Αναβαθμιση G3 και το νέο τυφέκιο μέσω ΣΔΙΤ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Δύο από τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακήρυξε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν αυτά που αφορούσαν την προμήθεια νέου τυφεκίου και οχήματος για τον Ελληνικό Στρατό. Για λόγους που ο καθένας μπορεί να υποθέσει, τα προγράμματα βαπτίσθηκαν “εθνικά”, παρόλο που αφορούσαν αγορά ξένων που απλώς θα συμπαραχθούν στην Ελλάδα όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Για διαφόρους λόγους, τα δύο αυτά προγράμματα μετατέθηκαν για αργότερα.
Στην παρούσα φάση, οι ενέργειες που εξετάζονται στους δύο συγκεκριμένους τομείς, είναι η ανάθεση ενός προγράμματος αναβαθμίσεως αριθμού υπαρχόντων τυφεκίων G3 με κόστος της τάξεως των 1.500 € ανά όπλο και οχημάτων Mercedes, με κόστος τάξεως 50.000 € ανά όχημα. Καθώς η “απόδοση” τέτοιων παρεμβάσεων είναι εκ των πραγμάτων πεπερασμένη, είναι σαφές ότι κύριος σκοπός της κυβερνήσεως είναι να ανατεθεί έργο στα κρατικά ΕΑΣ και την ιδιωτική ΕΛΒΟ.
Ως προς την αναβάθμιση του G3, τα ΕΑΣ θα αναλάβουν σύμβαση η οποία θα αφορά την αλλαγή απαρτίων όπως το κοντάκιο, ο χειροφυλακτήρας και ο αορτήρας, την εισαγωγή νέων στοιχείων όπως πρόσθετων λαβών και βάσεων προσαρμογής παρελκομένων, σε συνδυασμό με συνοδεύοντα παρελκόμενα (διόπτρα ταχείας σκοπεύσεως, τακτικός φακός). Σε μια δεύτερη προσέγγιση, το G3 μπορεί να αναβαθμισθεί με την ανάρτηση κάτω από την κάννη προσθαφαιρουμένου βομβιδοβόλου των 40 mm.
Τα κύρια στοιχεία του προγράμματος αναβαθμίσεως, αφορούν απάρτια και υλικά ξένων κατασκευαστών. Όπως έχει φανεί σε “πρωτότυπα” αναβαθμισμένων G3 που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες ευκαιρίες από τα ΕΑΣ, περιλαμβάνονται απάρτια (κοντάκιο, χειροφυλακτήρας) της σουηδικής εταιρείας Spurh AB και της ισραηλινής FAB Defense, η διόπτρα θα είναι πιθανώς της σουηδικής Aimpoint κ.ο.κ. Κατά μείζονα λόγο λοιπόν, το πρόγραμμα αναβαθμίσεως αφορά περιορισμένες παρεμβάσεις από τα ΕΑΣ και απλή υιοθέτηση έτοιμων προϊόντων ξένων εταιρειών με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμφωνίες δυνητικής συνεργασίας.
Επομένως, είναι σαφές ότι από την σύμβαση που θα αναλάβουν ως υπεργολάβος τα ΕΑΣ, ένα μεγάλο μέρος αν όχι το μεγαλύτερο των κονδυλίων, θα κατευθυνθεί σε ξένους προμηθευτές αφού στα προϊόντα αυτών θα στηριχθεί η αναβάθμιση των G3.
ΣΔΙΤ για το νέο τυφέκιο
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το μεγάλο πρόγραμμα που έχει δρομολογηθεί για την προμήθεια νέου τυφεκίου, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεως Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Βεβαίως οι κυβερνητικοί προβάλουν την νέα πνοή που θα δοθεί στα ΕΑΣ από το πρόγραμμα. Τα ΕΑΣ θα αναλάβουν σύμβαση ως υπεργολάβος, για να εξαγοράσουν από ξένη εταιρεία δικαιώματα συμπαραγωγής του όπλου. Όμως η παραγωγή δεν θα στηριχθεί αποκλειστικώς στο εργοστάσιο του Αιγίου. Στο ΣΔΙΤ αναμένεται να εμπλακούν εμμέσως ή αμέσως δύο τουλάχιστον μέρη από τον ιδιωτικό τομέα.
Το πρώτο είναι η ΟΝΕΧ. Η εταιρεία ήδη συνεργάζεται με τα ΕΑΣ, έχοντας αναλάβει να εξεύρει εξειδικευμένο προσωπικό που αυτή την στιγμή λείπει από την κρατική εταιρεία. Καθώς η αποχώρηση εργαζομένων με μετάταξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δημιουργεί κενά που προκαλούν πρόβλημα στην ομαλή υλοποίηση ακόμη και τρεχόντων έργων, η εταιρεία προέβη σε ανάθεση συμβάσεως στην ΟΝΕΧ και σήμερα περί τα 60 άτομα που προσελήφθησαν από αυτήν, εργάζονται με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου στα εργοστάσια των ΕΑΣ. Η ΟΝΕΧ προσμένει να συνεχιστεί η συνεργασία σε βάθος ετών και με πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμβασιούχων, όταν ανατεθεί στα ΕΑΣ το μεγάλο έργο του νέου τυφεκίου.
Καθώς από την πρώτη στιγμή κυβερνητικές διαρροές στα διάφορα μέσα προϊδέαζαν για επιλογή του ισραηλινού τυφεκίου Tavor και όπως είχαμε αναλύσει πρόθεση εξαρχής ήταν η κατασκευή του τυφεκίου στην (υπό ιδιωτικοποίηση εκείνη την περίοδο) ΕΛΒΟ, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι το σχέδιο εξακολουθεί να υφίσταται όπως συνελήφθη. Στον έλεγχο της ΕΛΒΟ συμμετέχει ο ισραηλινός όμιλος SK Group, στον οποίο περιλαμβάνεται η ισραηλινή IWI, επομένως η ΣΔΙΤ με τα ΕΑΣ μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ως άλλο μέρος θα έχει την ΕΛΒΟ, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα υλοποιηθεί μέρος του έργου (που θα αφαιρεθεί από το εργοστάσιο Αιγίου).
Βεβαίως το ΓΕΣ έλαβε εντολή και προέβη σε διαδικασία αξιολογήσεως υποψηφίων όπλων…
Όλα αυτά ενισχύουν την εντύπωση ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για τα εν λόγω προγράμματα, εξυπηρετούν πρωτίστως άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα πλην ΕΑΣ. Η σπατάλη εκατοντάδων εκατομμυρίων, θα καταλήξει κατά βάση σε ξένες εταιρείες ενώ νέο προϊόν δεν αναπτύσσεται εγχωρίως. Πρόκειται περί σπατάλης καθώς η κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποιείται από τους αρμοδίους προσχηματικώς, όπως δείχνει άλλωστε και η απαίτηση του ΓΕΣ περί νέου τυφεκίου, το οποίο προδιαγράφεται στο διαμέτρημα 7,62 mm, δηλαδή το ίδιο με του τυφεκίου G3. Καθώς άπαντες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν στις αποθήκες εκατοντάδες χιλιάδες G3 ολοκαίνουργια ή με πολύ ελαφρά χρήση, ενώ ορισμένα μάλιστα πρόκειται να αναβαθμιστούν, η αντικατάστασή τους από νέο τυφέκιο ιδίου διαμετρήματος, δεν εξυπηρετεί κάποια δραστική μεταβολή ως προς τα επιχειρησιακά δεδομένα.