Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αλλαγή διοικήσεως στην ΔΕΠ – Άνω των 14.000 ωρών πλεύσεως στο Αιγαίο το 2023

Rheinmetall Lynx

Πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου, παρουσία του ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στον Αντιστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη.

Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Διοικητή ΔΕΠ

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου,

Κατόπιν σχετικής αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στον καταξιωμένο συνάδελφο Αντιστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη.

Πρώτιστο καθήκον μου να υποκλιθώ αποτίοντας τον προσήκοντα σεβασμό ενώπιον του Παριστάμενου Ιερού Κειμηλίου της Πολεμικής Σημαίας του Ιερού Λόχου καθώς και στις Πολεμικές Σημαίες των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η επιλογή μου να ηγηθώ την πλέον πολυσχιδή και σύνθετη επιχειρησιακά διακλαδική Μείζονα Διοίκηση, η οποία οργανώθηκε υλοποιώντας το όραμα μετεξέλιξης πλειάδας Αξιωματικών Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και το οποίο υλοποίησε οργανωτικά, διοικητικά, επιχειρησιακά αλλά και λειτουργικά ο προκάτοχός μου, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι, η ιστορική πορεία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και η βαριά παρακαταθήκη των Ειδικών Δυνάμεων, υπέχουν σήμερα αλλά και στο μέλλον περισσότερο από ποτέ κομβικό επιχειρησιακό ρόλο.

Την ανάθεση αυτής της βαριάς και σημαίνουσας ιστορικής κληρονομιάς και εν εξελίξει αναδιοργάνωσης, οι προκάτοχοι μου, Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τζιτζικώστας και ο Επίτιμος Επιθεωρητής Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, έθεσαν σε μένα ως προμετωπίδα και ιδεολογικό θεμέλιο για όλες τις μελλοντικές Διοικήσεις. Ως εκ τούτου η συνέχιση της στοχοθεσίας, για τη Διοίκησή μου αποτελούσε «εκ των ων ουκ άνευ» πρώτη προτεραιότητα, με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος και απαιτεί αποφάσεις «εν τόπω και χρόνω», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ένδοξο παρελθόν των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Με εξομολογητική διάθεση θα ήθελα σήμερα μετά από ένα χρόνο να δηλώσω ενώπιόν σας ότι η τιμητική επιλογή να διοικήσω την αιχμή του δόρατος των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και η πρόσφατη επιλογή μου για την νέα μου θέση αποτελεί την μέγιστη τιμή, για το επιτελεσθέν έργο το οποίο όλοι εσείς υλοποιήσατε αθόρυβα, μεθοδικά μα πάνω από όλα με πατριωτικές διόπτρες, ΠΑΝΤΟΤΕ υπό την συνεχή και άοκνη διοικητική καθοδήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κων/νου Φλώρου.

Σε αυτήν την διαδρομή κληθήκαμε να ολοκληρώσουμε την εκ θεμελίων αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Μία διαδρομή δύσκολη και ανηφορική, γιατί έπρεπε να αλλάξουμε και να εξελιχθούμε, ακολουθώντας τις οργανωτικές και τεχνολογικές επιταγές, σχετικά με τις νέες απειλές που επιβάλλει η νέα εποχή για τις Ειδικές Δυνάμεις και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, και τους τρόπους αντιμετώπισής τους εν πολλοίς και με υβριδικές μεθόδους κάτω από το κατώφλι του πολέμου.

Μια εποχή, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις απαιτούν την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Όσοι όμως έχουμε υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων γνωρίζουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα και ευθυνοφόρα καθήκοντα.

Και διά της ημερησίας διαταγής αυτής θα ήθελα με τον προσήκοντα σεβασμό, σε όλη την ιστορική διαδρομή του παρόντος και του μέλλοντος των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, να απευθύνω διά της νέας μου αλλά και τις προγενέστερης θεσμικής μου θέσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον οραματιστή Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος χωρίς «αν» και «αλλά», πραγμάτωσε με το βέλτιστο τρόπο το όραμα χιλιάδων στελεχών που επελέγησαν να υπηρετήσουν για τις επόμενες δεκαετίες στην οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, προσφέροντας στη Πατρίδα το καλύτερο ποιοτικά ανθρώπινο δυναμικό με την πλέον σύγχρονη οργανωτική διάταξη και τα πιο αξιόλογα επιχειρησιακά οπλικά συστήματα.

Με την ανάληψη της διοίκησης, είχα δηλώσει ενώπιόν σας ότι θα καταβάλω κάθε ικμάδα των δυνάμεών μου προκειμένου να ανταποκριθώ στις υψηλές προσδοκίες της επιλογής μου. Από την πρώτη λοιπόν στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα Διοικητού έθεσα ως προτεραιότητα την άμεση, αλλά ομαλή, μετάβαση της ΔΕΠ στο νέο μοντέλο Διοίκησης και Ελέγχου και την υλοποίηση της στοχοθεσίας του ΓΕΕΘΑ. Με γρήγορο και σταθερό βηματισμό καταφέραμε να έχουμε σήμερα μία σύγχρονη δομή με διακλαδικές Ειδικές Δυνάμεις και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ, οι οποίες δύναται να επιχειρήσουν επ’ ωφελεία της Πατρίδας μας, της Συμμαχίας, αλλά και λοιπών συμμάχων όπου και όποτε απαιτηθεί. Εναρμονιζόμενοι πλήρως με τα πλέον σύγχρονα δυτικά πρότυπα. Μετρήσιμα αποτελέσματα που προέκυψαν από τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο.

Άνδρες και Γυναίκες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου,

Οι διαμορφωθείσες γεωπολιτικές εξελίξεις, το γεωστρατηγικό περιβάλλον ρευστότητος, τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων και οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτάσσουν από όλους εσάς να συνεχίσετε να εκπαιδεύστε, να εξελίσσεστε και να κάνετε κάθε μέρα ένα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ», επί τα βελτίω που θα φέρει την νίκη έναντι οποιουδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας ανεξαρτησία. Εσείς είστε η πρώτη, ταχεία και άμεση αντίδραση σε κάθε πρόκληση και κάθε απειλή, σε κάθε πεδίο επιχειρήσεων και είμαι πολύ περήφανος για όλους σας, για το καθαρό βλέμμα σας, τη ψυχή, τη λεβεντιά αλλά πάνω από όλα για το φιλότιμό σας. Συνεχίστε να εκτελείτε το έργο και την αποστολή σας, όπως ακριβώς κάνουμε όλοι όσοι επιλέξαμε να φυλάμε Θερμοπύλες υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας.

Στον νέο σας Διοικητή, τον άξιο, εκλεκτό και καταξιωμένο συνάδελφο Αντιστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη εύχομαι κάθε επιτυχία, υγεία, δύναμη και η Υπέρμαχος Στρατηγός, Υπεραγία Θεοτόκος, να τον έχει υπό την σκέπη Της. Σας προτρέπω να τον στηρίξετε στο δύσκολο και απαιτητικό του έργο, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο και την ίδια ακριβώς ενεργητικότητα, που αντίκρυζα κάθε φορά στα πρόσωπά σας.

Κλείνοντας, εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος να είναι προστάτες μας και να χαρίζουν σε όλους Υγεία και δύναμη, ούτως ώστε να φέρουμε εις πέρας με πάθος και όραμα την εξόχως τιμητική αποστολή μας.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω το Έθνος!

Ζήτω η Ελλάς!

Ζήτω η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου!

Ο νέος διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης

Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Διοικητή ΔΕΠ

            Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Επαγγελματίες Οπλίτες και Οπλίτες θητείας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.  Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αναλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, διαδεχόμενος τον σεβαστό Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

            Μόνο τιμή μπορεί να αισθανθεί ένας Αξιωματικός, όταν η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία αποφασίζει να του εμπιστευθεί τη διοίκηση του συνόλου των Σχηματισμών και Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, Ειδικών Επιχειρήσεων και μάλιστα ως διάδοχος και συνεχιστής του έργου του νέου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

            Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου, πρωτίστως υποκλίνομαι με σεβασμό, τιμή και υπερηφάνεια στις Πολεμικές μας Σημαίες και αποτίω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους και ηρωικώς πεσόντες νεκρούς μας κατά τους αναρίθμητους αγώνες του Έθνους αλλά και τους εν ειρήνη πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

            Είναι φανερό, ότι διανύουμε μία περίοδο, στην οποία το γενικότερο γεωστρατηγικό περιβάλλον και ιδιαίτερα αυτό της ευρύτερης περιοχής της πατρίδας μας, χαρακτηρίζεται σταθερά από αστάθεια, προκλητικότητα και έντονη διάθεση αμφισβήτησης των μέχρι τώρα δεδομένων, με οποιοδήποτε κόστος. 

            Στο πλαίσιο αυτό, η δημιουργία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, αποτέλεσε ένα ιστορικό άλμα στο μέλλον, αποδεικνύοντας ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές των ζωντανών για πάντα θρύλων του «Ιερού Λόχου», η σημαία των οποίων, παρούσα και σήμερα, μας εμπνέει και μας κατευθύνει με το άγρυπνο βλέμμα της.

            Η συγκρότηση αυτή σχεδιάσθηκε και πραγματοποιήθηκε, με σκοπό τη δημιουργία Ειδικών Δυνάμεων, Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ευέλικτων, με υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας, ενσωματωμένες νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, ικανές να διεξάγουν επιχειρήσεις, υπό ενιαία διοίκηση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όχι μόνο επειδή το λέμε εμείς, σε εθνικό επίπεδο, αλλά επειδή το πιστοποιούν οι πλέον αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, σε διεθνές επίπεδο.

            Οι Σχηματισμοί και οι Μονάδες της, στέκονται ως αταλάντευτοι πυλώνες σταθερότητας της Πατρίδας μας, διαπιστώνοντας κατά την ενημέρωσή μου, ότι ενδεικτικά για το έτος 2023 μόνο, συνέδραμαν στην επιτήρηση των εθνικών συνόρων μας, πλέον των άλλων, με την πραγματοποίηση άνω των 14.000 ωρών πλεύσης, στα νερά του Αιγαίου Πελάγους μας. Στο πεδίο της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, με τη διάθεση συνολικά 5.000 ανδρών και γυναικών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και φυσικών καταστροφών.

            Ταυτόχρονα με τον αγώνα εντός των συνόρων, αποδείχθηκαν άριστοι πρεσβευτές αλλά και φορείς επίδειξης ισχύος στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πάνω από 60 διεθνείς συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις με 22 συνολικά χώρες, επιτυγχάνοντας σταθερά κορυφαίες επιδόσεις.

Παράλληλα με τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και τη συνεχή εκπαίδευση, η Διοίκηση απετέλεσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, την «αιχμή του δόρατος» στην αναζήτηση, εξεύρεση, αφομοίωση και ενσωμάτωση προϊόντων νέας – υψηλής τεχνολογίας, σε εξοπλισμό, μη επανδρωμένα μέσα, τηλεπικοινωνίες και μεθόδους διοικήσεως – διαχείρισης πεδίου μάχης, ανοίγοντας νέους δρόμους στη μετεξέλιξη του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.

            Δράσεις και επιχειρησιακές δυνατότητες μετρήσιμες, που προκαλούν θαυμασμό και γεννούν σεβασμό διεθνώς, ενώ κάνουν εύκολα αντιληπτή την ευθύνη που αναλαμβάνω εγώ προσωπικά σήμερα και που είναι βέβαιο ότι, με τη βοήθεια του Θεού και του εξαίρετου προσωπικού της Διοίκησης, θα διατηρήσουμε και θα αναπτύξουμε έτι περαιτέρω, για το καλό της Πατρίδας.  

            Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας καταστίσω, εν συντομία, κοινωνούς των προθέσεων και των στόχων μας:

            α.         Το μείζον των προσπαθειών μας απαιτείται να εστιασθεί στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη διαχείριση αυτού. Το προσωπικό αποτελεί το πολυτιμότερο «περιουσιακό» μας στοιχείο. Παρά τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις και προόδους της επιστήμης, ο άνθρωπος συνεχίζει και θα συνεχίσει να αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος και τον πλέον καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας της αποστολής, καθότι,

«Ο πόλεμος διεξάγεται με όπλα, αλλά κερδίζεται από στρατιώτες».

             β.         Το υψηλό ηθικό χαρίζει στο προσωπικό δύναμη, αίσθημα ανωτερότητας, αίσθημα αήττητου ενώ καλλιεργείται με την κοινή λογική, τη σωστή οργάνωση, τα αποτελεσματικά όπλα μα κυρίως την αίσθηση του προσωπικού ότι αυτοί που ασκούν διοίκηση είναι ικανοί, γενναίοι και δίκαιοι, καθότι,

«Οι μάχες κερδίζονται πρωτίστως μέσα στις καρδιές των στρατιωτών»

            γ.         Στρατιωτική δεοντολογία. Η στάση όλων μας, απαιτείται να χαρακτηρίζεται από την πειθαρχία και την εμπιστοσύνη προς όλες τις κατευθύνσεις. Η σχέση αυτή δεν επιβάλλεται, σφυρηλατείται και κερδίζεται με πολύ κόπο και ανάλογες πράξεις σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, καθότι,

«Δεν είναι οι μεγάλοι στρατοί που κερδίζουν τις μάχες. Είναι οι καλοί».

            δ.         Επιχειρησιακή εκπαίδευση. Είναι πηγή δύναμης και σ’ αυτή θα αφιερώσουμε τον ιδρώτα μας, ώστε να διασφαλίσουμε την τιμή και το αίμα μας, προσφέροντας στους αντιπάλους την υψίστη τιμή και ευτυχία να πεθάνουν για την πατρίδα τους, καθότι,

«Λίγοι άνδρες γεννιούνται γενναίοι. Πολλοί γίνονται γενναίοι με την εκπαίδευση και τη δύναμη της πειθαρχίας».

            ε.         Στην ειρήνη όλες οι δραστηριότητες πρέπει να αντιμετωπίζονται, σαν την εκτέλεση πραγματικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις ειρηνικής περιόδου, εμβολιάζουν τις επιχειρήσεις πολεμικής περιόδου, ώστε το προσωπικό να μαθαίνει να ενεργεί από μόνο του, καθότι,

«Εκπαιδεύεσαι, όπως θα πολεμήσεις»

            στ.       Στρατηγική είναι η τέχνη της εκμετάλλευσης του χώρου και του χρόνου. Το δεύτερο το επιθυμώ περισσότερο από το πρώτο. Είναι καλύτερο να έχεις λίγους άνδρες και να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος στο σωστό χρόνο, παρά να έχεις πολλούς και να είσαι απών. Είναι φανερό, ότι

                        «Η υλοποίηση της αποστολής μας απαιτεί υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και δυνατότητας»

            ζ.         Ομοίως, οι εγκαταστάσεις, το υλικό και τα μέσα μας προέρχονται από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών. Είναι μεγάλη τιμή να διαχειριζόμαστε αυτό τον πλούτο. Είναι όμως μεγαλύτερη η ευθύνη μας, να το διατηρήσουμε σε λειτουργία και έτοιμο για την επιχειρησιακή του αποστολή.

            Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους Διοικητές όλων των κλιμακίων, θα επισημαίνω ότι:

  • Δεν υφίσταται Διοίκηση χωρίς Ηγεσία.
  • Η ευθύνη είναι δοκιμασία του θάρρους.
  • Θα πρέπει να είστε σε θέση να αναλάβετε την ευθύνη για όλα τα αθέλητα λάθη των κατωτέρων σας, αν θέλετε αυτοί να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και την εμπειρία τους.
  • Να διοικείτε τα τμήματά σας με δικαιοσύνη, συνέπεια και ευαισθησία, προτάσσοντας το παράδειγμα, χωρίς αλαζονεία.
  • Στις επιχειρήσεις η αναβλητικότητα είναι έγκλημα, ενώ η «εγρήγορση» κατασκευάζει τη νίκη.
  • Να έχετε τον άνθρωπο στο κέντρο της σκέψης και της δραστηριότητάς σας.
  • Να δημιουργείτε συνθήκες ασφαλούς και ευπρεπούς διαβίωσης αλλά και περιβάλλον ευχάριστης και αποδοτικής εργασίας.
  • Να επιδιώκετε την αλλαγή, στο πλαίσιο της αρχής διοίκησης, «είμαι σταθερός γιατί κινούμαι». 

            Έτσι θα πετύχουμε στο δύσκολο, αλλά εξόχως τιμητικό και ωραίο έργο μας.

            Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους σας υγεία και δύναμη για να μπορέσετε να συνεχίσετε το δύσκολο έργο μας με επιτυχία ενώ ταυτόχρονα να αισθάνεσθε γεμάτοι και υπερήφανοι.

            Στον απερχόμενο Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για το καλό και την πρόοδο της Πατρίδας μας.

            Με τις παραπάνω σκέψεις, επικαλούμενος τη βοήθεια του Θεού, για την εκπλήρωση της αποστολής μας και έχοντας συνεχώς κατά νου, τη ρήση του ποιητή Κωστή Παλαμά,

«Χρωστάμε σε όσους πέρασαν,

θα’ ρθούνε, θα περάσουν,

κριτές θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι και οι νεκροί»,

σας καλώ να αναφωνήσουμε:

Ζήτω η Ελλάς!

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις!

Ζήτω η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου!

«ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ»

Τρεις δεκαετίες πριν: η κατάργηση της ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων (Β΄ Μέρος)

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close