Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τέλη του 2024 η υπογραφή για την 4η FDI HN – Παράδοση τέλη 2028

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ στις αρχές Ιουλίου, για την στροφή της στρατιωτικής ηγεσίας ως προς τις προτεραιότητες στα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα που απασχολούν το Πολεμικό Ναυτικό, με κυρίαρχη θέση να έχει και πάλι η προμήθεια μιας επιπλέον φρεγάτας FDI HN. Στις 18 Ιουλίου, έξι ημέρες μόλις από το δημοσίευμα του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Πιερ-Ερίκ Πομελέ, μιλώντας στην ΕΡΤ (Απόστολος Μαγγηριάδης) στις 18 Ιουλίου, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η προσφορά του δικαιώματος προαιρέσεως τετάρτης φρεγάτας, παρά το ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμβάσεως υπ’ αρ. 16Β/21 αυτό εξέπνευσε στις 30 Ιουνίου 2023. Ο δημοσιογράφος ρώτησε πώς θα επιτευχθεί η “κλειδωμένη τιμή” 1 δισ. €, που ίσχυε στο δικαίωμα προαιρέσεως, εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Πομελέ απάντησε ότι το δικαίωμα ισχύει κι ελήφθη υπ’ όψιν η επανεκτίμηση των οικονομικών συνθηκών σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό κι άλλους παράγοντες το 2025.

Πρόκειται για την ανταπόκριση της Naval Group σε αίτημα που έθεσε η ελληνική πλευρά, όπως είπε ο κ. Πομελέ και όπως φαίνεται, έκλινε την πλάστιγγα υπέρ αυτής της επιλογής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, η πρόταση των Γάλλων υποβλήθηκε στις αρχές του παρελθόντος Ιουνίου. Η πρόταση ισχύει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για το χρονικό όριο εκμεταλλεύσεως που έχει πλέον στην διάθεσή της η Ελλάδα: μέχρι τα τέλη του 2024. 

Τέλος, αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι η μετατόπιση του χρόνου παραδόσεως. Το δικαίωμα προαιρέσεως στην σύμβαση υπ’ αρ. 16Β/21, προέβλεπε παράδοση της τετάρτης φρεγάτας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2027. Αυτός ο όρος δεν ισχύει πλέον και οι Γάλλοι τοποθετούν τώρα τον χρόνο παραδόσεως στα τέλη του 2028. Αυτό ερμηνεύεται σε 4 έτη ναυπηγήσεως, υπολογίζοντας προφανώς ως χρόνο αναθέσεως της συμβάσεως τα τέλη του 2024 που λήγει η ισχύς της νέας προτάσεως της Naval Group.

Στροφή της ηγεσίας σε νέας ναυπήγησης φρεγάτες – κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό

Related Articles

Back to top button