Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ερωτήματα για σπατάλες από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με επιστολή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού και το Συμβούλιο Εργαζομένων ΠΟΕΜ – ΟΕΧΒΕ, θέτουν σειρά ερωτημάτων στην συνεδρίαση 273 του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας ημέρας 24 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων αφήνοντας αιχμές και για ευθύνες και του Υπουργού Οικονομικών για σπατάλες εκ μέρους της εταιρείας. Με την επιστολή, καλούνται τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης να παρέμβουν.

Εν τω μεταξύ, με ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στις 26 Ιανουαρίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ζητήματα σχετικά με την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Εργοστασίου του Υμηττού και σημειώνουν ότι η παραγωγή για τρέχουσες συμβάσεις του ΥΠΕΘΑ έχει μηδενιστεί. Ρωτούν επίσης κατά πόσο θα επηρεάσει η διαδικασία μετεγκαταστάσεως την υλοποίηση των συμβάσεων αυτών ενώ σημειώνουν ότι τα έσοδα το 2021 περιορίζοντο σε μόλις 6 εκατ. € και της διετίας σε 22 εκατ. € ενώ έγιναν διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 80 εκατ. €.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παλαιότερες ανακοινώσεις των εργαζομένων, μελέτη της εταιρείας Deloitte του Δεκεμβρίου 2021, ανέφερε ότι απαιτείτο χρόνος 2-4 ετών για κατασκευή νέου κτιρίου και εγκαταστάσεων στο ΣΕ Λαυρίου, κόστους 29 εκατ. € κατ’ εκτίμηση.

H εταιρεία μέχρι πρότινος απασχολούσε 330 εργαζόμενους. 

Η ανακοίνωση, των εργαζομένων της 24ης Ιανουαρίου, αναφέρει:

Κύριοι,
Ισχυρίζεστε ότι με εντολή του μετόχου αποφασίσατε να κάνετε οικονομία στην εταιρία. Όφειλε βέβαια ο μέτοχος να ελέγχει περιοδικά που χρησιμοποιούνται τα χρήματα που χορηγεί στην εταιρία. Γιατί αν μέρος των χρημάτων διοχετεύονται σε ακριβές υπηρεσίες, σε αχρείαστες μελέτες, σε ταξίδια άνευ αντικειμένου, λέμε ΑΝ, τότε η ευθύνη ανήκει και στον μέτοχο.

Αξιοποιώντας λοιπόν την εντολή του μετόχου αποφασίσατε, χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων όπως οφείλατε, ομαδικές απολύσεις εργαζομένων λόγω «εξορθολογισμού» και «εκσυγχρονισμού»:
1. Με το τρίτο (3ο) θέμα, απολύετε εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα να είναι σε συνταξιοδοτικό καθεστώς και παράλληλα να εργάζονται, σύμφωνα με τον ισχύοντα συνταξιοδοτικό νόμο.

Δηλαδή, μειώνετε ακόμη περισσότερο την τεχνική εμπειρία της εταιρίας, που θα έπρεπε να φυλάσσεται σαν «κόρη οφθαλμού», ώστε να μεταφερθεί σε νεότερους εργαζόμενους που θα έπρεπε ήδη να έχουν προσληφθεί δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων στην εταιρία είναι 58 έτη. Το πιο πιθανό είναι να αυξήσετε και άλλο την συνεργασία σας με την ΟΝΕΞ, επιβαρύνοντας οικονομικά την εταιρία στο επόμενο διάστημα.

2. Με το έβδομο (7ο) θέμα, μειώνετε την φύλαξη των εργοστασίων. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είχατε περισσότερους φύλακες (security) από ότι έπρεπε και συνεπώς όλο αυτό το διάστημα ζημιώνατε την εταιρία, ή θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων για να μην περιορίσετε την σπατάλη σε αχρείαστες δαπάνες;

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των εγκαταστάσεων με ηλεκτρονικά μέσα, για τα οποία η Διοίκηση δεν δαπάνησε αλλά σπατάλησε περί τα 6 εκ. €, τη στιγμή που στο παρελθόν κάμερες και συστήματα συναγερμών είχαν εγκατασταθεί από εργαζόμενους των Ε.Α.Σ. με κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ. Το δε μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης των μέσων, αφορά τις εγκαταστάσεις του Σ.Ε. Υμηττού, οι οποίες είναι υπό μετεγκατάσταση…!

Παράλληλα εκχωρήσατε το δικαίωμα παρακολούθησης μέσω οθονών των νευραλγικών και διαβαθμισμένων εγκαταστάσεων μιας αμυντικής βιομηχανίας, σε ιδιωτική εταιρία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Με την εισήγηση της Διοίκησης τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο εγκαταστάσεις και εργαζόμενοι οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιούν βάρδιες με ένα άτομο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ανάγκης που μπορεί να προέλθει από ατύχημα, από παραβίαση του χώρου των εγκαταστάσεων, από ατομική ανάγκη κλπ.

Να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα υπήρξε θάνατος λόγω παραβίασης σε εγκαταστάσεις του Σ.Ε. Ελευσίνας.

Τέλος, γίνεται σαφής υποβάθμιση του Εθνικού Κανονισμού Βιομηχανικής Ασφαλείας (Ε.Κ.Β.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του άρθρου 7.

Κύριοι της Διοίκησης,
Επειδή αρνείστε συστηματικά την διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σας λέμε που πρέπει να κάνετε οικονομία:
1. Να επαναδιαπραγματευθείτε με τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών π.χ. ΟΝΕΞ, ASD, ICTS, IFS, STARGUARD, ΦΩΚΑΣ,
2. Nα σταματήσετε τα ταξίδια που δεν σχετίζονται με θέματα συνεργασίας, εκθέσεων κλπ.,
3. Να σταματήσετε τις αχρείαστες δαπάνες σε πλήθος εξωτερικών δικηγόρων αν και υπάρχει επαρκής αριθμός νομικών στην εταιρία,
4. Να σταματήσετε την συνεχή ανάθεση αχρείαστων μελετών,
5. Να περιορίσετε τις απευθείας αναθέσεις,
6. Να ελέγξετε το κόστος των εργαζόμενων σε εργολαβική εταιρία σε σχέση με τις αμοιβές αυτών των εργαζόμενων από την εργοδοσία τους.

Καλούμε τη Διοίκηση να αποσύρει τα θέματα 3 και 7 του Δ.Σ. 273 και να υπάρξει διάλογος με τα Σωματεία για εξεύρεση λύσεων για οικονομίες κλίμακος και ορθολογική εξυγίανση της εταιρίας.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας να παρέμβουν στην περίπτωση που η Διοίκηση δεν αποσύρει τις εισηγήσεις της και ζητάμε να πραγματοποιηθεί επιτέλους μια κοινή σύσκεψη Υπουργείων, Διοίκησης και εκπροσώπων για το μέλλον των Ε.Α.Σ. και των εργαζόμενων σε αυτά.

Η κυβερνητική αποτυχία στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών αμυντικών βιομηχανιών

Related Articles

Back to top button