Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Προς την νέα φάση επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σημάδια “αντεπίθεσης” διακρίνονται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Ουκρανίας, η οποία από τις 24 Φεβρουαρίου αμύνεται έναντι των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Σε επίπεδο δηλώσεων, σε μήνυμα που απηύθυνε στις 11 Μαρτίου ο υπουργός Αμύνης Oleksii Reznikov, αφού περιέγραψε σε αδρές γραμμές την στρατιωτική κατάσταση, σημείωσε ότι παρά τον αριθμό των Ρώσων, αυτοί έχουν χάσει ήδη την πρωτοβουλία“. Η αναφορά, συμβαδίζει με την επιδειχθείσα σχετική αδράνεια, προφανώς για λόγους ανασυγκροτήσεως και σταθεροποιήσεως των ρωσικών δυνάμεων. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι Ουκρανοί διεξάγουν ενεργητική άμυνα και αντεπιτίθενται επιτυχώς σε όλες τις κατευθύνσεις“.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες ρωσικές μεραρχίες, όπως αυτή που επιτίθεται στο Χάρκοβο, υπονοώντας ότι έχουν φθαρεί σημαντικά και ετοιμάζονται για αντικατάσταση. Την επομένη, 12 Μαρτίου, όπως είδαμε, ο επικεφαλής Στρατιωτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης ανέφερε ότι 31 Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος του Ρωσικού Στρατού έχουν απολέσει πλέον την μαχητική τους ικανότητα.

Σε σημερινή του ανάρτηση στο Τwitter, ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, απευθύνοντας κάλεσμα στην διεθνή κοινότητα για αποστολή όπλων, σημείωσε ότι “Η Ουκρανία ανταποδίδει επιτυχώς” και εξειδίκευσε: Ιδιάζουσα επιλογή δράσης μας, ήταν να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές όταν θα έχει αποκρουστεί η αρχική επίθεση, ο εχθρός θα έχει αποθαρρυνθεί και ο πόλεμος θα εισέρχεται σε νέα φάση“. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, από τον υπουργό Εξωτερικών μάλιστα, πρέπει να αξιολογηθεί με μια κάποια μεγαλύτερη προσοχή.

Όλα αυτά, αποτελούν ενδείξεις τουλάχιστον μιας αυξανόμενης αυτοπεποιθήσεως των Ουκρανών, η οποία φαίνεται να έχει δημιουργηθεί από την επιτυχή αντίσταση που συμπληρώνει πλέον 20ήμερο, έναντι της ρωσικής υπερδύναμης. Διακρίνεται η απόφαση διατηρήσεως τουλάχιστον των χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων σε κατάσταση ικανή, όχι μόνο για παρατεταμένη άμυνα αλλά και για ανάλειψη πρωτοβουλίας σε κατάλληλο χρόνο και τόπο. Πράγματι, το τελευταίο διήμερο, υπήρξαν αναφορές για αντεπιθετικά εγχειρήματα ουκρανικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές, αδιευκρίνιστου βαθμού επιτυχίας φυσικά. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Πρόκειται για εγχειρήματα μικρής κλίμακος, με περιορισμένους τοπικούς Αντικειμενικούς Σκοπούς, που όμως λειτουργούν σε έναν βαθμό στην εξύψωση του ηθικού αλλά και στην πτώση του ηθικού του εχθρού. Ενδεικτικώς, στο Ιρπίν, σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εικόνα ελεύσεως των πολεμικών επιχειρήσεων σε σημείο καμπής, κατά μία έννοια, δίνουν και πληροφορίες σε διάφορα μέσα, που θέλουν ρωσικές δυνάμεις να έχουν περιέλθει σε κατάσταση άμυνας, εν αναμονή ενισχύσεων και ανεφοδιασμού. Το ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρατηρείται να δημιουργούν αμυντικά έργα, είναι αφενός αυτονόητο μέτρο, όσο και ένδειξη υπάρξεως πληροφοριών ή ενδείξεων περί επικειμένων αντεπιθετικών εγχειρημάτων των Ουκρανών.

Μπορεί να πει κανείς ότι και οι δύο πλευρές, τελούν τις τελευταίες ημέρες σε κατάσταση ανασυγκροτήσεως. Οι μεν Ουκρανοί, πιθανώς βρίσκονται στην φάση προπαρασκευαστικών ενεργειών για μεγαλύτερης κλίμακος αντεπιθετική δράση, οι δε Ρώσοι, έχοντας εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική ορμή τους, μεριμνούν για βελτίωση της επιμελητείας από την οποία δείχνουν να υποφέρουν οι δυνάμεις τους, και αποστολή ενισχύσεων για να ανοίξουν και πάλι την αυλαία. Τόσες ημέρες ανασυγκροτήσεως, παραπέμπουν σε αναμονή διαπιστώσεως των προθέσεων του αντιπάλου ή προετοιμασία αντιμετωπίσεως εκτιμώμενης αντεπιθέσεως των Ουκρανών. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές είναι σαφές ότι ετοιμάζονται για μια νέα φάση των επιχειρήσεων, στην οποία αναφέρθηκε όπως είπαμε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close