Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή Γενικού Διευθυντού ΓΔΑΕΕ. Και λοιπόν;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος ε.α., κατόπιν προσκλήσεως του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, τον ενημέρωσε σήμερα αναλυτικά για το έργο που έχει γίνει“. Κατά την συνάντηση, ο πτέραρχος αποδέχθηκε την πρόταση του ΥΕΘΑ να αναλάβει την θέση Συνδέσμου ΥΠΕΘΑ με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ) επί θεμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραμμάτων μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).

Αυθημερόν, ο ΥΕΘΑ αποφάσισε και όρισε στην θέση του γενικού διευθυντού ΓΔΑΕΕ τον Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, ΠΝ.

Δεν υπάρχει εχέφρον άτομο που να μην πιστεύει ότι σε τέτοιες θέσεις ευθύνης, οι τοποθετούμενοι δεν επιδιώκουν το καλύτερο. Δεν επιδιώκουν δηλαδή να αφήσουν έργο και μια καλή υστεροφημία. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό, όπως διαπιστώθηκε τα τελευταία αρκετά χρόνια, από το αν η κυβέρνηση αφιερώνει πόρους για εξοπλισμούς. Εάν δεν το κάνει, τότε δεν υπάρχει και κάποιο ιδιαίτερο έργο να “δείξει” η ΓΔΑΕΕ και οι άνθρωποί της.

Από αυτή την άποψη, ο Πτέραρχος Λάγιος είχε την τύχη να επιλεγεί από μια κυβέρνηση η οποία επέδειξε αυξημένη δραστηριότητα στο κομμάτι των εξοπλισμών. Το αποτέλεσμα ήταν στο διάστημα της θητείας του στο τιμόνι της ΓΔΑΕΕ, να συμβασιοποιηθούν μια σειρά σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων: “επαναδιαπραγμάτευση” SSA προγράμματος F-16V, FOS Mirage 2000 με Γαλλία, μη επανδρωμένα Heron από Ισραήλ, MH-60R και FOS S-70B από ΗΠΑ, Rafale από Γαλλία, Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων με το Ισραήλ, για να περιορισθούμε στις κυριότερες.

Αυτά τα γνωρίζει καλώς η κοινή γνώμη, τουλάχιστον η μερίδα πολιτών που ενδιαφέρεται στοιχειωδώς για τον συγκεκριμένο τομέα. Και ασφαλώς πολύ καλύτερα τα γνωρίζει ο ΥΕΘΑ. Αυτό όμως είναι μόνο η ΓΔΑΕΕ;

Έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, ότι ποτέ δεν γίνεται ή τουλάχιστον δεν ανακοινώνεται ένας επίσημος απολογισμός από τους απερχομένους επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, όπως ποτέ δεν ανακοινώνεται μια επίσημη εξαγγελία στόχων σε ετήσια βάση. Είναι επειδή η ΓΔΑΕΕ επί της ουσίας δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια δομή του κρατικού μηχανισμού απλού διεκπεραιωτικού χαρακτήρος; Για να προχωρά δηλαδή απλώς και να υλοποιεί τις διαδικασίες καταρτίσεως διαγωνιστικών διαδικασιών;

Απολογισμός – εξαγγελία στόχων Αμυντικής Βιομηχανίας Τουρκίας (Ωχαδερφέ…)

Ο τίτλος της ΓΔΑΕΕ, αναφέρεται και σε “Αμυντικές Επενδύσεις”. Ποιες είναι αυτές; Πέρα δηλαδή από τις συμβάσεις που υπογράφονται για προμήθειες, ποιό είναι τα αποτελέσματα στα πεδία της καταρτίσεως εθνικής στρατηγικής για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, της θεσπίσεως στόχων προς υλοποίηση και της εκπονήσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων που να υπηρετούν τα προηγούμενα; Είναι μόνο η “τυπική” διαδικασία των “ανταλλαγμάτων”, τα παλαιά Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, από υπογραφείσες συμβάσεις προμήθειας, που διαπραγματεύεται η ΓΔΑΕΕ; Ε λοιπόν, ακόμη και σε αυτό, ένας πρόχειρος απολογισμός, δεν έχει να δείξει και πάρα πολλά για το πρόσφατο αρκετά δραστήριο παρελθόν. Επιγραμματικώς, για τις ανατεθείσες συμβάσεις προμήθειας μείζονος υλικού και όχι υπηρεσιών, μισθώσεως ή FOS, επιτεύχθηκε:

  • “Ανταλλάγματα” από προμήθεια 7 ελικοπτέρων MH-60R ύψους 465 εκατ. € = 0.
  • “Ανταλλάγματα” από προμήθεια 18 μαχητικών Rafale ύψους 2,5 δισ. € = 0.

Προμήθειες ύψους 3 δισ. € με μηδενικές βιομηχανικές επιστροφές, είναι εντυπωσιακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.

Που ήταν η ΓΔΑΕΕ σε αυτές τις περιπτώσεις;

Η ΓΔΑΕΕ; Ή μήπως καλύτερα, για να είμαστε δίκαιοι, το κράτος;

Περνώντας στο πεδίο των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την τελευταία περίοδο η ΓΔΑΕΕ ενεπλάκη ενεργώς στην υπόθεση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Βιομηχανική Ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Program – EDIDP). Ένα πεδίο στο οποίο όπως έχουμε γράψει, περίπου “υποχρεώθηκε” να ακολουθήσει η κυβέρνηση, εφόσον στην χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών συμμετέχει η χώρα ως κράτος – μέλος της ΕΕ. Εφόσον εδώ “υπήρχε” το κράτος, δραστηριοποιήθηκε και η ΓΔΑΕΕ με τα σχετικά θετικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πέρυσι από τον ΥΕΘΑ.

“Καμπανάκι” ΣΕΚΠΥ για Αμυντική Βιομηχανία… (“εις ώτα μη ακοώντων”)

Σε αυτά όμως, εξαντλούνται οι αναπτυξιακές προσπάθειες; Τι πόρους για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης αφιερώνει η κυβέρνηση ώστε να αναλάβει η ΓΔΑΕΕ και να χειρισθεί σχετικές εθνικές διαγωνιστικές διαδικασίες που θα αποδώσουν χειροπιαστό αποτέλεσμα – προϊόν για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία; Τι έγινε σε αυτό το πεδίο το τελευταίο διάστημα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπραξε κάτι τέτοιο η ΓΔΑΕΕ; Εξαγγέλθηκε κάποιος αναπτυξιακός στόχος, επί του οποίου εργάστηκε η ΓΔΑΕΕ; Η απουσία ανακοινώσεων και κάποιου απολογισμού από τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή, μήπως παραπέμπει ως αποτέλεσμα στο ΜΗΔΕΝ;

Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι όσο καλό και αν είναι το προσωπικό της ΓΔΑΕΕ, εάν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις που να ευνοούν δραστική παρουσίαση έργου πέραν των τυπικών διαδικασιών διεκπεραιωτικού χαρακτήρος, δεν θα υπάρχει κεφαλαιοποίηση πρωτοβουλιών και κόπων. Εάν το πλαίσιο της δομής στην οποία ενεργεί η ΓΔΑΕΕ δεν επιτρέπει τίποτα παραπάνω, δεν θα υπάρχει μεγιστοποίηση του αποτελέσματος στο κεφάλαιο των “Αμυντικών Επενδύσεων” και της ανάπτυξης της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η ΓΔΑΕΕ ανήκει σε ένα υπουργείο αιχμής, του οποίου όμως ο πυρήνας ενδιαφέροντος δεν είναι η Ανάπτυξη της οικονομικής και βιομηχανικής βάσεως της χώρας. Το ΥΠΕΘΑ έχει σαφή Αποστολή. Ούτε όμως το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης, διακρίνονται από ιδιαίτερες επιδόσεις και αποτελέσματα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Τα “συναρμόδια” υπουργεία αποδεικνύονται διαχρονικώς αναποτελεσματικά στο να δώσουν θετικό – αναπτυξιακό πρόσημο στις σοβαρές εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. 

Η ΓΔΑΕΕ έχει πεπερασμένες δυνατότητες ως φορέας του ΥΠΕΘΑ. Απαιτείται ένας νέος κρατικός φορέας με δικό του προϋπολογισμό και πλήρη αρμοδιότητα, που θα συγκεράσει τις αμυντικές ανάγκες με την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την Εθνική Οικονομία. Ένα Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι η λύση που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ξένες χώρες και έχει προταθεί ουκ ολίγες φορές και στην χώρα μας από θεσμικά και μη πρόσωπα.

Καλή επιτυχία στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή στα νέα του καθήκοντα, όπως και στον διάδοχό του.

Τί μακέτες όπλων έχουν στα γραφεία της ΓΔΑΕΕ;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close