Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πτωχότερη η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μετά την απώλεια του Κώστα Κουτσού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πτωχότερη είναι από εχθές η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, μετά την απώλεια μιας εμβληματικής μορφής της, του Κώστα Κουτσού, που πάλεψε με τον κορωνοϊό.

O Kώστας Κουτσός, έχοντας σπουδάσει Ηλεκτρονικός Μηχανικός, ξεκίνησε την πορεία του με πρώτο του επίτευγμα, την ανάπτυξη του πρώτου ηλεκτρονικού χρονικού πυροσωλήνα από την εταιρεία ΑΛΦΑ το 1984, ένα προϊόν που ακόμη και σήμερα βρίσκεται στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Πυροβολικού. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα άρχιζε να κεφαλοποιεί τα οφέλη από την πολιτική που είχε εγκαινιάσει τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της τότε Υπηρεσίας Πολεμικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ) που χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά προγράμματα. Από αυτή την άποψη, ο Κώστας Κουτσός, σε αυτή την νεαρή ηλικία, μπορεί να θεωρηθεί ο γενάρχης των σύγχρονων εγχώριων αμυντικών προϊόντων, αφού οι γνώσεις και ικανότητές του απέφεραν πάντα καρπούς.

Το 1990, με αναγνωρισμένη ήδη την παρουσία του στον χώρο, ο Κώστας Κουτσός έγινε συνιδρυτής και μέτοχος στην ECON Βιομηχανίες, που εκείνη την εποχή έκανε ένα ξεκίνημα στα οπτικά προϊόντα ημέρας και νυκτερινού αγώνος. Το όνομά του όμως συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδρυση της Miltech Hellas το 1997, στην ανάπτυξη της οποίας συνετέλεσε καθοριστικά ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος από την αρχή, μέχρι το 2018 που αποχώρησε. Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία έκανε αποφασιστικά άλματα ανάπτυξης, με εξέλιξη σταθμό την επένδυση στην νέα τεχνολογία των συστημάτων θερμικής απεικονίσεως, που άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο ικανότητος στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Ο Κώστας Κουτσός με την ομάδα της Miltech Hellas το 2014 στην Αίγυπτο, για την εγκατάσταση οθονών HDD-55 στα Mirage 2000 της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.

Ο Κώστας Κουτσός δεν ήταν μόνο γνωστός και αγαπητός στην Ελλάδα αλλά και σε κύκλο ξένων συναδέλφων που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του. Απέκρουσε προτάσεις για καρριέρα στο εξωτερικό, σε σημαντικούς ξένους οίκους με διεθνές αποτύπωμα ενώ στο μεταξύ, με το προσωπικό του παράδειγμα, ενθάρρυνε τους δύο γυιούς του Αλέξανδρο και Ερμή, να δραστηριοποιηθούν και αυτοί στην βιομηχανία και τις υψηλές τεχνολογίες. Ήταν κυριολεκτικά ο μέντοράς τους, σε όλα τα επίπεδα, ένας πατέρας που είχε μοναδική σχέση με τα παιδιά του ως δάσκαλος και οδηγός. Μετά από ανάλογες σπουδές στο εξωτερικό που προσέφερε στα τέκνα του, ο Κώστας Κουτσός υποστήριξε το εγχείρημα της Hellenic Instruments που ιδρύθηκε το 2016, συνεχίζοντας να παρουσιάζει νέα προϊόντα δίπλα στα παιδιά του και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αγορές στο εξωτερικό.

Το ανήσυχο πνεύμα του, δεν περιοριζόταν αυστηρώς στο επαγγελματικό πεδίο δραστηριότητός του. Ο Κώστας Κουτσός ήταν μια ποιοτική και χαρισματική προσωπικότητα, με ευρύτερους ορίζοντες και τα ενδιαφέροντά του έφταναν στην Κβαντική Μηχανική και την Αστρονομία, πεδίο στο οποίο είχε βραβευτεί διεθνώς για προσωπικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα.

Ο Κώστας Κουτσός εμπλούτισε την χώρα και την βιομηχανία σε καιρούς υψηλών προκλήσεων και μέσα σε αντίξοο κλίμα, αφήνοντας παρακαταθήκη με το πλούσιο έργο του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει και ας δώσει δύναμη στην οικογένειά του, ευλογώντας τα παιδιά του να τον φθάσουν αλλά και να τον ξεπεράσουν, τιμώντας το όνομά του.

Φίλε Κώστα, καλό σου ταξίδι.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close