Ελλάδος με ποσοστό 13%, ήταν της τάξεως των 90-100 εκατ. €. Το βλήμα έχει επιλεγεί από 10 αεροπορικές δυνάμεις για τον εξοπλισμό μαχητικών αεροσκαφών τους.

Η ευκαιρία εθνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα του πυραύλου IRIS-T MLU

Tags

Related Articles

Back to top button
Close