Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ενημέρωση ΗΠΑ για διαθεσιμότητα 300 M2Α2 Bradley ως EDA

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενημέρωση περί διαθεσιμότητας Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, εστάλη σήμερα από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, υπάρχει διαθεσιμότητα για 300 αποσυρμένα ΤΟΜΑ που μπορούν να διατεθούν στην υφισταμένη κατάσταση (“as is – where is”) και να παραχωρηθούν ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA).

Η αμερικανική πλευρά καλεί το ΓΕΣ να αποστείλει επιτροπή αξιωματικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να επιθεωρήσει και να επιλέξει οχήματα στον χώρο που διατηρούνται. Βάσει της τυπικής διαδικασίας που εφαρμόζεται και είναι αρκετά χρονοβόρα στις περιπτώσεις παραχωρήσεως EDA, η ενδιαφερόμενη πλευρά αποστέλει σχετική Επιστολή Αιτήσεως (LoR) που πρέπει να εγκριθεί με την αποστολή Επιστολής Αποδοχής (LoA).

Η εξέλιξη, μπορεί να θεωρηθεί ως ανταπόκριση στις σχετικές επαφές και συζητήσεις που πραγματοποίησε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την διάρκεια της επίσημης επισκέψεώς του στις ΗΠΑ το διάστημα 11-17 Ιουλίου 2022. Σε αυτήν, είχε στοχευμένες συναντήσεις με τα αρμόδια πρόσωπα, εν προκειμένω την Υφυπουργό Εξωτερικών Jessica Lewis αρμόδια για Πολιτικές – Στρατιωτικές Υποθέσεις και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας Ασφαλείας Συνεργασίας (DSCA) James Hursch. Στην συνάντηση με τον τελευταίο, όπως ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, “ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής προτεραιότητας για την χώρα μας, καθώς και στην ανάγκη χρήσης του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων υποστήριξης και χρηματοδότησής της υλοποίησής τους (FMS, EDA, FMF)“.

 

Ενημέρωση ΓΕΣ για διαθεσιμότητα κεφαλών ρυμούλκησης Μ1070Α1 ως EDA

Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το ΓΕΣ είχε ζητήσει ενημέρωση διαθεσιμότητας για 200 M2A2 ODS στις 11 Φεβρουαρίου 2020, για να λάβει αρνητική απάντηση στις 21 Δεκεμβρίου 2021. Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε, η κινητοποίηση και “επιστράτευση” των Bradley για ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι προοπτικές μηδενίστηκαν αλλά όπως φαίνεται μετά και τις επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, ανατράπηκε το σκηνικό. Δεδομένου ότι από ελληνικής πλευράς έχει τεθεί σειρά αιτημάτων για παραχώρηση EDA χωρίς συγκεκριμένες εξελίξεις προς το παρόν, η ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς συγκεκριμένα για τα ΤΟΜΑ, μπορεί να συσχετισθεί με την δυνατότητα που επέδειξε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος, να ενισχύσει την Ουκρανία με παραχώρηση παλαιών οχημάτων BMP-1.

Αναμονή ΓΕΣ για διαθεσιμότητα Stryker ICV και φορτηγών ως EDA

Related Articles

Back to top button