Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποκάλυψη: Ρωσικά υποβρύχια «Lada» δρουν ανενόχλητα μέσα στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας

Ακούγεται σαν ψυχροπολεμικό σενάριο αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», πρόκειται για μια ρεαλιστική απειλή η οποία υπονομεύει ευθέως την Εθνική Ασφάλεια της Βρετανίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλύπτεται ότι υποβρύχια κλάσης “Lada” του Ρωσικού Ναυτικού (πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση της κλάσης “Kilo”), έχουν διεισδύσει κατ επανάληψη μέσα στα βρετανικά χωρικά ύδατα και μάλιστα υπάρχουν υψηλές πιθανότητες – εκτός από την παραδοσιακή παρακολούθηση των κινήσεων του Royal Navy – να έχουν πραγματοποιηθεί και ενέργειες υποκλοπών σε υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών!

Επικαλούμενη πηγές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η ρωσική πλευρά, χρησιμοποιεί πλέον σε επιχειρήσεις τα νέα και εξαιρετικά αθόρυβα ντιζελοκίνητα υποβρύχια Project 636, κωδικοποιημένα κατά ΝΑΤΟ ως «Κλάση Lada», τα οποία χαρακτηρίζονται ως μια απειλή για την βρετανική ασφάλεια καθώς φέρεται ότι είναι σε θέση να επιχειρήσουν ανεντόπιστα από τα υφιστάμενα μέσα εντοπισμού που διαθέτει το Βρετανικό Ναυτικό.

Μάλιστα τονίζεται η ανάγκη να βελτιωθούν – και μάλιστα γρήγορα – οι σχετικές ικανότητες καθώς η ρωσική πλευρά απολαμβάνει προβάδισμα χάρις τις επενδύσεις που έκανε τις προηγούμενες δύο δεκαετίες στην έρευνα και ανάπτυξη για την παραγωγή νέων υποβρυχίων που θεωρούνται σύμφωνα με πηγές του Royal Navy ως «εξαιρετικά ήσυχα».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης η αναφορά που έκανε ο νέος Αρχηγός του Royal Navy Ναύαρχος Tony Radakin ο οποίος στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ανέδειξε ως νέα σημαντική απειλή, την πιθανότητα «μελλοντικών συρράξεων μεταξύ κρατών» (state-on-state conflicts) με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στο Στόλο, προκειμένου να διατηρηθεί η «ελευθερία ελιγμών» στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού αλλά και να ενισχυθεί παράλληλα η ικανότητα πυρηνικής αποτροπής.

Συνέχεια έδωσε στο όλο ζήτημα η πρεσβεία της Μόσχας στο Λονδίνο, η οποία εξέδωσε σχετική δήλωση σύμφωνα με την οποία κατηγορεί τους Βρετανούς πολιτικούς και την στρατιωτική ηγεσία της Βρετανίας ότι «παράγουν μια τεχνητή κρίση, προκαλώντας φοβίες στο βρετανικό λαό για μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας»..

Φαίνεται όμως ότι πρόβλημα είναι υπαρκτό αν λάβει κανείς υπόψιν του την ανάπτυξη αεροσκαφών ΑΦΝΣ τύπου P-8 Poseidon του Ναυτικού των ΗΠΑ σε βάσεις στη Μ. Βρετανία αλλά και τις κατά καιρούς αναφορές ανώτατων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ – ιδίως τα τελευταία 2 χρόνια – σύμφωνα με τις οποίες, υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τις δυνατότητες που έχει αναπτύξει το Ρωσικό Ναυτικό στον τομέα των υποβρυχίων, επαναφέροντας επί της ουσίας μια απειλή που θεωρείτο μέχρι πρότινος ως μια “μακρινή ανάμνηση”..

Tags

Related Articles

Back to top button
Close