Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ENVG III : Το επόμενο βήμα στις νυχτερινές επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού

Η αρχή για τον σκοπό ανάπτυξης των διοπτρών νυχτερινής σκόπευσης (ΔΝΟ) όπως επινοήθηκε πριν από μισό αιώνα, μέχρι και σήμερα παραμένει αναλλοίωτη. Να καταστήσει εφικτό για τον πεζό στρατιώτη να επιχειρεί στο σκοτάδι με την ίδια σχετική ευχέρεια που έχει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Με αυτή τη φράση περιγράφεται στο περιοδικό Έρευνας και Ανάπτυξης του Αμερικανικού Στρατού το Σεπτέμβριο του 1965,  η έρευνα που ξεκίνησε να διεξάγεται τότε, για συστήματα αυτής της κατηγορίας! Σήμερα ο Αμερικανικός Στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας επαναστατικής γενιάς που θα καταστήσει αυτή την αρχή πεπαλαιωμένη..

Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η νέα επαναστατική γενιά ΔΝΟ τύπου Enhanced Night Vision Goggle (ENVG) III. Οι έρευνες ανάπτυξης ξεκίνησαν το 2002 και μόλις τον Ιούλιο του 2017 έγινε γνωστή η ύπαρξη τους στο κοινό. Σύμφωνα με όσα έχουν κοινοποιηθεί, οι ΔΝΟ τύπου ENVG III μπορούν να συνθέσουν την εικόνα του περιβάλλοντος στο απόλυτο σκοτάδι, επιτρέποντας σε όσους τη φοράνε να έχουν θέα προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Η ανανέωση της εικόνας γίνεται διαρκώς ενώ ο στρατιώτης κινείται και περιγράφεται ως «επαναστατική». Οι ENVGIII προορίζονται να αντικαταστήσουν τις ΔΝΟ PVS-14 οι οποίες χρησιμοποιούν σήμερα  μονό κυάλι σε λειτουργία ενίσχυσης αστρικού φωτός με ενισχυτή υπέρυθρων IR για βελτιωμένη εικόνα σε πολύ σκοτεινό περιβάλλον.

Με τις νέες ENVG III, οι στρατιώτες θα έχουν την δυνατότητα επιλογής διπλής απεικόνισης σε μια προβολική επιφάνεια ενώ θα είναι συμβατές με τη νέα οικογένεια σκοπευτικών – Individual (FWS-I) – που θα τοποθετηθούν σε τυφέκια μάχης του Αμερικανικού Στρατού. Χάρις τον παραπάνω συνδυασμό οι χρήστες θα μπορούν πλέον να εκτελούν πλήρως στοχευμένες βολές από γωνίες χωρίς να εκτίθενται οι ίδιοι σε εχθρικά πυρά.

Η περιγραφή της λειτουργίας των ENVG III έχει ως εξής: “Ένας στρατιώτης που θα περπατάει σε ένα στενό δρόμο νύχτα, θα μπορεί να έχει εικόνα από δύο κατευθύνσεις. Μια μπροστά του και μια προς τα δεξιά ή αριστερά του. Επιπλέον θα μπορεί να διακρίνει με άνεση στόχους σε περιβάλλον με καπνό, ομίχλη ή αμμοθύελα”.

Με τον τρόπο αυτό – όχι μόνο η νύχτα – αλλά ολόκληρο το περιβάλλον θα «ανήκει» στους κατόχους των ΔΝΟ τύπου ENVG III. Ιδίως όσον αφορά τον αμερικανικό Στρατό, η κυριαρχία του μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο τομέα φαινόταν να κλονίζεται, καθώς απανωτά περιστατικά δημιούργησαν σοβαρό προβληματισμό.

Συγκεκριμένα το περασμένο Νοέμβριο στο Αφγανιστάν, αντάρτες Ταλιμπάν οι οποίοι ανήκουν στην επίλεκτη «Κόκκινη Μονάδα», εξόντωσαν μονάδα της Αφγανικής Αστυνομίας με χρήση προηγμένων ΔΝΟ ρωσικής προέλευσης που προσέφεραν τακτικό πλεονέκτημα στο σκοτάδι.  Λίγες μέρες αργότερα σε προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS εμφανίστηκε ζευγάρι ελεύθερων σκοπευτών με συσκευή παρατήρησης FLIR BHM η οποία χρησιμοποιείται σε πολιτικά πλωτά σκάφη ως βοήθημα ναυτιλίας.

Σε άλλο βίντεο εμφανίζεται ισλαμιστής μαχητής να κρατάει ένα υπερσύγχρονο τυφέκιο SCAR διαμετρήματος 7,62mm, με προηγμένα σκοπευτικά βοηθήματα νυχτός καθώς και τυφέκια Μ-16 με διόπτρες Trijicon Advanced Combat Optical Gunsight (ACOG).

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα όπλα είναι προφανώς λάφυρα από ενέδρες εναντίον αμερικανικών δυνάμεων, οι Ταλιμπάν έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν μικρό αριθμό συστημάτων ΔΝΟ, τα οποία τους επέτρεψαν να συνειδητοποιήσουν ότι διακρίνονται – ακριβώς όπως και τη μέρα – στους αντιπάλους τους μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Αυτό εξανέμισε το τακτικό πλεονέκτημα που είχαν όλα αυτά τα χρόνια οι Αμερικανοί, λόγω της άγνοιας των Ταλιμπάν των δυνατοτήτων των σύγχρονων ΔΝΟ. Τώρα η έλευση των ENVG III θα δώσει δραματικά μεγαλύτερες δυνατότητες στις μονάδες του Αμερικανικού Στρατού στο πεδίο της μάχης. Φτάνει μόνο να μην αιχμαλωτιστούν και αυτές από τον εχθρό..

Tags

Related Articles

Back to top button
Close