Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

EPC, Gowind και τώρα Fincantieri για κορβέτα του Πολεμικού Ναυτικού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εξελίξεις στην υπόθεση της προμήθειας κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, σημειώνονται πλέον σε τρία επίπεδα, μετά την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος του ιταλικού οίκου Fincantieri στις 7 Οκτωβρίου. Η ενημέρωση έγινε σε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για συζήτηση πιθανής συνεργασίας με την αμερικανική ΟΝΕΧ ως προς την επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, η οποία συνδέεται ατύπως με ανάθεση προγράμματος ναυπηγήσεως κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Σε γενικές γραμμές, ο ιταλικός ναυπηγικός οίκος εκδηλώνει ενδιαφέρον για διείσδυση στην ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, μετά την εξέλιξη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που πέρασαν στον όμιλο Προκοπίου και θεωρείται ότι θα δημιουργήσει ανταγωνισμό. Σε μια πιθανή συνεργασία στην Ελευσίνα, προτείνεται ο διαχωρισμός της επιχείρησης σε μία εταιρεία προσανατολισμένη στον εμπορικό τομέα υπό τον αμερικανικό DFC και μία για τον αμυντικό τομέα υπό την Fincantieri. Η ιταλική πρόταση που ως προς την αμυντική διάσταση, απευθύνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, περιλαμβάνει άκρως ανταγωνιστικά και ενδιαφέροντα σχέδια κορβέτας.

Η ιταλική παρέμβαση στην αγορά κορβέτας από το Πολεμικό Ναυτικό, έρχεται μετά την γαλλική πρόταση για συμπληρωματική προμήθεια κορβετών Gowind μαζί με τις φρεγάτες, ενδεχόμενο όμως το οποίο τελικώς δεν περιλήφθηκε στο επίσημο MoU που υπεγράφη στις 28 Σεπτεμβρίου και αφορά μόνο 3+1 φρεγάτες.

Στις 9 Οκτωβρίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Μάνος Χαραλαμπάκης) διευκρίνισε ότι η πρόταση για τις Gowind είναι εναλλακτική λύση της αγοράς της τέταρτης φρεγάτας”. Με την ίδια δαπάνη δηλαδή για την προμήθεια μιας τετάρτης φρεγάτας, πιθανώς παραδοτέα το 2027, η γαλλική εταιρεία προτείνει την ναυπήγηση 3+1 Gowind, που θα παραδοθούν νωρίτερα. Στην ανωτέρω συνέντευξή του, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η πρόταση αυτή “θα μας απασχολήσει στο μέλλον, αλλά όχι ακόμα”.

Είναι σαφές ότι πιθανό πρόγραμμα Gowind συνδέεται και επηρεάζει άμεσα το πρόγραμμα φρεγατών. Αυτό σημαίνει ότι ως “πακέτο” οριοθετεί ένα ύψος συνολικής δαπάνης 4-4,5 δισ. ευρώ, την οποία η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα αφορά τελικώς μόνο την προμήθεια 3 φρεγατών ή και 3 κορβετών. Από οικονομικής λοιπόν απόψεως, επιλογή της ιταλικής προτάσεως κορβέτας για ευρύτερους λόγους υποστηρίξεως επενδύσεως στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, συνεπάγεται από πλευράς κυβερνήσεως την πρόβλεψη πρόσθετης δαπάνης 1-1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα κορβέτας δεν θα εξετασθεί αυστηρώς βάσει του σεναρίου των 3+1 από πλευράς αριθμών που πρότεινε η Naval Group αλλά ως αγορά 2 κορβετών με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλες 2.

Οι ανωτέρω πρόσφατες εξελίξεις, δεν επηρεάζουν σύμφωνα με πληροφορίες την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC). Πρόκειται για πρόγραμμα που από πλευράς χρονικού ορίζοντος, η πρώτη μονάδα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε υπηρεσία με το Ιταλικό Ναυτικό το 2026. Η ελληνική πλευρά, προφανώς και θα εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις των Naval Group και Fincantieri για προμήθεια κορβετών, οι οποίες μπορούν να παραδοθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Εν τούτοις, η εθνική συμμετοχή στο EPC εξακολουθεί να υφίσταται με δήλωση ενδιαφέροντος για 3 κορβέτες, όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενώ ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας που επιδιώκουν συμμετοχή στο Core Business του προγράμματος, υποβάλλουν προτάσεις συμμετοχής στην Naviris, κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantieri, που λειτουργεί ως επικεφαλής προγράμματος.

Ευρωκορβέτα: Αρχικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για 3 EPC

Είναι σαφές ότι εμπορικώς, η κίνηση των Naval Group και Fincantieri αποβλέπει μεταξύ άλλων στο να διεμβολίσει το μελλοντικό πρόγραμμα της EPC, που προφανώς θα διαδεχθεί ως προϊόν τις υφιστάμενες σχεδιάσεις κορβέτας των δύο οίκων. Πουλώντας άμεσα κορβέτες στην Ελλάδα, θα κερδίσουν ένα κομμάτι της παραγωγής του προγράμματος EPC που σήμερα προορίζεται για την Ελλάδα. Δεδομένου πάντως ότι σύμφωνα με την Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπονται στο μέλλον 6 κορβέτες για τον Στόλο, πιθανώς η προμήθεια γαλλικής ή ιταλικής κορβέτας στο προσεχές διάστημα, να περιορισθεί σε 2-3 μόνο. 

Η απόφαση επιλογής κορβέτας στο προσεχές μέλλον, θα επηρεάσει και την επιλογή των ηλεκτρονικών συστημάτων μάχης και πιθανώς όπλων που θα εξοπλίσουν και τις EPC, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιογένεια υλικού και διευκόλυνση της υποστηρίξεως. Είναι σαφές όμως ότι επιλογή της Gowind θα σημάνει ευρύτερη ένταξη γαλλικών όπλων σε ελληνική υπηρεσία ενώ επιλογή ιταλικής κορβέτας αναμένεται να συνοδευθεί από αμερικανικά όπλα. Εν προκειμένω, ως βλήμα επιφανείας – αέρος, οι Gowind αναμένεται να προταθούν με VL MICA NG ενώ η ιταλική κορβέτα με ESSM Block 2.

Το ΓΕΑ εξετάζει πιθανή αναβάθμιση των Mirage 2000-5 Mk2 με HMD και Link 16

 

Related Articles

Back to top button