Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η επιτυχής επέμβαση της ΕΛΑΣ κατά των χούλιγκαν ήλθε δυστυχώς καθυστερημένα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας οπαδού της ΑΕΚ από επεισόδια που προκάλεσαν Κροάτες χούλιγκαν της Δυναμό Ζάγκρεμπ το βράδυ της 7ης Αυγούστου, διέσυρε την χώρα διεθνώς και εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ). Τέτοια περιστατικά, ιδίως υπό το φως των πληροφοριών που έφθαναν διαρκώς στην ΕΛΑΣ για την υψηλή πιθανότητα οργανωμένων βιαίων επεισοδίων και η υποτίμηση της τακτικής καταστάσεως, κλονίζουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών που πολύ δύσκολα, με κόπους και συχνά με αίμα, εμπεδώνουν καθημερινώς τα χιλιάδες ευσεινήδητα όργανα της ΕΛΑΣ.

Αυτό που περνά απαρατήρητο όμως και πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την ηγεσία της ΕΛΑΣ και τους πολιτικούς προϊσταμένους, είναι η δραστικότητα στην επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, άπαξ και δόθηκε το πράσινο φως, δυστυχώς αφού χύθηκε το αίμα ενός αθώου πολίτη. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από το πεδίο, επί ώρες βαθμοφόροι που παρακολουθούσαν την κατάσταση και την συμπεριφορά των χούλιγκαν, αξιολογούσαν ότι τα πράγματα πήγαιναν για παρεκτροπή και εισηγούντο στα προϊστάμενα κλιμάκια την ελεγχόμενη προληπτική επέμβαση για αποφόρτιση της καταστάσεως.

Δυστυχώς για λόγους μοιραίας ευθυνοφοβίας των ηγετικών κλιμακίων της ΕΛΑΣ, εντολή επεμβάσεως για προσαγωγές και συλλήψεις δόθηκε μόνο μετά το φονικό, πολύ αργά όπως απεδείχθη.

Η άμεση ενέργεια εκδηλώθηκε από τρεις ομάδες δικυκλιστών της ΔΡΑΣΗ, της μονάδας που διαδέχθηκε την ΔΕΛΤΑ, που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Το προσωπικό της ΔΡΑΣΗ είναι ιδιαίτερα έμπειρο στην ανάκτηση του ελέγχου της καταστάσεως σε τέτοιες περιπτώσεις και πράγματι οι 30 περίπου άνδρες των ομάδων επενέβησαν αποτελεσματικά έναντι του κυρίου όγκου των 150 περίπου χούλιγκαν. Με χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και δακρυγόνων, εγκλωβίστηκε ο επικίνδυνος όγκος ατόμων και οδήγησε στην άμεση σύλληψη 78 Κροατών, ενός Αλβανού κι ενός Έλληνα, που αποκαλύφθηκε ότι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα. Καθώς η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ κάνει λόγο για σύλληψη 98 συνολικώς ατόμων, είναι προφανές ότι το 90% αυτών έγινε από την ΔΡΑΣΗ και μάλιστα εντός ολίγων λεπτών μόνο.

Τα πρώτα συμπεράσματα, επιβεβαιώνουν την διαχρονική πραγματικότητα ότι οι βαθμοφόροι στο πεδίο έχουν πολύ καλύτερη εικόνα των πραγμάτων και κατά τεκμήριο είναι σε θέση να προσφέρουν στην ηγεσία έγκυρη εκτίμηση της καταστάσεως.

Αν η ηγεσία, παρά τις εισηγήσεις, επιλέγει λόγω ευθυνοφοβίας και ανικανότητος να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, οι δυσάρεστες συνέπειες είναι αναπόφευκτες. Τοιουτοτρόπως, ο ανεπαρκής τρόπος διαχειρίσεως της συγκεκριμένης κρίσεως από τα προϊστάμενα κλιμάκια, οδήγησε σε κατακραυγή και δυσφήμιση όλου του Σώματος, μην αφήνοντας περιθώρια επαίνου προς τα στελέχη εκείνα που επέδειξαν ικανότητα και επαγγελματισμό.

“Καμπάνα” για την απουσία της Ομάδας ΔΕΛΤΑ τα χθεσινά επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close