Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Σύμβαση κατασκευής εργοστασίου δορυφόρων ανέθεσε ο ESA στην ΕΑΒ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η επέκταση του φάσματος δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Διάστημα, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στο περίπτερο της εταιρείας που φιλοξενείται στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO.

Για πρώτη φορά εκτίθεται στο περίπτερο της ΕΑΒ ομοίωμα δορυφορικής πλατφόρμας (satellite bus) χαμηλής τροχιάς σε κλίμακα 1:5. Το έκθεμα, αντιπροσωπεύει την συμμετοχή της ΕΑΒ στο υποπρόγραμμα Εγκαταστάσεων Συναρμολογήσεως, Ολοκληρώσεως και Δοκιμών ΕΑΒ (HAI Assembly, Integration and Testing Facilities) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Σκοπός του υποπρογράμματος HAIT είναι η σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή και διακρίβωση των εγκαταστάσεων της ΕΑΒ στο πλαίσιο των Αναβαθμίσεων Γήινων Υποδομών (Terrestrial Infrastructure Upgrades) προκειμένου να υποστηριχτεί στον μέγιστο βαθμό (σύμφωνα με τους χρονικούς και χρηματοδοτικούς περιορισμούς) η συναρμολόγηση, ολοκλήρωση και δοκιμή των TIU και να καταστεί επιχειρησιακή σε δοκιμαστές της ΕΑΒ η HAIT. Την διαδικασία είχε αναλάβει η Διεύθυνση Συνδεσιμότητος Ασφαλών Επικοινωνιών του ESA.

(© ΣΔΒ 2023)

Επί της ουσίας, η ΕΑΒ θα αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της εργοστάσιο κατασκευής δορυφόρων, όπου θα είναι δυνατή η κατασκευή διαφόρων τύπων ευρωπαϊκών εταιρειών. Στην παρούσα φάση, πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ αναφέρουν ότι βάσει συμβάσεως που ανέθεσε στις 2 Αυγούστου η ΕΑΒ, η ελληνική εταιρεία ανέλαβε την μελέτη και θα ακολουθήσουν η 1η Φάση του υποπρογράμματος για την σχεδίαση και η 2η Φάση, που θα αφορά την κατασκευή του εργοστασίου. Εκτιμώμενος χρόνος υλοποιήσεως του υποπρογράμματος είναι τα 3 έτη.

Πέραν αυτών, στην 87η ΔΕΘ στο περίπτερο παρουσιάζεται η “ΕΑΒίτα”, ένα avatar Τεχνητής Νοημοσύνης, που ενημερώνει τους επισκέπτες για την υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση που παρέχουν τα Προγράμματα Σπουδών του Εκπαιδευτικού Κέντρου της ΕΑΒ και γενικότερα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει.

(© ΣΔΒ 2023)

Εκτίθεται επίσης, το εμπρόσθιο τμήμα της ουραίας ατράκτου του μαχητικού F-16, την αναβάθμιση του οποίου εκτελεί με απόλυτη επιτυχία η ΕΑΒ, και παρουσιάζεται ομοίωμα του UAV του προγράμματος “Αρχύτας”. Το ενδιαφέρον θα προσελκύσει ακόμη το ραντάρ εντοπισμού μικρών drones “Τηλέμαχος”, το οποίο διαθέτει εξαιρετική διακριτική ικανότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επιτήρησης, εντοπισμού και αντιμετώπισης drone.

Παράλληλα, στους χώρους του Περιπτέρου παρουσιάζεται η “πράσινη μετάβαση” της ΕΑΒ, με άμεση στόχευση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, τον περιορισμό της ρύπανσης και, τέλος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΑΒ, απασχολεί σήμερα σχεδόν 2.000 εργαζομένους.

ΑΡΧΥΤΑΣ και ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ στο περίπτερο της ΕΑΒ στην DEFEA 2023

Tags

Related Articles

Back to top button
Close