Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Διευκρινιστική επιστολή της MIMA Global για τις συνεργασίες με τα ΕΑΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αναφορικώς με χθεσινό μας δημοσίευμα που αναφερόταν στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην Βουλή για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα ΕΑΣ, από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, λάβαμε σχετική ενημερωτική επιστολή από την κυπριακή εταιρεία MIMA Global Armory Enterprises, την οποία αυτονοήτως δημοσιεύουμε για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών.

Επισημαίνουμε πάντως τρία σημεία για τα οποία “κατηγορούμαστε”.

  1. Δεν γράψαμε ότι η MIMA υπέγραψε συμφωνία με την EDEPRO κατόπιν υπογραφής του μνημονίου συμφωνίας με τα ΕΑΣ και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η επιστολή που λάβαμε. Γράψαμε επί λέξει για “συνεργασία κυπριακής εταιρείας η οποία έχει σχηματίσει κοινοπραξία με την σερβική EDePRO, προτείνοντας την αναβάθμιση των ρουκετών 122 mm του Ελληνικού Στρατού σε συνεργασία με τα ΕΑΣ“.
  2. Όχι εμείς αλλά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ ήταν αυτή που αναφερόταν σε κυπριακή εταιρεία που εκπροσωπεί την ξένη η οποία θα κατασκευάσει, για λογαριασμό των ΕΑΣ, τα πυρομαχικά που προορίζονται για την Αίγυπτο. Ανέφερε επί λέξη: “Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ξένη εταιρία, από την οποία προτίθεται η ελληνική εταιρία να αγοράσει τα πυρομαχικά και η κυπριακή εταιρία που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα, είναι ήδη συνεργάτες με τα ΕΑΣ διότι έχουν συνάψει συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης (Memorandum of Understanding) διεκδικώντας απευθείας ανάθεση σημαντικού εξοπλιστικού προγράμματος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”.
  3. Κατά την άποψή μας, άπαξ και ούτε τα ΕΑΣ, ούτε η ΜΙΜΑ Global έχουν αναρτήσει επίσημες ανακοινώσεις στους ιστοτόπους τους με βασικά στοιχεία για τις εν λόγω συνεργασίες -επομένως είναι δυσχερής και η διάκριση μεταξύ Excalibur Army και Excalibur Army Hellas- είναι μάλλον αναμενόμενο να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Εφόσον ως ΜΙΜΑ Global έχετε συστήσει την κοινοπραξία Excalibur Army Hellas με την τσεχική Excalibur Army η οποία προσφέρει λύσεις εκσυγχρονισμού των ΒΜΡ-1, είναι μάλλον φυσικό να θεωρήσει κανείς ότι η τελευταία εμπλέκεται στην αναβάθμιση των οχημάτων της Αιγύπτου.

Η επιστολή της MIMA Global δημοσιεύεται παρακάτω, διατηρώντας την σύνταξη και ορθογραφία.

κ. Βλάσση,

Με μεγάλη έκπληξη παρατηρούμε συνεχή δημοσιεύματα στη σελίδα σας που αναφέρονται στην εταιρεία μας με αρνητικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα μιας εσφαλμένης ενημέρωσης που έχετε σχετικά με τις δραστηριότητες της MIMA GLOBAL. Η αναφορά σας στην εταιρεία μας ως «μεσάζοντες», όχι μόνο μας προσβάλλει, αλλά συγχρόνως υπονομεύει όλες τις προσπάθειες που κάναμε επί σειρά ετών με αποτέλεσμα να δοθεί έργο σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες στην χώρα.

Για να βοηθήσουμε στο έργο σας για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας που αναμφίβολα επιδιώκετε σας παραθέτουμε μια σειρά αναμφισβήτητων, αντικειμενικών, πληροφοριών,

MIMAEDEPRO CONSORTIUM

Η MIMA GLOBAL και η EDEPRO συνέπραξαν κοινοπραξία το 2017, προ τετραετίας, δηλαδή πολύ καιρό πριν οποιοδήποτε έργο εμφανιστεί στον ορίζοντα στην Ελλάδα.

 Από το 2017 μέχρι και σήμερα είμαστε παρόντες με τους συνεργάτες μας σε πολλές χώρες, ακόμη και πέρα της Ευρώπης με τρέχοντα έργα.

Η πληροφορία σας ότι υπογράψαμε συμφωνία με την EDEPRO κατόπιν υπογραφής του μνημονίου συμφωνίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθ΄ όσον πριν φτάσουμε σε αυτή την υπογραφή πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις, παρουσιάσεις, επιθεωρήσεις και έρευνες ως απόρροια της κοινοπραξίας μας που είχε από ετών συσταθεί .

Όσον αφορά το κόστος, οι εταιρείες μας πλήρωσαν όλα τα σχετικά κόστη για αυτό το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένης και της δωρεάν παράδοσης πυραυλοκινητήρων, εργαλείων με συνέπεια να μην επιβαρυνθεί με οιοδήποτε κόστος ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) αλλά ούτε και να προκύπτει η οποιαδήποτε δέσμευσή του.

Επιπλέον, είμαστε η μόνη εταιρία που ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΓΕΣ. Δεν εμφανίστηκε καμία άλλη να κάνει τις δοκιμές του πυρομαχικου. Επιπρόσθετα, εδώ και ένα χρόνο έχουμε καταθέσει στα ΕΑΣ επίσημο έγγραφο για επένδυσης στο Λαύριο για ολόκληρη γραμμή παραγωγής προθετικού (rocket propellant) αξίας 25 εκατομμύρια Ευρώ. Το έργο αυτό θα φέρει επιπλέων 100,000 ώρες εργασίας στα ΕΑΣ, που μετα την ολοκλήρωση της μεταφοράς τεχνογνωσίας, θα μπορεί αυτόνομα να παράγει ρουκέτες και πυραύλους.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα ότι η όλη συμπεριφορά της κοινοπραξίας ΜΙΜΑ – EDEPRO δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και η όλη διαδικασία είναι απόλυτα διαυγής.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι προτείναμε στον ΕΣ και συγκεκριμένα στο Πυροβολικό μια φθηνή και έξυπνη λύση για να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του, με συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους, με δωρεάν παροχές για δοκιμές πεδίου και παράλληλα μεταφορά τεχνογνωσίας και παροχή έργου στα ΕΑΣ δίνοντας τους την ευκαιρία ακόμη για προοπτικές εξαγωγών σε τρίτες χώρες και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την επιβίωσή τους..

BMP1 ΕΑΣ (Μανδρα)

Με την ευκαιρία αυτή και σχετικά με προηγούμενο σας δημοσίευμα που αμφισβήτησε το έργο μας με τα BMP1 στο εργοστάσιο της Μάνδρας, τον ΕΑΣ, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι εάν και το έργο αυτό ξεκίνησε σε μια περίοδο με «lock down», «COVID» και κλειστά σύνορα, ολοκληρώνουμε τα πιλοτικά οχήματα, σε συνεργασία με τα ΕΑΣ και κανένα άλλο «ξένο οίκο». Η Excalibur Army δεν έχει καμία συμμετοχή σ ’αυτό το έργο πάρα της πληροφορίες που σας έχουν δώσει.

Κατόπιν, της  δωρεάς των BMP1 στην Αίγυπτο, βγήκε διαγωνισμός για ανακατασκευή των BMP1. Αυτό θα μπορούσε να το προμηθευτεί οποιαδήποτε εταιρεία από τους ΑΚΑΜ των πρεσβειών σε όλο τον κόσμο. Το κέρδισε η ΜΙΜΑ. Αρχικά θα γινόταν το έργο στην ΕΛΒΟ που δυστυχώς κάποιοι αποφάσισαν να την πουλήσουν για την ίδια αξία που θα μας χρέωνε σε εργατοώρες. Ακολούθως, υποχρεωθήκαμε με τα δικά μας έξοδα να τα μεταφέρουμε στην Μάνδρα.  Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν είναι το μόνο ενεργό έργο που έχουμε στην Αίγυπτο.

Εδώ θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι δεν είχαμε καμία δέσμευση με τους Αιγυπτίους να εκτελεστεί το έργο στην Ελλάδα. Μάλιστα, με τις καθυστερήσεις που υπήρχαν, οι ίδιοι μας προτείναν να μετακινήσουμε την εκτέλεση του έργου σε γειτονική χωρά το οποίο αρνηθήκαμε. Εμείς σαν ιατρεία επιμείναμε, παραβλέποντας τα προβλήματα που θα ακολουθούσαν.

Επίσης, να σας ενημερώσουμε ότι με δικιά μας πρωτοβουλία, εντάξαμε το σύστημα WISPR της INTRACOM μέσα στα BMP1 χωρίς να το απαιτεί η σύμβαση που θα δοκιμαστεί στην Αίγυπτο για πιθανή αγορά του.

EXCALIBUR ARMY HELLAS

Η EXCALIBUR ARMY HELLAS δημιουργήθηκε από συνεταιρισμό της ΜΙΜΑ με την EXCALIBUR ARMY. Οι δραστηριότητες μας ειδικεύονται στις ανακατασκευές και αναβαθμίσεις συστήματα του ανατολικού μπλοκ.

Κατόπιν απαίτησης του ΓΕΣ παρουσιάσαμε το RM70 VAMPIR στην Αλεξανδρούπολη. Η αξιολόγηση του οχήματος ήταν αρίστη. Και πάλι εδώ, καλέσαμε να συμμετέχουν τα ΕΑΣ, την INTRACOM DEFENSE, και άλλες εταιρείες για προκατασκευαστικά έργα και υποσυστήματα. Όλο αυτό έγινε με δικά μας έξοδα και χωρίς καμία δέσμευση από το ΓΕΣ. Υπολογίζουμε, αν προχωρήσει το έργο η εγχωρία αμυντική βιομηχανία θα έχει συμμετοχή άνω του 30-40%.

105MM Αίγυπτου

Πάλι εδώ έχετε λάθος πληροφόρηση. Γράφετε, « ΕΑΣ και υπουργείου Αμύνης της Αιγύπτου, συνήφθη “με τη συμμετοχή διαμεσολαβητικής εταιρίας“». Η διαμεσολαβητική εταιρία είναι Αιγυπτιακή η οποία αντιπροσωπεύει τα ΕΑΣ στην Αίγυπτο. Οι εταιρείες μας που αναφέραμε πιο πάνω, δεν έχουν ουδεμιά εμπλοκή στην σύμβαση με την Αίγυπτο για το συγκεκριμένο έργο! Παρακαλώ να το ανακαλέσετε από το άρθρο σας. Η ΜΙΜΑ δεν αντιπροσωπεύει καμία εταιρεία, και δεν μεσολαβεί. Δεν είμαστε μεσάζοντες, και εκεί που συμμετέχουμε, συμμετέχουμε ενεργά, είτε στην μεταφορά τεχνογνωσίας, στην εργολαβία, στις επενδύσεις και με δικό μας προσωπικό

Κλείνοντας, έχουμε ενημερωθεί ότι σε πολλά από τα άρθρα σας εκφράζετε το παράπονο, της μη συμμετοχής της εγχωρίας αμυντικής βιομηχανίας. Ιδού η Ρόδος!!  Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα άρθρα σας για την εταιρεία μας είναι καθοδηγούμενα. Πιστεύουμε απλά ότι είναι λάθος η πληροφορίες που σας δίνουν μερικοί για σκοπούς εντυπωσιασμού.

Πάντως, ευχαριστούμε που μας κρίνετε ως ικανούς στρατηγικούς επενδυτές για τα ΕΑΣ. Ελπίζουμε στο μέλλον να φέρουμε αλλά έργα συμπαραγωγής στα ΕΑΣ που έχουν πολλές προοπτικές. Φτάνει αν αλλάξει η μεταχείριση τους σαν εργαλείο της κάθε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Μετά τα παραπάνω παρακαλούμε πολύ για την εκ μέρους σας αποκατάσταση της αλήθειας όσον αφορά τα δύο αυτά επίμαχα άρθρα και δηλώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία προκειμένου οι αναγνώστες σας να τυγχάνουν έγκυρης πληροφόρησης.

Επιφυλασσόμενοι παντός νόμιμου δικαιώματος μας.

Με εκτίμηση

Εμμανουήλ Δημητριάδης

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button