Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ασυναρτησίες Καμμένου για την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άλλη μια “επίθεση” λαϊκισμού από τον Πάνο Καμμένο, στις 11 Φεβρουαρίου, κατά την εκπομπή “Ενώπιος Ενωπίω” στον ΑΝΤ1 με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, με σκόρπιες αναφορές στην κρίση των Ιμίων.

Για εισαγωγή, πέταξε μια καλή “βόμβα”, λέγοντας: “Σαν υπουργός Εθνικής Άμυνας έψαξα να βρω αν βλήθηκε το ελικόπτερο από πυρά τούρκικα. Η τότε ηγεσία είχε φροντίσει να εξαφανίσει τα στοιχεία. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι δέχθηκαν πυρά“.

Αμέσως μετά, φροντίζει να προσπεράσει το συγκεκριμένο σημείο και να προβεί σε μια “αποκάλυψη”: ότι δηλαδή, όταν το μοιραίο ελικόπτερο ανέφερε την εμφάνιση της ενδείξεως MASTER CAUTION, παρότι η τουρκική φρεγάτα ενημέρωσε ότι επιτρέπει προσνήωση στο ελικοδρόμιό της και ότι από την φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ του επιτράπηκε (;), ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου αρνήθηκε.

Ουδέν σχόλιο.

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος αλλάζει την κουβέντα, θέτοντας το γενικό ερώτημα – “πάσα” για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οπότε ο Π. Καμμένος είχε την ευκαιρία να την χαρακτηρίσει “εξαιρετική“, αναπτύσσοντας τον “αγώνα” του ως ΥΕΘΑ για διατήρηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιθυμητό επίπεδο. Μίλησε για λίγα χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν καίρια πράγματα -πέραν των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων- για να καταλήξει ότι όταν ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος θα τυφλώσει τα πάντα, τότε θα μιλήσει η… ψυχή του Έλληνα.

Ο πρώην ΥΕΘΑ κατέφυγε σε γρίφους, περί κανόνων εμπλοκής και προπέλες που εξαφανίζονται -“είναι η μοίρα του Αιγαίου αυτή“, είπε αινιγματικώς- όταν ο άλλος παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα σου, αφήνοντας μερικά δευτερόλεπτα σιωπής να κυλήσουν, διάστημα κατά το οποίο κοιτούσε με “περίεργο” βλέμμα τον δημοσιογράφο. Προφανώς για να εμπεδώσει αυτός αλλά και ο τηλεθεατής, το… βαθύ νόημα.

Καυτηρίασε ο πρώην ΥΕΘΑ και την καλλιέργεια των απόψεων περί “συνεκμετάλλευσης” με την Τουρκία, που ακούγονται κατά καιρούς. Ποιος; Αυτός που ως συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να διαφυλάξει την καρέκλα του, παρά το όνομα της Μακεδονίας.

Ασυναρτησίες. Αλλά τι περισσότερο να πρωτοπεί σε μια εκπομπή που μίλησε για τα πάντα; Τα συνθήματα και το δήθεν ύφος, είναι κάτι που αποτυπώνονται εύκολα στον μέσο τηλεθεατή.

Ο δημοσιογράφος θα επανέλθει στην αρχική καταγγελία του Π. Καμμένου, ότι κάποιοι εξαφάνισαν τα στοιχεία για την κρίση των Ιμίων. “Τι εννοείτε, κάποιοι εξαφάνισαν τα στοιχεία“;

Στο σημείο αυτό, αφού αφήνει ένα χαμογελάκι (!) γέρνοντας το κεφάλι, ο κ. Καμμένος θα πει ότι υπάρχουν οι διάλογοι με το πλήρωμα του ελικοπτέρου και έχουν αποχαρακτηρισθεί. Και συνεχίζει, λέγοντας ότι τα συντρίμμια του “ΠΝ 21” που ανασύρθηκαν, βρίσκονται σε ένα υπόστεγο αλλά στοιχεία που να αποδεικνύουνε και να μπορώ εγώ να πω σαν υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη, δεν έχω να σας το πω“.

“Λόγια του αέρα” λοιπόν, όσα λέει ο εν λόγω κύριος.

Για να καλύψει την ανακολουθία της αρχικής τοποθέτησής του (η οποία εφόσον δεν έχει ο ίδιος στοιχεία, αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο την ανευθυνότητα του προσώπου του) ο Π. Καμμένος “πετάει την μπάλα στην εξέδρα” με άλλα αντ’ άλλων συνθήματα για ανέμους που παίρνουν σημαίες, συνεκμετάλλευση πετρελαίων, ροζάκηδες ενώ για τον θάνατο του Ηλιάκη θα “αποκαλύψει” ότι τον δολοφόνησαν επειδή “ο Τούρκος πιλότος πήγε από πάνω και τον ανάγκασε να εκτοξευθεί και να σκοτωθεί“… Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αρμόδιοι προσπαθήσανε να μην κυκλοφορήσουν τα στοιχεία αυτά, είπε ο Π. Καμμένος, που ευτυχώς έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, αποκαθιστώντας την αλήθεια με αναλυτική ακρίβεια και λεπτομέρειες.

Ο Π. Καμμένος δεν έκανε καμμία μνεία στα επίσημα πορίσματα που εκδόθηκαν από τα Γενικά Επιτελεία για την διερεύνηση των περιστατικών που ανέφερε. Ως ΥΕΘΑ, δεν είχε πρόσβαση σε αυτά; Του τα απέκρυψαν;

Το ερώτημα είναι, γιατί αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα περιστατικά ο Π. Καμμένος, χρησιμοποιώντας τα εμφανώς ως “πυροτεχνήματα”;

Για να τιμήσει, την μνήμη των πεσόντων; Με τόσο φθηνό τρόπο, μέσα από μια τηλεοπτική συνέντευξη;

Για να παρηγορήσει τις οικογένειές τους; Αραδιάζοντας τις προσωπικές “πεποιθήσεις” του για το τί μπορεί να συνέβη, πέρα από όλα αυτά που αναφέρονται στα επίσημα πορίσματα;

Για να “ενημερώσει” την κοινή γνώμη; Ή καλύτερα, για να την… εντυπωσιάσει;

Επί της ουσίας.

Εάν το ΠΝ 21 είχε δεχθεί πυρά, το πλήρωμα θα μπορούσε να το αντιληφθεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό και θα είχε αναφέρει αμέσως στον ασύρματο. Τριμελές ήταν το πλήρωμα, δεν υπήρχε ένας μόνο να πετάει, να βλέπει, να ακούει, να αντιλαμβάνεται, να αισθάνεται.

Επιπλέον, εάν το ελικόπτερο είχε βληθεί και υποστεί μηχανική ζημιά, δεν θα διένυε τόσο μεγάλη απόσταση (από την νησίδα μέχρι το σημείο πτώσεως) χωρίς να γίνει αντιληπτή κάποια αλλαγή στην πτητική συμπεριφορά του όλο αυτό το διάστημα.

Η ένδειξη MASTER CAUTION, δεν συνεπάγεται πάντοτε κίνδυνο. Είναι συχνό φαινόμενο στα ελικόπτερα να ανάβουν διάφορα λαμπάκια – ενδείξεις στο πιλοτήριο, οφειλόμενες σε μικροβραχυκυκλώματα των ηλεκτρονικών. Πρόκειται για στιγμιαίες εσφαλμένες ενδείξεις, που πολύ συχνά σβήνουν χωρίς καμμία συνέπεια για την πτήση.

Η θεωρία περί πυρών δεν στέκει.

Μετά την αναφορά από το ελικόπτερο του MASTER CAUTION, μεσολάβησαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι την συντριβή. Το λίαν χαμηλό ύψος πτήσεως, η ένταση που προκαλεί η εμφάνιση του MASTER CAUTION, η πίεση του πληρώματος και η πιθανή επίδραση του ισχυρού φωτός του προβολέα, σε συνδυασμό με την βροχόπτωση, είναι ικανός συνδυασμός παραγόντων για την πρόκληση ατυχήματος.

Όλα αυτά αναφέρονται στο πόρισμα, το οποίο εξάλλου διευκρινίζει και το ότι οι οπές στα συντρίμμια, οφείλονται στις αποκολλήσεις πριτσινιών κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου. Οι θέσεις των οπών είναι γεωμετρικές και σε σειρά κι όχι διάσπαρτες, όπως θα ίσχυε εάν επρόκειτο για πυρά πυροβόλων όπλων.

Όσο για την δήθεν απόφαση του κυβερνήτη να μην δεχθεί να προσνηώσει το ελικόπτερο στην τουρκική φρεγάτα, όπως τόνισε ο Π. Καμμένος, είναι σαν να τον κατηγορεί εμμέσως για την ευθύνη θανάτου όλου του πληρώματος. Ο κυβερνήτης παρουσιάζεται να έλαβε πιθανώς μια λάθος απόφαση. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο Π. Καμμένος.

Κι όμως, αυτό το άτομο διατέλεσε ΥΕΘΑ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close