Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

APELLA: δημιουργία αεροπορικού κέντρου συντήρησης κι επισκευών MRO – Μια “μίνι ΕΑΒ” στον Αλμυρό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα φιλόδοξα σχέδια της ελληνικής ΑPELLA, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε στην διάρκεια της DEFEA 2023, επισκεπτόμενοι το περίπτερό της. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998, δραστηριοποιείται στον τομέα της συντηρήσεως και επισκευής αεροπορικών συσκευών και μερών, διαθέτοντας πιστοποίηση EASA Part-145. Στο φάσμα υπηρεσιών που παρέχονται, περιλαμβάνονται δομικές επισκευές και συγκολλήσεις, βαφή και μη καταστροφικοί έλεγχοι, καθώς και συντήρηση αεροπορικών εξαρτημάτων όπως τροχοί, φρένα, μπαταρίες, εκκινητήρες/ γεννήτριες συνεχούς ρεύματος κ.λπ. Υπάρχει επίσης ικανότητα κατασκευής ειδικών εργαλείων, αεροπορικού εξοπλισμού και κρηπιδωμάτων, με πιστοποίηση AS9100C.

Το σχέδιο όμως στο οποίο εργάζονται τα τελευταία έτη οι άνθρωποι της εταιρείας, είναι μία πολύ φιλόδοξη επένδυση για την δημιουργία Κέντρου Συντηρήσεως & Επισκευών (MRO) αεροπλάνων. Η επένδυση της τάξεως των 30-40 εκατ. €, προβλέπει την ανέγερση των σχετικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, σε ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων.

Σε απεικονίσεις που υπήρχαν διαθέσιμες στο περίπτερο της APELLA, φαινόταν ότι οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τρία μεγάλα υπόστεγα και όπως ελέχθη, ο όλος χώρος με την πίστα και τον διάδρομο, επαρκεί για την φιλοξενία μέχρι και 25 αεροπλάνων αερογραμμών. Η εγγύτητα του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, είναι σημαντικότατο πλεονέκτημα που αξιολογήθηκε από τα πρώτα κιόλας στάδια μελέτης του φιλόδοξου σχεδίου, αφού εκεί μπορούν να εξυπηρετούνται τα αεροπλάνα που θα έρχονται για επισκευή.

(ΣΔΒ 2023)

Πολύ σημαντική δυνατότητα του Κέντρου, θα είναι η ικανότητα κατασκευών αεροπορικού υλικού. Ένα από τα υπόστεγα, θα προσφέρει χώρους για να εγκατασταθούν οι σχετικές υποδομές. Στα φιλόδοξα σχέδια της APELLA, είναι η διεκδίκηση κατασκευαστικού έργου από διάφορες εταιρείες αεροναυπηγικής και αεροκινητήρων, ακόμη και από το F-35, την προμήθεια του οποίου έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΘΑ.

Για να καταστεί αντιληπτό το μέγεθος της επενδύσεως, αναφέρεται ότι η πρώτη εκτίμηση για το προσωπικό που θα απασχολείται, κάνει λόγο για 200 θέσεις εργασίας. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών, θα αφορά τεχνικό προσωπικό με υψηλό βαθμό ειδικεύσεως και δεξιοτήτων. Σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες προετοιμασίας της εκτάσεως όπου θα ανεγερθεί το MRO ενώ έχουν διευθετηθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση του έργου και η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, τοποθετείται στο 2027, με την εκτίμηση αυτή να αφορά την συντηρητική προσέγγιση.

Σύστημα Διοικήσεως M3NTOR της ALTUS για ταυτόχρονες επιχειρήσεις πολλαπλών UAV/drone

Tags

Related Articles

Back to top button
Close