Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Απολογισμός – εξαγγελία στόχων Αμυντικής Βιομηχανίας Τουρκίας (Ωχαδερφέ…)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Είναι καθιερωμένη διαδικασία στην Τουρκία, στην λήξη κάθε έτους και στην αρχή του επομένου, να γίνεται απολογισμός των επιτευγμάτων της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική, στηριζόμενη σε μακροχρόνιο προγραμματισμό και στρατηγική. Έναν τέτοιο απολογισμό και τους στόχους για το 2021, έκανε στις 11 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας (χαρτοφυλάκιο ανάλογο με υφυπουργείο) Ισμαήλ Ντεμίρ.

Εντός του 2021 θα αρχίσουν οι παραδόσεις των αναβαθμισμένων επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 Φάσης 2. Δεν πρόκειται για προμήθεια επιπλέον αριθμού αλλά για παράδοση της δεύτερης παρτίδος που αφορούσε ελικόπτερα Τ129 με επιπλέον ηλεκτρονικά συστήματα αυτοπροστασίας (παρεμβολέα, RWR, LRW) και νέο σταθμό ασυρμάτου V/UHF τύπου 9681.

Θα παραδοθεί επίσης το πρώτο οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος τύπου Akinci, κατασκευής της ιδιωτικής Baykar ενώ σε μαζική παραγωγή θα τεθεί το ανάλογο Aksungur της Τurkish Aerospace (απτή ένδειξη ισότιμης υποστηρίξεως ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών στο ίδιο αντικείμενο). Τα δύο ΜΕΑ που πέταξαν στην διάρκεια του προηγουμένου έτους, θα μπορούν να μεταφέρουν όχι μόνο μεγαλύτερο φορτίο όπλων εν σχέσει με τα σημερινά Anka και Bayraktar αλλά και άλλων κατηγοριών και υψηλών επιδόσεων (πύραυλοι αέρος-αέρος βραχέως και μέσου βεληνεκούς, πύραυλου πλεύσεως μακρού πλήγματος, κατευθυνόμενες βόμβες κ.λπ.). Επιπλέον, αυτή η νέα γενιά ΜΕΑ, ενσωματώνει τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης στους αισθητήρες, επαυξάνοντας την ικανότητα δράσεως ανεξαρτήτως υποστηρίξεως GPS.

Το αυτοκινούμενο πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Hisar-A+ θα συνεχίσει να παραδίδεται στον Τουρκικό Στρατό ενώ είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν οι δοκιμές του αναλόγου συστήματος μέσου βεληνεκούς Hisar-O+, που θα είναι έτοιμο να τεθεί και αυτό σε υπηρεσία.

Εντός του έτους θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ο πετρελαιοκινητήρας Batu για άρματα μάχης, που αναπτύσσεται με ιταλική τεχνογνωσία για να εφοδιάσει το άρμα Altay. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί το πρώτο πρωτότυπο του συγκροτήματος ισχύος και μετάδοσης κίνησης Utku που αναπτύχθηκε για τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην διάρκεια του 2021 επίσης, θα λάβουν χώρα οι αρχικές παραδόσεις του εγχωρίου πυραύλου επιφανείας – επιφανείας Atmaca, της εγχώριας τορπίλης βαρέως τύπου Akya και του φορητού αντιαρματικού πυραύλου βραχέως βεληνεκούς Karaok, βεληνεκούς πλέον των 1.000 μέτρων. Ο Τουρκικός Στρατός αναμένεται να παραλάβει και τα πρώτα μη επανδρωμένα οχήματα ελαφράς κατηγορίας, με σταθεροποιημένη τηλεχειριζόμενη εξέδρα οπλισμού που θα φέρει βαρύ πολυβόλο 12,7 mm συζευγμένο με ηλεκτροπτικό σύνολο.

Εμβληματική σημασία έχει η παράδοση στο Τουρκικό Ναυτικό του πλοίου αμφιβίων επιχειρήσεων πολλαπλού ρόλου ANADOLU (L400) συνοδευόμενη από την παράδοση της πρώτης εγχώριας σχεδιάσεως φρεγάτας κλάσης Ι.  

Tags

Related Articles

Back to top button
Close