Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Συμφωνία συνεργασίας της γαλλικής Prométhée με την ελληνική Terra Spatium

Rheinmetall Lynx

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15 Σεπτεμβρίου – Η Prométhée, ένας γαλλικός φορέας τεχνολογίας New Space, που ειδικεύεται σε αστερισμούς νανοδορυφόρων παρατήρησης της Γης, σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την Terra Spatium, μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται σε υπηρεσίες τηλεπισκόπησης και γεωπληροφορίας.

Αυτή η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στοχεύει στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων παρατήρησης της Γης υψηλής επανεπισκεψιμότητας, της παραγωγής δεδομένων και προηγμένων υπηρεσιών προς όφελος της κοινότητας και του περιβάλλοντος. Η συνεργασία αυτή συνεπάγεται σημαντικές ενέργειες για τις δύο χώρες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών και διεθνών διαστημικών δυνατοτήτων για έναν ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο κόσμο.

Η υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην Prométhée και την Terra Spatium θα επιτρέψει σε αυτούς τους δύο φορείς καινοτομίας και τεχνολογικής αριστείας, από τη Γαλλία και την Ελλάδα, να ενισχύσουν τις ικανότητες τους, προς όφελος της μάχης κατά των επιπτώσεων της κλιματικής απορρύθμισης και με στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών – χάρη σε εργαλεία πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης. Η ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, όπως απεδείχθη και από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες του καλοκαιριού του 2023.

Το πρωτόκολλο αυτό αποσκοπεί στην ανάπτυξη κυρίαρχων υποδομών και εργαλείων υποστήριξης για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων του ελληνικού κράτους και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και για την υποστήριξη μεγάλων ευρωπαϊκών έργων, διευκολύνοντας έτσι την περιφερειακή διακυβέρνηση και συμπληρώνοντας τους υφιστάμενους πόρους.

Επιπροσθέτως, η συνεργασία αυτή μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής πρόληψης και ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό πρόγραμμα AEGIS που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές.

Η συμφωνία υπογράφτηκε από τον Olivier PIESPZ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Prométhée και τον Ευάγγελο Βερονικιάτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Terra Spatium, στη Γαλλική Πρεσβεία.

Η Prométhée είναι ένας γαλλικός φορέας τεχνολογίας New Space, που ειδικεύεται σε αστερισμούς νανοδορυφόρων παρατήρησης της Γης. Αποστολή της είναι να εκδημοκρατίσει τη χρήση των δορυφορικών εικόνων για έναν ασφαλέστερο και πιο βιώσιμο κόσμο.

Η Prométhée απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τη θαλάσσια επιτήρηση και παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών έως την προστασία του οικοσυστήματος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της άγριας ζωής, τις προσπάθειες κατά της αποψίλωσης των δασών, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και την πρόληψη καταστροφών.

Η Prométhée ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και έχει λάβει υποστήριξη από τη γαλλική κυβέρνηση, τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων (BPI) και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNIS) στο πλαίσιο του προγράμματος Franch Relance. Ως μέλος του ομίλου γαλλικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών (GIFAS) η Prométhée έχει συνάψει συνεργασίες με περισσότερες από 50 γαλλικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο πρώτος δορυφόρος της Prométhée, έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στις 1 Νοεμβρίου 2023 από τη βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια.

Οι λύσεις που παρέχει η Prométhée επιτρέπουν τόσο στις κυβερνήσεις όσο και σε ιδιώτες να βελτιστοποιήσουν τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων. Η εταιρεία έχει ήδη επιλεγεί από Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να διαμορφώσει το μέλλον του προγράμματος Copernicus παρέχοντας καινοτόμα δεδομένα – ένα σύστημα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της Ελλάδας κατά την κρίση των δασικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2023.

Η Terra Spatium Α.Ε. είναι μία ελληνική ΜΜΕ με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στους τομείς των επικοινωνιών, της τηλεπισκόπησης, της ανάπτυξης λογισμικού και της ανάπτυξης σύνθετων υπηρεσιών για εφαρμογές γεωχωρικής έρευνας και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής συμμετοχής στο Γαλλικό Δορυφορικό Έργο HELIOS ΙΙ, η Terra Spatium έχει αναλάβει την βιομηχανική υποστήριξη του Ελληνικού Δορυφορικού Επίγειου Σταθμού από το 2009.

Η Terra Spatium έχει επίσης συνάψει συνεργασίες με ξένες εταιρείες, συμμετέχοντας σε έργα του European Space Agency (ESA) και του European Defence Fund (EDF) που σχετίζονται με την ασφάλεια των μεταφορών, την πρόληψη της διάβρωσης των ακτών, τη γεωργία ακριβείας και τις επικοινωνίες για ναυτικές εφαρμογές.

Σύμβαση κατασκευής εργοστασίου δορυφόρων ανέθεσε ο ESA στην ΕΑΒ

Related Articles

Back to top button