Το ξεχασμένο “ΠΝ 75” και πότε έρχονται πραγματικά τα MH-60R
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς στις 18 Ιανουαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ιωάννης Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Γιανναράκος) αναφερόμενος στις αναμενόμενες εξελίξεις το 2023 ως προς τις παραλαβές παραγγελθέντος υλικού, είπε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει τρία νέα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου “ROMEO”». Την συγκεκριμένη εξέλιξη τοποθετούν εντός του 2023 και άλλοι επίσημοι, σε δηλώσεις τους εδώ και μήνες ενώ παλαιότερα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ως χρόνο, τα μέσα του 2022.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ελικόπτερα θα παραδοθούν μεν στα τέλη του 2023 στο Πολεμικό Ναυτικό σε σχετική τελετή που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα θα έλθουν το 2024.
Ένα πρώτο ερώτημα, είναι τι γίνεται με το πρώτο ελικόπτερο (“ΠΝ 75”) που είναι ήδη έτοιμο από τα τέλη του 2021. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 το Γραφείο Προγράμματος Η-60 (PMA-299) με σχετική ανάρτηση στο Twitter, καλωσόρισε εκ μέρους της Διοίκησης Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων (NASC) του Ναυτικού των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό στην οικογένεια του ελικοπτέρου ΜH-60R. Έκτοτε, συμπληρώθηκε ένα ολόκληρο έτος και δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για το “ΠΝ 75”.
Η Ελλάδα υπέγραψε LOA στις 29 Ιουλίου 2020 για προμήθεια 4 MH-60R με δικαίωμα προαιρέσεως για 3 επιπλέον, το οποίο ασκήθηκε με δεύτερη υπογραφή LOA στις 30 Απριλίου 2021. Ενδιαφέρον είναι, όπως έχουμε γράψει, ότι πρώτα θα παραδοθούν τα 3 ελικόπτερα της δεύτερης LOA, δεδομένου ότι η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει ήδη και προορίζοντο για το Ναυτικό των ΗΠΑ, το οποίο όμως τελικώς τα έκρινε πλεονάζοντα. Εξού και την ανακοίνωση για το “ΠΝ 75”, έκανε το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Ενώ το πρώτο MH-60R είναι έτοιμο εδώ και τόσο καιρό, το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι σε θέση να το παραλάβει, λόγω του δικού του προγραμματισμού. Μάλιστα, έπειτα από τόσο χρόνο αναμονής, παρά το ότι το ελικόπτερο δεν χρησιμοποιείται, συμπληρώθηκαν οι χρόνοι και πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εργασίες της πρώτης ημερολογιακής επιθεωρήσεως, ανοίγοντας θέμα για το ποια πλευρά θα επωμιστεί το σχετικό κόστος, αν και επισήμως δεν έχει γίνει παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό.
Όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου υποστέγου, όπως προβλέπεται στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου, για την φιλοξενία και συντήρηση των MH-60R, ούτε η ανακατασκευή του υπάρχοντος. Αλλά ακόμη και να υπήρχαν αυτά, δεν θα ήταν εφικτή η επιχειρησιακή εκμετάλλευση του “ΠΝ 75”, αφού δεν έχει σταλεί προσωπικό της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού για εκπαίδευση στον νέο τύπο ελικοπτέρου.
Μόλις τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται να αποσταλεί στις ΗΠΑ η πρώτη ομάδα στελεχών (ιπτάμενοι, χειριστές συσκευών, τεχνικοί) για εκπαίδευση στο MH-60R ενώ μια δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει τον Απρίλιο. Το προσωπικό θα είναι έτοιμο να επιστρέψει στην Ελλάδα από το φθινόπωρο.
Μετά την τελετή παραδόσεως των 3 MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό, η άφιξή τους στην Ελλάδα προβλέπεται εντός του α΄ τριμήνου του 2024. Τα υπόλοιπα 4 ελικόπτερα, θα αφιχθούν ένα χρόνο μετά, στις αρχές του 2025.
Στο μεταξύ, επιδιώκεται η βελτίωση της διαθεσιμότητος των υπαρχόντων 11 ελικοπτέρων (8 S-70B-6 με παλαιού τύπου αναλογικό πιλοτήριο και 3 S-70B Lot1 Group2 με ψηφιακό) αλλά τα διαθέσιμα ανταλλακτικά παρουσιάζουν περιορισμούς. Η παραμέληση της υποστηρίξεως του τύπου τα προηγούμενα έτη, όπως σε όλα τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε υποχρεώσει στην χρησιμοποίηση αριθμού Aegean Hawk για προσπορισμό ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εκτενείς εργασίες για επαναφορά σε πτήσιμη κατάσταση. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε τεχνητός “θόρυβος” περί πιθανής προμήθειας κι άλλων ελικοπτέρων νέας κατασκευής. Καθώς από τις 1 Αυγούστου 2022 εγκρίθηκε η FMS που αφορά την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) εκτιμώμενης αξίας 162,07 εκατ. $, η ροή ανταλλακτικών αναμένεται να οδηγήσει σταδιακώς στην αξιοποίηση και πάλι, του συνόλου των μέσων.
Αποκάλυψη του πρώτου MH-60R “ΠΝ 75” και αναγνώριση χαρακτηριστικών