Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

WSJ: «Αυξημένη χρήση ελληνικών εγκαταστάσεων από τις Ε.Δ των ΗΠΑ»

Την επικείμενη εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και Ελλάδας η οποία εξετάστηκε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών Αποστολάκη – Ντάνφορντ στην Αθήνα, επιβεβαιώνει με δημοσίευμα της, η έγκυρη εφημερίδα Wall Street Journal.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εξετάζεται η χρήση περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, σηματοδοτώντας πιθανή κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία. Η απόφαση αυτή δικαιολογείται καθώς «Υπάρχουν τόσο γεωποπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τις Ε.Δ των ΗΠΑ».

Επιπλέον επισημαίνεται ως ιδανική, η θέση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή εκπαίδευσης αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία επιδιώκεται να επεκταθεί με «εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση».

Διευκρινίζεται πάντως ότι ο χαρακτήρας της παραμονής αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, δεν επιδιώκεται να έχει μόνιμο χαρακτήρα ενώ γίνεται και αναφορά για την βάση του Ιντσιρλίκ. Η βάση αυτή η οποία χρησιμοποιείται εντατικά επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θεώρηση όσον αφορά τη γεωστρατηγική της βαρύτητα (συγκριτικά με την αξιοποίηση βάσεων στην Ελλάδα ως εναλλακτική λύση). Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών πόρων δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση ή αντιστάθμιση των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία».

Φαίνεται λοιπόν ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να διατηρήσει σε χρήση τη βάση του Ιντσιρλίκ παρά την αρνητική εξέλιξη των σχέσεων με την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι υπάρχουν ανησυχίες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ελλάδα για τον γεωστρατηγικό «προσανατολισμό» της Τουρκίας.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο ενώ υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν «ευκαιρίες» λόγω της εγγύτητας της χώρας μας, με επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.

Πάντως ανεξάρτητα των όσων αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, εκτίμηση όσων γνωρίζουν τη φύση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, αποτελεί ότι η επέκταση συνεργασίας εντοπίζεται τόσο στην κοινή συνεκπαίδευση αεροπορικών μονάδων, όσο και στην εντατικοποίηση της συνεκπαίδευσης με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOF) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κλιμάκια των SEALS όσο και Ομάδες Special Forces με έδρα την Ευρώπη.

Παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας-ΗΠΑ με την λειτουργία του Special Operations Command and Control Element (SOCCE) στο ΚΕΝΑΠ.

Τέλος αναμένεται η ενίσχυση των δυνατοτήτων στους τομείς της συλλογής, επεξεργασίας και διανομής πληροφοριών, στις νατοϊκές ασκήσεις και επιχειρήσεις καθώς και στη συνεκπαίδευση μονάδων του ΠΝ με αντίστοιχες του USN.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close