Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Δυστύχημα σε μια από τις τελευταίες πτήσεις T-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε σοβαρή αστοχία υλικού φαίνεται ότι οφείλεται η χθεσινή πτώση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί μαζί με άλλα δύο της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρα από την αεροπορική βάση της Καλαμάτας, με σκοπό εκπαιδευτική πτήση. Αμέσως μετά από βύθιση για εικονική προσβολή του αεροδρομίου και ενώ το αεροπλάνο εισερχόταν σε οριζοντίωση, σημειώθηκε αποκόλληση πτέρυγος και συνετρίβη στις 11.28 σε μικρή απόσταση (900 μέτρα περίπου) από το αεροδρόμιο. Ο Επισμηναγός Κωστέας δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα, το ευτύχημα δε μέσα στην όλη τραγωδία, είναι ότι στο αεροπλάνο δεν επέβαινε και δεύτερο μέλος ως πλήρωμα.

Η πτήση καταγραφόταν σε βίντεο από εδάφους και η αποκόλληση φαίνεται καθαρά στις εικόνες.

Το μοιραίο αεροπλάνο με ουραίο αριθμό “158904”, ήταν ένα από τα τέσσερα του τύπου που απέμεναν επιχειρησιακά στην 363 ΜΕΑ. Η επίσημη τελετή αποσύρσεως του T-2 Buckeye από την Πολεμική Αεροπορία, είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιανουαρίου 2024, με την αντικατάστασή τους από 10 αεροπλάνα M-346 Block 5+. Προ μερικών ημερών, στις 21 Δεκεμβρίου, το ΓΕΑ ανακοίνωσε την άφιξη στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρα του τετάρτου αεροπλάνου της ιταλικής Leonardo SpA. Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο τελευταίος επιχειρησιακός χρήστης του T-2 Buckeye παγκοσμίως.

Πότε έρχονται τα πρώτα M-346 και πότε αποσύρονται τα T-2 Buckeye

Tags

Related Articles

Back to top button
Close