Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Καμπάνα” για την απουσία της Ομάδας ΔΕΛΤΑ τα χθεσινά επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια

Σοβαρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν εχθές το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, χωρίς όμως κατά περίεργο τρόπο να απασχολήσουν ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης.

Στις 22.00, ομάδα ΔΙΑΣ, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργούσε στην περιοχή, δέχθηκε επίθεση από μεγάλο αριθμό οπαδών, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει απο το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Οι ταραχοποιοί, αφού επιτέθηκαν ομαδικά στους Αστυνομικούς απέσπασαν μια υπηρεσιακή μοτοσικλέτα και αποχώρησαν από το σημείο της επίθεσης.

Άμεσα έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση και να ανακτήσουν τη μοτοσικλέτα. Για μια και πλέον ώρα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν εκτός ελέγχου καθώς κάθε αστυνομική δύναμη που έφτανε εκεί δεχόταν επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες, οι οποίες ήταν πλήρως προετοιμασμένες και αποφασισμένες. Αποτέλεσμα των επιθέσεων ήταν ο σοβαρός τραυματισμός τριών αστυνομικών, με τον έναν εξ αυτών ιδιαιτέρως σοβαρά, έχοντας δεχθεί δύο μαχαιριές.

Τα χθεσινά γεγονότα αναδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό και ανησυχητικό τρόπο το τεράστιο επιχειρησιακό κενό που υπάρχει στην Αστυνομία, που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ανταπόκριση σε περιστατικά που απαιτούν άμεση επέμβαση και ισχύ, δεν μπορεί να επιτευχθεί από τις υπάρχουσες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ύπαρξη υπηρεσιών δίκυκλης αστυνόμευσης όπως οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, δεν μπορούν σε καμμία περίπτωση να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές απαιτήσεις που κάλυπτε η Ομάδα ΔΕΛΤΑ. Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός των ΔΙΑΣ και ΖΗΤΑ, αποσκοπεί στην άμεση επέμβαση σε περιστατικά ένοπλων συμπλοκών και αστυνόμευσης. Ενδεχόμενη επιχειρησιακή αξιοποίηση αυτών των Υπηρεσιών σε περιστατικά διαχείρισης πλήθους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό τους καθώς δεν διαθέτουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό, ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτού του είδους τις προκλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία είχε αναδείξει το ζήτημα της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και είχε δεσμευτεί για την άμεση επανασύστασή της, οι μέχρι τώρα διεργασίες αποδεικνύουν ότι αυτό βρίσκεται εκτός των σχεδίων της. Για άγνωστους λόγους, οι μέχρι τώρα εισηγήσεις και προσπάθειες που έχουν γίνει από τους συνεργάτες του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, δεν αφορούν την επανασύσταση της ΔΕΛΤΑ αλλά την δημιουργία ενός κακέκτυπου αυτής, του οποίου η λειτουργία και αποστολή θα μοιάζουν με αυτά της ΔΕΛΤΑ αλλά, ούτε την βασική δομή και διάρθρωση, ούτε καν το όνομα, δεν θα έχει.

Το στοιχειώδες ερώτημα που δημιουργείται, είναι για ποιόν λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η ιστορία και η προσφορά της Ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν σοβαρό παρατηρητή. Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν με αδιαμφησβήτητο και δραματικό τρόπο την αναγκαιότητα επανασύστασης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ όπως ακριβώς υφίστατο. Συνεπώς, βρισκόμαστε ενώπιον μιας κραυγαλέας ανακολουθίας από πλευράς πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε σχέση με αυτά που διακήρυσσε προεκλογικά γενικότερα για την αποκατάσταση της Δημόσιας Τάξεως. Η “πολιτική δειλία” που επιδεικνύει το κυβερνών κόμμα στην περίπτωση της ΔΕΛΤΑ, είναι απολύτως χαρακτηριστική και ενδεικτική.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close