Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αυτό είναι το νέο κράνος “high cut” για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας εφοδιασμού του μάχιμου προσωπικού των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων με το καλύτερο δυνατό υλικό, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (US Special Operations Command) αποφάσισε την προμήθεια νέου αντιβαλλιστικού κράνους.

Πρόκειται για το Advanced Combat Helmet της Gentex με σχεδιασμό “high cut” που ήδη έχει υιοθετηθεί για άλλα κράνη που παράγει η ίδια εταιρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Το ACH ενσωματώνει εκτός από αντιβαλλιστική προστασία και τελευταίου τύπου ακουστική προστασία καθώς και προσαρμοσμένη υποδομή για τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση.

Τα κράνη “high cut” προσφέρουν το πλεονέκτημα ότι είναι εφικτή η εύκολη προσαρμογή ευρείας γκάμας ακουστικών για τηλεπικοινωνιακά συστήματα διασύνδεσης Ομάδας – Διμοιρίας που χρησιμοποιούνται από μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της USOCOM αλλά και από τις μονάδες SOF των Πεζοναυτών.

Η συγκεκριμένη προμήθεια αφορά σύμβαση ύψους 95 εκατ. $ στην Gentex με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Σημειώνεται ότι η Gentex λειτουργεί ως υπεργολάβος μαζί με την κατασκευάστρια εταιρία Ops-Core. Σε ό,τι αφορά το κόστος ανά μονάδα, οι τιμές ενδέχεται να είναι συγκρίσιμες με αυτές του εμπορίου όπου ένα κράνος αυτής της κατηγορίας μπορεί να φτάσει σε τιμή αγοράς τα 1.400 $, χωρίς τον παρελκόμενο εξοπλισμό.

¨Άλλες μονάδες του Αμερικανικού Στρατού παρέλαβαν επίσης πρόσφατα νέα κράνη αλλά και συλλογές ατομικής θωράκισης νέου τύπου. Η πρώτη από αυτές ήταν η 3η Ταξιαρχία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας (3rd Brigade Combat Team, 82nd Airborne Division) η οποία εφοδίασε το προσωπικό της με το νέο κράνος Integrated Head Protection System. Tο IHPS επιτρέπει στο χρήστη του να προσαρμόσει σκιάδιο (Visor) για επιπλέον προστασία στα μάτια του στρατιώτη από θραύσματα.

Ως προς το Σώμα Πεζοναυτών, το 2018 ξεκίνησε η αξιολόγηση για την προμήθεια νέου κράνους, με επίσης έντονο ενδιαφέρον στις σχεδιάσεις mid-cut όπως το Enhanced Combat Helmet αλλά και στις high-cut, σχεδιάσεις όπως το κράνος της Ops-Core που επέλεξε η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών. Αργότερα, διευκρινίστηκε ότι η αξιολόγηση αφορά διαφορετικό τύπο από αυτόν που επέλεξε η USSOCOM, με στόχο να διερευνηθούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όλων των σχεδιάσεων που θα καθορίσουν τις μελλοντικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ενδεικτικό της εκτεταμένης διαδικασίας που συντελείται, είναι ότι οι Πεζοναύτες (Marine Corps Systems Command) έχουν αξιολογήσει 92 κράνη σχεδίασης mid-cut και 109 μοντέλα σε κράνη high-cut. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, έχουν αγοραστεί μικρές ποσότητες για τη διεξαγωγή βλητικών δοκιμών ώστε να διαπιστωθεί η αντιβαλλιστική προστασία που παρέχουν αλλά και η ακουστική προστασία σε περιβάλλον όπου διεξάγονται βολές πυροβόλων όπλων και εκρήξεις.

Επιπλέον, τα κράνη περιλαμβάνουν διάταξη βάσεων προσαρμογής (rail mount system) για παρελκόμενα, όπως φακοί και strobe light. Συνολικά σχεδιάζεται η παραγωγή 7.000 κρανών που θα επεκταθεί σταδιακά προκειμένου να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες που θα φτάσουν τα 65.000 κράνη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος τομέας, παρά τις δεδομένες και διαχρονικές ανάγκες συνεχίζει να παραμένει παραμελημένος με τον Ελληνικό Στρατό γενικότερα, να διακρίνεται από μόνιμη αδυναμία υλοποιήσεως προγραμμάτων χαμηλού κόστους και περιορισμένης τεχνολογικής προκλήσεως, που όμως συμβάλουν σοβαρά στην εν γένει απόδοση των μικρών κλιμακίων, από το επίπεδο του απλού στρατιώτη ως το μονάδα μάχης.

Διαχρονική αδιαφορία για τα μικρά κλιμάκια

Related Articles

Back to top button