Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Πέρας ασκήσεως “ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022” μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ευρείας κλίμακας διακλαδική άσκηση «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», στην οποία συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η άσκηση η οποία ξεκίνησε στις 29 Μαΐου, εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του διμερούς προγράμματος αμυντικής συνεργασίας και υποδεικνύει τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ, στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου, θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και περιλάμβανε συνδυασμένες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές επιχειρήσεις, αγώνα σε κατοικημένους τόπους και ορεινό αγώνα, ειδικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις Διοικητικής Μέριμνας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας  των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, μέσω των κοινών συνεκπαιδεύσεων και της ανταλλαγής εμπειριών καθώς επίσης η απτή απόδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών. 

Η διεύθυνση και ο συντονισμός της άσκησης, διεξάχθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς σε συνεργασία με το Ισραηλινό Γενικό Επιτελείο, με την ανάπτυξη ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων και την ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των δυο επιτελείων, στα διάφορα επίπεδα διοικήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ίδια περίοδο διεξαγωγής της άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022», 70 στελέχη της Εθνικής Φρουράς μετέβησαν στο Ισραήλ όπου συμμετείχαν σε άσκηση για αγώνα εντός κατοικημένης περιοχής σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Η άσκηση “ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022” διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Παρά το ότι, για λόγους ασφάλειας, δεν επετράπητε η κάλυψη των διαφόρων φάσεων της άσκησης από τα κυπριακά και ξένα ΜΜΕ, το φωτογραφικό υλικό που αποδέσμευσε το ΓΕΕΦ καταδεικνύει το θερμότατο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο επιτελείων.

Εν την απουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρέη οικοδεσπότη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέλαβε ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης. Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο παραβρέθηκαν ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο Αργηγός και ο Υπαρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Αντιστράτηγος Aviv Kochavi και Υποστράτηγος Herzi Halevi αντίστοιχα, o Aρχηγός των Ισραηλινών Χερσαίων Δυνάμεων Υποστράτηγος Tamir Yadai και άλλοι αξιωματικοί των τριών Κλάδων.

Η αντιπροσώπευση του Ισραήλ σε τόσο υψηλό επίπεδο καταδεικνύει, αφενός, τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην άσκηση από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και, αφετέρου, την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά η οποία έδωσε την ονομασία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022».

Η αεροναυτική ανάπτυξη σημαντικού αριθμού Ισραηλινών δυνάμεων στην Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ» αποτελεί την τελευταία φάση της μεγάλης Ισραηλινής άσκησης “CHARIOTS OF FIRE” των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που διαξήχθη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Ισραήλ. Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και δεκάδες οχήματα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο διά αεροπορικών και ναυτικών μέσων, μεταξύ των οποίων και το αρματαγωγό ΧΙΟΣ (L173) του Ελληνικού ΠΝ ενώ στην άσκηση συμμετέχουν, εκτός των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, επίλεκτες ισραηλινές δυνάμεις, όπως 35η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών, η Shayetet 13, τμήματα της ειδικής μονάδας Μηχανικού Yahalom, κλιμάκια της ειδικής μονάδας στρατιωτικών σκύλων Oketz, κλιμάκια συλλογής πληροφοριών και δυνάμεις από τη Διοίκηση Κυβερνοάμυνας. Στην άσκηση συμμετείχαν Ισραηλινά μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα καθώς και μεταγωγικά αεροσκάφη που ανεφοδίαζαν, υπό συνθήκες επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος, τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ, και ειδικά η παρουσία χιλιάδων Ισραηλινών στην Κύπρο και η συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, έχει ενοχλήσει την Άγκυρα –και το κατοχικό καθεστώς– η οποία το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Οι στρατιωτικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με το Ισραήλ και η στενή συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα θα πρέπει να θεωρούνται σταθερές μεταβλητές στην εξίσωση ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη και στην περίπτωση βελτίωσης των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ. Διότι, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, προσδίδουν στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ, κάτι το οποίο η ανταγωνιστική και αναθεωρητική Τουρκία δεν μπορεί να προσφέρει στο Ισραήλ.

                                                                                                                                   Δρ. Πέτρος Σαββίδης

Πολύ κοντά σε νέο Α/Α σύστημα μέσου βεληνεκούς και ελικόπτερα η Εθνική Φρουρά

Tags

Related Articles

Back to top button
Close