Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Επιβεβαίωση της εκτίμησής μας για την ζημιά στην KEMALREİS

Η διαρροή φωτογραφιών από την λαβωμένη τουρκική φρεγάτα KEMALREİS (F247) μετά την επακούμβηση με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ (F451) στις 12 Αυγούστου, επιβεβαίωσε την εκτίμηση στην οποία προέβημεν προ τετραημένου για το σημείο και την πιθανή έκταση της ζημιάς.

Είχαμε γράψει τότε: “Γεγονός είναι ότι, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία της ΛΗΜΝΟΥ αλλά και όπως είναι φυσιολογικό, επειδή η πλώρη προεξέχει ψηλά στην “μύτη”, σε αυτό το σημείο έγινε η επαφή με το τουρκικό πλοίο. Ενδέχεται ζημιά να προκάλεσε και η άγκυρα του ελληνικού πολεμικού, η οποία προεξέχει εμπρός […] Δεδομένου πάντως ότι η πλώρη της ΛΗΜΝΟΥ και η θέση της αγκύρας της, είναι ψηλότερα σε σχέση με την πρύμνη που φιλοξενεί και το ελικοδρόμιο της KEMALREİS, η ζημιά μάλλον προκλήθηκε πιο εμπρός, εκεί περίπου που βρίσκεται ο πύργος του αντιαεροπορικού πυροβόλου Sea Zenith και το ύψος καταστρώματος μεγαλώνει“. 

Πράγματι, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν το χτύπημα ακριβώς στο ύψος του πύργου του αντιαεροπορικού πυροβόλου Sea Zenith. Το ρήγμα που προκλήθηκε έθεσε ζήτημα εισροής υδάτων στο πλοίο κατά την πλεύση με απαιτητικές συνθήκες θαλάσσης ενώ η πιθανότητα σοβαρής βλάβης στον άξονα δεν φαίνεται να ισχύει. Εν πάσει περιπτώσει, εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες επισκευές θα απαιτήσουν εργασίες ενός μηνός περίπου, πριν το καράβι επιστρέψει στην θάλασσα.

Το ζήτημα που απασχόλησε όπως ήταν αναμενόμενο τα διάφορα μέσα και ιδίως τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να απασχολεί περισσότερο ως προς την διάσταση της σαφούς παραβιάσεως των κανόνων ασφαλείας από τον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας, που αγνόησε την προτεραιότητα που δίδεται πάντα στο σκάφος που πλέει από δεξιά. Προφανώς και σε τέτοιες περιπτώσεις, που η πιθανότητα κάποιας απόπειρας “ψευτοπαληκαριάς” από τον Τούρκο κυβερνήτη, τα ελληνικά πλοία επιλέγουν να βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του, ώστε να καθιστούν αυτομάτως αντικανονικό τυχόν τουρκικό ελιγμό παρεμποδίσεως. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητη η εγρήγορση για την αντιμετώπιση τυχόν αποπείρας “εκδικητικής” πράξεως από άλλον Τούρκο κυβερνήτη.

Μπορεί όμως η ελληνική πλευρά να αξιοποιήσει περισσότερο το περιστατικό;

Τι έγινε τελικά με την KEMALREİS;

Όπως έγινε γνωστό νωρίς, το σχετικό υλικό βίντεο χρησιμοποιήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών και ενδεχομένως από τον ΥΕΘΑ, στις ενημερώσεις ξένων συναδέλφων, προκειμένου να καταδειχθεί η τουρκική υπαιτιότητα στο περιστατικό που προέκυψε. Μήπως όμως θα πρέπει η χώρα να στραφεί και νομικά, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην άλλη πλευρά; Ανεξαρτήτως του εάν η άλλη πλευρά θα παραδεχθεί ποτέ το εσφαλμένο του χειρισμού της, για πολλούς λόγους θα πρέπει ίσως να αναληφθεί μια “αντεπίθεση” και σε αυτό το επίπεδο, ιδίως από την στιγμή που οι γείτονες συνηθίζουν να παρουσιάζουν το “άσπρο σε μαύρο”.

Κατά δεύτερο λόγο, τους αρμοδίους θα πρέπει να απασχολήσουν πολύ περισσότερο, τα συμπεράσματα που εξάγονται από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν υποστήριζε κανείς ότι, παρά τα γνωστά προβλήματα, το “εθνικό Όπλο”, στέκεται αρκετά καλά στην αντιμετώπιση της καταστάσεως. Αυτό όμως για το οποίο πρέπει να αναρωτιώμαστε, είναι κατά πόσο ήταν δυνατόν να υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις ανταποκρίσεως, ως προς την Διοίκηση & Έλεγχο (C2), τις Επικοινωνίες, τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, την σύνθεση τακτικής εικόνας και την στοχοποίηση. Τους τομείς δηλαδή που συνηθίζεται να αποκαλούνται “Πολλαπλασιαστές Ισχύος” και συνήθως απαιτούν μικρή αναλογικώς επένδυση.

Ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα, αποτελεί η υπόθεση του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό πέρυσι, να προβεί στην απόκτηση μικρών drone για να τα χρησιμοποιήσει ως οργανικά στις μεγάλες μονάδες επιφανείας. Ο τότε Α/ΓΕΝ, είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον, στην συνάντηση του Δεκεμβρίου 2019 με τους διαπιστευμένους συντάκτες, αφήνοντας σαφώς την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια διαδικασία υλοποιήσιμη σε διάστημα λίγων μηνών. Έκτοτε, συμπληρώνεται σε λίγο χρόνος και οι φρεγάτες του Στόλου επιχειρούν στην ανοικτή θάλασσα χωρίς αυτό το στοιχειώδες βοήθημα.

Ένα μόνο παράδειγμα, για κάτι “μικρό”, που αναδεικνύει όμως το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζονται σε όλα τα θέματα που αφορούν την επαύξηση των ικανοτήτων του Στόλου και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικώς.

Η ενημέρωση του Α/ΓΕΝ για τα εξοπλιστικά και η έκπληξη των drone

Tags

Related Articles

Back to top button
Close